Prim gün sayısı SSK'lılar için 9 binden 7200'ye düşürülecek... Memurlar için 9 bin güne devam

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mart 2008 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik reformunda taraflar bugün nihai tekliflerle masaya oturdu. Sendika başkanlarıyla birlikte basının karşısına geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, birçok noktada mutabakata vardıklarını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin yaptıkları görüşmede prim gün sayısının 7 bin 200 gün olarak uygulanmasında uzlaşma sağladıklarını bildirdi.


Soru: Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lular dahil mi?

Bakan Çelik: Hayır, zaten bildiğiniz gibi 4/A dediğimiz, hizmet akdiyle çalışanlar var. Onlar için 7200 gün. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lularla bildiğiniz gibi mevcut düzenlemede 9 bin gün olarak düzenleme yapıldı. SSK'lılar için ise dediğim üzere 7200'de mutabakat sağladık."


Çelik, Emek Platformu'nun emeklilik yaşının 65'e çıkarılması ve emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısının yüzde 30 oranında yansıtılması konularındaki taleplerinde adım atamadıklarını söyledi.

Tasarı'ya ilişkin Emek Platformu temsilcileri ve işveren kesimiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.

Bakan Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, tasarı üzerinde bütün kesimler ve sendikalarla aynı ölçüde mutabakatın mümkün olamadığını ifade etti.

Çelik, "Böylesi bir konuda dört dörtlük bir mutabakat mümkün değildir. Çok önemli konularda mutabakata vardık, ama varamadığımız konular da oldu" dedi.

Prim gün sayısının 7 bin 200 gün olarak uygulanmasında uzlaşma sağladıklarını bildiren Çelik, aylık bağlama oranının mevcut sistemdekiler için yüzde 3, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yüzde 2 olarak uygulanmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

65 yaşla ilgili talebe olumlu cevap veremediklerini, emekli aylıklarının hesabında güncelleme katsayısının yüzde 30'unun yansıtılması konusunda da Türkiye gerçeklerini de dikkate alarak adım atamadıklarını kaydetti.

Tasarı bu hafta Meclis Genel Kurul'una geliyor.

Emek Platformu bileşenleri, 19 maddede topladıkları taleplerini bakanlığa ileterek yerine getirilmesini istemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türk Tabipleri Birliği (TBB) Merkez Konseyi Başkanı Gencay Gürsoy, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney ile bakanlık bürokratları ve konfederasyonların uzmanları katıldı.

Emek Platformu'nun talepleri nelerdi?

Emek Platformu toplantıda 8 bin prim gün sayısının Türkiye gerçeklerine uymadığını savunarak, bu sayının 7 binde kalmasını istiyordu.

65 yaş emekliliğine karşı çıkarak emeklilik yaşının 58-60'ta kalması.

Bakanlığın güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranına olan yaklaşımının emekli aylıklarında zaman içinde azalmaya neden olacağı gerekçesiyle güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 100'ünün dikkate alınması.

Aylık bağlama oranının da kayıplara yol açmayacak ve çalışmayı teşvik edecek şekilde artan yüzdelerde yeniden düzenlenmesi.

Sağlık alanındaki katkı payının ortadan kaldırılması.

Sigortalılara verilecek sağlık hizmetlerine ilişkin tedavi yöntemlerini, verilecek ilaç, protez, ortez, tıbbi araç ve gereçlerin miktar ve sürelerini belirleyen komisyon ile fiyatlandırma komisyonunda meslek örgütlerinin temsilcilerinin yer alması ve meslek örgütleriyle sağlanacak uzlaşma sonucunda uygulamaya geçilmesi.

Mevcut yasalar uyarınca fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmalarının sürdürülmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber