Çelik: Fen Edebiyatı, üniversite kurulmasında koşul olmaktan çıkarıyoruz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2008 00:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

İSTANBUL'DA "PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ" KURULUYOR

- MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK:

- "FEN-EDEBİYAT FAKÜLTELERİNDEN MEZUN OLAN BİNLERCE GENÇ İŞ BULAMIYOR, HÜSRANA UĞRUYOR"

- "FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ AÇILMASINI, ÜNİVERSİTE KURULMASINDA KOŞUL OLMAKTAN ÇIKARTACAĞIZ"

- VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN KURULMASINI TEŞVİK ETTİKLERİNİ BELİRTEN ÇELİK:

- "TÜRKİYE'DEKİ 30 VAKIF ÜNİVERSİTESİNİN ÖĞRENCİ KAPASİTESİ, TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISININ YÜZDE 6'SI"

ZAFER ÇAKMAK

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Fen-Edebiyat Fakültesi açılmasının üniversite kurulmasında olmazsa olmaz koşul olduğunu hatırlatarak, bunu değiştireceklerini söyledi. Çelik, "Bu fakültelerden mezun olan binlerce genç iş bulamıyor, hüsrana uğruyor" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Türk Deniz Eğitim Vakfı tarafından İstanbul'da "Piri Reis Üniversitesi" kurulmasını öngören Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplandı. Toplantıda tasarıya ilişkin bir sunum yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, geçen yasama döneminde 39 üniversitenin kurulduğunu hatırlatarak, bunların ayakları üzerinde durmaları, gelişip büyümelerinin zaman

alacağını söyledi. Bir taraftan üniversite olmayan 9 ilde üniversite kurulmasını planlarken, diğer taraftan vakıf üniversitelerinin kurulmasını teşvik ettiklerini dile getiren Çelik, Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın YÖK'e böyle bir teklif getirdiğini, YÖK'ün de bu teklifi uygun gördüğünü söyledi. Piri Reis Üniversitesi'nde 3 fakülte ve 1 yüksekokul bulunacağını kaydeden Çelik, bunların Fen-Edebiyat Fakültesi, İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Denizcilik Yüksekokulu olduğunu belirtti.

Fen-Edebiyat Fakülteleri'nin bir üniversitenin kurulması için olmazsa olmaz koşul olduğuna işaret eden Çelik, bunu değiştireceklerini ifade etti. Türkiye'de şu anda 115 tane Fen-Edebiyat Fakültesi bulunduğunu kaydeden Çelik, bunların mezunlarının iş bulamadıklarını söyledi. Çelik, "Bunlar daha önce öğretmen olabiliyorlardı. Şu anda öğretmen de olamıyorlar. Bu fakültelerden mezun olan binlerce genç, mezun olduktan sonra maalesef hüsrana uğruyorlar" diye konuştu.

Çelik, bu değişikliği yaptıktan sonra isteyen üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi açabileceklerini belirtti. Bir vakıf üniversitesinin kurulabilmesi için devlet üniversitelerinden birinin hami olması gerektiğini anlatan Çelik, Piri Reis Üniversitesi'nin hami üniversitesi olarak Boğaziçi Üniversitesi'nin tespit edildiğini, Boğaziçi'nin de bu taahhütte bulunduğunu bildirdi. Çelik, "Ola ki bu vakıf gerekli şartları yerine getirmezse, Boğaziçi Üniversitesi bu öğrencileri yüzüstü bırakmayacak anlamına geliyor" dedi.

Türkiye'de 30 vakıf üniversitesi bulunduğunu kaydeden Çelik, bu sayının çok fazla olduğunu söyleyenler bulunabileceğini ifade etti. Türkiye'deki bütün vakıf üniversitelerinin sahip olduğu öğrenci potansiyelinin toplam öğrencilerin yüzde 6'sı olduğunu açıklayan Çelik, imkanları çok iyi olan vakıf üniversitelerinin az öğrenci alarak kaliteden ödün vermeme politikası güttüklerini, bazı vakıf üniversitelerinin fiziki altyapıları uygun olmadığı için fazla öğrenci alamadığını, bazı üniversitelere de YÖK'ün istedikleri kontenjanı vermediğini dile getirdi. Çelik, vakıf üniversitelerinin öğrenci potansiyelinin zaman içinde daha da büyümesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber