Tüm çalışanlara iş güvenliği

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2008 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını yasa düzeyine çıkaracak bir çalışma yürütüyor. Sosyal tarafların tartışmasına açılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı Taslağında tüm çalışanların mevzuat hükümlerinden yararlanmasını öngörülüyor.

Çalışmaları yaklaşık 1,5 yıldır sürdürülen taslak, çalışanların sağlık ve güvenliklerinin korunması, mesleki risklerin önlenmesi, risk ve kaza faktörlerinin ortadan kaldırılması ile iş yerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının sürekli olarak iyileştirilmesi için alınacak önlemleri ve bu konulardaki görev, yetki, yükümlülük ve sorumlulukları düzenliyor.

Taslak hükümleri endüstriyel, tarımsal, ticari, idari, eğitsel, kültürel ve benzeri faaliyetlerin yapıldığı, resmi ve özel sektöre ait bütün iş yerlerine ve işlere, faaliyet konularına bakılmasızın uygulanacak. Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet kuvvetleri ve sivil savunma gibi kendine özgü karakteristiği olan kamu hizmetlerinin özel faaliyetleriyle taslak hükümleri arasında çelişki olması halinde hükümler uygulanmayacak.

Taslağın kapsama giren nitelikte bir iş yeri kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, nakleden, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren, faaliyetine son veren ve iş yerini kapatan işveren veya işveren vekili, iş yerinin unvan ve adresini, çalışanların sayısını, çalışma konusunu, işin başlama veya bitiş tarihini, işveren gerçek kişi ise ad ve soyadını, işveren tüzel kişilik ise tüzel kişiliğin unvanını, adresini, varsa işveren vekilinin veya vekillerinin adı, soyadı ve adresini 1 ay içinde ilgili bölge müdürlüğüne bildirecek.

Taslağa göre, işveren, işle ilgili her konuda çalışanların sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlü olacak.

İşverenin iş sağlığı ve güvenliği konusunda, iş yeri dışındaki uzman kişi veya kuruluşlardan hizmet alması bu konudaki sorumluğu ortadan kaldırmayacak. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusundaki yükümlülükleri, işveren sorumluluğu ilkesini etkilemeyecek. İş sağlığı ve güvenliği ile iş hijyeni konusunda alınacak önlemler hiçbir şekilde çalışanlara mali yük getirmeyecek.

İşveren, iş yerindeki sağlık ve güvenlik risklerini önlemek ve koruyucu hizmetleri yürütmek üzere, iş yerinin büyüklüğünü, işin niteliğini, tehlikelilik derecesi ve çalışan sayısını dikkate alarak, iş yerinde, iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hemşiresi/sağlık memuru ile ihtiyaç duyulan diğer meslek dallarından, bakanlık tarafından belgelendirilmiş bir veya birden fazla kişiyi görevlendirecek. İş yerinde bu görevleri yürütebilecek nitelikte personel bulunmaması halinde bu hizmet, dışarından aynı nitelikteki bakanlık tarafından belgelendirilmiş olan uzman kişi ve kuruluştan alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber