ODTÜ Senatosu'ndan başörtüsü açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2008 19:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Senatosu'ndan yapılan açıklamada, "Başörtüsü için anayasa değişikliği teklifi" konusunda, "Getirilen teklifin eğitim-öğrenim özgürlüğü, kanun önünde eşitlik ilkeleri çerçevesinde sunuluyor olması meselenin özünü değiştirmemektedir" denildi.

Yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili Anayasa ve yasa teklifinin "Türkiye Cumhuriyeti'nin ilkeleri ve toplumun çağdaş nitelikleri ile bağdaşmayan, kaygı verici bir girişim olarak değerlendirildiği" ifade edildi.

Bu konuda Anayasa Mahkemesi Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) aldığı kararlarla ilgili bilgi verilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bu girişimle aydınlanma ilkesinin, Atatürk devrimlerinin, çağdaş demokrasinin, kişi özgürlüklerinin ve kadın erkek eşitliğinin ve bunların teminatı olan laiklik ilkesinin zedeleneceği açıktır...

Önemli vurgulamak isteriz ki, çağdaş bir toplumda, üniversitelerin işlevi bilimsel temelli, çoğulcu, kişisel özgürlüklere saygılı ve toplumda kadın-erkek eşitliğini sağlayıcı eğitim vermektir. Bu çerçevede dini nitelikli kıyafet ve özellikle de İslami bir sembol olan türbanın kullanılmasının laik ve bilimsel eğitim felsefesiyle bağdaşması mümkün değildir."

Açıklamada, üniversitelerin her türlü inancın yaşandığı yerler değil, her türlü inancın bilimsel açıdan tartışıldığı ortamlar" olduğu görüşüne de yer verilerek, şöyle devam edildi:

"Demokrasi ve insan hakları ilkelerinin korunması açısından yaşamsal olan bu gerçeklere karşın, bugün Türkiye'de konunun farklı bir açıdan sunularak devletimizin ve toplumumuzun temel ilkelerini tehdit eden bir noktaya gelinmiş olması endişe vericidir. Toplumu germe ve ayrıştırma pahasına anayasamızda ve yasalarda yapılacak bu değişiklikle, üniversitelerde türbana (baş örtüsüne) getirilmen serbestliğin, ileride tüm eğitim kurumlarına ve kamu alanına yayılması yönündeki kaçınılmaz talepler demokratik ve laik toplum düzenimiz için daha da büyük tehlikeler yaratacaktır.

Toplumsal uzlaşma aramadan, üniversitelerin görüşü alınmadan, ulusal ve uluslararası yargının kararları göz ardı edilerek yapılan bu girişim, üniversiteler ve toplum üzerinde bir baskı niteliği taşımaktadır. Bu nedenle de yapılan değişikliklerin hem üniversitelerde hem de toplum genelinde çok boyutlu anlaşmazlıklara ve kargaşaya yol açması kaçınılmazdır. Yasalaşması halinde bu teklif, toplumumuzu ve hukuk kurumlarımızı uzun yıllar yıpratacak bir tartışma gündemi oluşturacaktır."

ODTÜ Senatosu'nun açıklamasında, Anayasa ve yasa değişikliği teklifinin "yasalaştırılmaması çağrısında" da bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber