Maaş zammında ''derin'' ayrılık

Haber Giriş : 22 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin yüzde 8'lik zam önerisine tepki gösteren sendikalar, 481 milyon lira olan memur maaş tabanının 840 milyon liraya çıkarılmasını istiyor. Hükümet, talepleri uygun bulmuyor.

Hükümet ile memur sendikaları arasında sürdürülen ve 2 milyon 200 bin memuru ilgilendiren maaş artışı, özlük ve sosyal haklarla ilgili toplu görüşmelerde derin uçurumlar oluştu. Hükümetin yüzde 8'lik zam önerisine tepki gösteren sendikalar, bu rakamlarla uzlaşmanın mümkün olmayacağını savunuyor.

Memur sendikaları Hükümete 481 milyon lira olan memur maaş tabanının 840 milyon liraya çıkarılmasını önşart koşuyor. Sendikalar aynı zamanda, Uzlaşma Kurulu'nun 2003 ve 2004 yılları için verdiği ancak hükümet tarafından uygulanmayan yüzde 18 refah payının 2005 yılında ödenmesini istiyor.

Verilen kira yardımı ve aile yardımının da günün şartlarına uymadığını savunan memur sendikaları, 196 milyon lira kira yardımı ve 245 milyon lira aile yardımı verilmesini talep ediyor. Memur sendikaları ayrıca Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiye edilmesini, burada toplanan paraların yasal faizleriyle birlikte hak sahiplerine ödenmesini istiyor.

Hükümet, yüzde 8 diyor

Memur sendikalarının bu taleplerini Türkiye'nin şartlarına uygun görmeyen Hükümet, talep edilen rakamların verilmesi halinde Türkiye'de uygulanan ekonomik programının zarar göreceğini savunuyor. Enflasyon oranında bir zam yapmayı planlayan hükümet, bu oranı yüzde 8 olarak öngörüyor.

Memur sendikaları en düşük memur maaşını 840 milyon lira talep etmişti. Bugün en düşük memur maaşı 481 milyon lira. Bu talep yüzde 74'lük bir maaş artışı anlamına geliyor. Memur sendikaları ile hükümet arasındaki memur maaş artışı konusundaki uçurum toplu görüşme masasında bir sonuç çıkmayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Taraflar yarın biraraya gelecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında, hükümet ve sendika temsilcileri yarın bir araya geliyor. Toplu görüşmelerin ilk toplantısı 15 Eylül'de gerçekleşmiş ve o toplantının ardından iki komisyon kurulması kararlaştırılmıştı. Zam oranının belirlenmesi ve sosyal hakların iyileştirilmesi için kurulan komisyonların bugün çalışmalarını bitirmesi gerekiyor.

IMF'yi kovun, maaş istemiyoruz

Memur sendikalarının hükümete yönelik eylemleri ülke çapında sürüyor. Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, hükümete seslenerek, "IMF'yi kovun, maaş istemiyoruz" dedi. Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Memur Sen Genel Başkanı Aksu'yu, konfederas-yonun Demirtepe Şelale Parkı'ndaki çadırında ziyaret etti. Çelikus, ziyarette yaptığı konuşmada, Memur Sen'e haklı davalarında tam destek verdiklerini söyledi. Hükümete seslenen Aksu, "IMF Türkiye'de bir sülük, bir kene oldu. Bize ve ülkemize zarar verdi. Artık, ulusal kaynaklara dönün. IMF'yi kovun, maaş istemiyoruz. Önce siz özveride bulunun, sonra bizden bekleyin" diye konuştu. TBMM Başkanvekili Yılmaz Ateş, ile CHP'li bir grup milletvekili de Türkiye Kamu-Sen'in Abdi İpekçi Parkı'nda çadırını" ziyaret ettiler. Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan da dünkü eylemde memurların görüşme değil Toplu Sözleşme istediklerini söyledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber