Performansı düşük trafik polisi sürgüne gidecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Ocak 2008 06:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik ekipleri, bu yıl İstanbul'da 340 bin alkol, 800 bin kamyon denetimi yapacak. Bilgiler anında elektronik ortama kaydedilecek.

İçişleri Bakanlığı, trafik kazalarını önlemek için 'kontrollü denetim' uygulamasına geçiyor. Her il için ayrı ayrı rakamlar belirlendi.

Bu yıl sadece İstanbul'da 840 bin otomobil sürücüsü alkol denetiminden geçecek. Ankara'da bu sayı 355 bin. Şehirler arası yollarda seyreden kamyonlar ise detaylı incelemeye tabi tutulacak. Denetlenen araçlar tek tek kayda alınacak. Trafikte görevli personel de performans testinden geçecek. Kendisine verilen hedefi yakalayamayan polis, trafik şubesindeki görevini kaybedecek. Performansı düşük olanlar başka şubelere atanacak. Şehir içi ve bölge trafik ekipleri Antalya'da 200 bin, İzmir'de 280 bin, Diyarbakır'da 25 bin, Kocaeli'nde 65 bin, Bursa'da 157 bin, Konya'da 135 bin alkol denetimi yapacak. Bir aracın yılda ortalama 2,7 kez denetimden geçtiğini söyleyen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 2010'a kadar bu oranı iki misline çıkarmayı hedefliyor. Hazırlanan proje, trafikte yaşanan sorunların asgariye indirilmesini amaçlıyor. Yeni uygulama hem sürücülerden kaynaklanan problemleri azaltacak hem de güvenlik görevlilerinin verimini artıracak.

Yeni yılla birlikte sürücüleri yoğun bir denetim bekliyor. 'Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri ile Uygulanması' kapsamında denetim programı açıklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan genelgede her ile tek tek asgari denetim sayıları bildirildi. Trafik denetleme birimlerinde görevli ekipler hayli yüksek rakamlarda tutulan hedeflerin yakalanmasının oldukça güç olduğuna dikkat çekiyor. 2 milyon 500 bin tescilli aracın bulunduğu İstanbul'da şehir içinde görev yapan ekipler 500 bin sürücüye alkol testi yapacak. 100 bin kamyonu denetleyecek. İstanbul'da bölge trafik denetleme ekipleri ise 340 bin alkol, 800 bin de kamyon denetimi gerçekleştirecek. Bir milyon 100 bin tescilli aracın bulunduğu Ankara'da ise şehir içinde 220 bin sürücüye alkol çubuğu üfletilecek. 50 bin de kamyon denetimi yapılacak. Başkentte bölge trafik ekipleri 135 bin sürücüye alkol denetimi gerçekleştirecek, 300 bin de kamyon ve sürücüsünü denetimden geçirecek. 600 bin tescilli aracın bulunduğu Antalya'da şehir içi ve bölge trafik ekipleri 200 bin alkol denetimi yapacak, 175 bin de kamyonu denetleyecek. 863 bin tescilli aracı bulunan İzmir polisi ise toplam 280 bin sürücüye alkol testi yapacak. 281 bin kamyon şoförü denetleyecek. 76 bin kayıtlı aracın olduğu Diyarbakır'da 25 bin alkol, 48 bin 500 kamyon; 190 bin kayıtlı aracın olduğu Kocaeli'nde 65 bin alkol, 80 bin kamyon 471 bin tescilli araç bulunan Bursa'da 157 bin alkol, 192 bin kamyon denetimi yapılacak. 400 bin kayıtlı aracı olan Konya'da ise 135 bin alkol, 176 bin de kamyon denetimi gerçekleştirilecek.

Denetimler üç kat artıyor

İçişleri Bakanı Atalay'ın belirlediği hedeflere göre, yılda her bir araca yapılan ortalama 2,7 denetim oranı 2010 yılına kadar 5,4'e yükselecek. Sürücülerin en az üçte birine yılda bir kez alkol testi uygulanacak. Trafik ekipleri mesailerinin yüzde 25'ini ayırdıkları hız denetimlerine mesailerinin yüzde 35'ini ayıracaklar. Emniyet kemeri kullanımının da artırılması planlanıyor. Şehir içinde yüzde 20'lerde gezen emniyet kemeri kullanımı yüzde 40'a çıkacak. Şehirlerarası yollardaki yüzde 70'lik kullanım oranı da yüzde 80'e çıkarılacak. Cep telefonu denetimlerinde ise personelin en az yüzde 10'u bu denetimlerde yer alacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik polislerini de denetleyecek. Polis başmüfettişleri ile merkez emniyet müdürlerinden oluşturulacak ekipler trafik polislerini denetleyecek. Müfettişler, aksaklık gördüğünde fotoğraf ve kamera ile çekim yapıp rapor tutacak. Şehir içi ve şehirlerarası trafik denetim ekipleri, yaptıkları denetimleri Araç Kontrol ve Sürücü Sorgulama Programı'na kaydedecek. Denetim faaliyetleri ve sonuçları tek tek Emniyet Genel Müdürlüğü'nde izlenip değerlendirilecek. Hedeflere ulaşılamaması halinde sebepleri araştırılıp ihmal ve kusuru görülen her rütbedeki personel hakkında inceleme ve soruşturma açılacak. Değerlendirme sonucunda başarılı trafikçiler ödüllendirilecek.

Sedat Güneç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber