AB, YÖK'te reform istiyor

Haber Giriş : 08 Ekim 2004 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB İlerleme Raporu, rafa kaldırılan yükseköğretim reformunu tekrar gündeme taşıdı. Raporda, YÖK'ün aşırı merkeziyetçi yapısı eleştirilerek, yükseköğretimde bir reforma ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

AB Komisyonu Türkiye'nin yükseköğretim alanındaki reform çabalarını sürdürmesini istedi. İlerleme Raporu'nda YÖK'ün üniversitelerin idari, mali ve akademik özerkliği önünde engel olduğuna dikkat çekildi. Milli Eğitim Bakanlığı, raporda yer alan ifadeler doğrultusunda yükseköğretim reformunu tekrar gündemine aldı.

AB Komisyonu'nun hazırladığı İlerleme Raporu'nun "Eğitim ve Öğretim" başlıklı bölümünde YÖK'ün Türk yükseköğretim sisteminde geniş yetki sahibi olması eleştirildi. Raporda, Yükseköğretim Kurulu'nun bu yetkileri ile ilgili "Üniversite rektörleri ve fakülteler üzerinde çok fazla disiplin gücü bulunmaktadır. Bu fazlasıyla merkezi yapı üniversitelerin akademik, mali ve idari özerkliği ile iş piyasasına odaklı olması önünde engeldir" ifadesine yer verildi.

'Meslek liselilere ayrımcılık yapılıyor'

İlerleme Raporu'nda meslek lisesi mezunlarına yükseköğretime girişte getirilen sınırlamalara da dikkat çekildi. Meslek lisesi mezunlarının önüne konulan engeller için "Hala yükseköğretime girişte sınırlamalar bulunmaktadır. Bu sınırlamalar mesleki eğitim ve öğretim okullarının mezun sayısında düşüşe neden olmuş, genel eğitimde beklenen trend yakalanamamıştır. Sosyal partnerlerin mesleki eğitim politikalarına dahil olması hala oldukça sınırlıdır" yorumu yapıldı.

AB Raporunda, Türkiye'nin eğitim ve öğretimde reform çabalarını sürdürmesinin gerekliliği vurgulandı.

'Reform çabaları devam etmeli'

Reform çalışmalar kapsamında YÖK'ün yükseköğretim sistemindeki rolünün de yeniden düzenlenmesi istenirken şöyle denildi:

"Türkiye eğitim ve öğretimde reform çabalarını devam ettirmeli. Öyle bir anlayışla devam ettirmeli ki, üniversiteler iş piyasasına daha fazla odaklanmalı, YÖK'ün koordinasyon rolü tekrar gözden geçirilmelidir. İş piyasası ile yükseköğretim arasındaki bağlar güçlendirilmelidir."

AB İlerleme Raporu'nda yükseköğretimde reform yapılması yönündeki uyarı üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Yasası'nda değişiklik çalışmalarını tekrar gündemine aldı. Bakan Hüseyin Çelik'in hükümetten gelen talimat doğrultusunda çalışmalara başlayacağı öğrenildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber