İETT'de yolsuzluk iddialarına Büyükşehir'den yanıt

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2008 11:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İETT ile ilgili yolsuzluk iddialarına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, alımların, mevzuat çerçevesinde yapıldığı ve kanunen bir usulsüzlük bulunmadığı vurgulandı. Konuyla ilgili yargı sürecinin devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Kesinleşmiş bir hüküm varmışçasına haberler yapılması yargıyı etkileyici niteliktedir. Gerçeğe aykırı haberler hakkında yasal haklar kullanılacaktır" denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bazı basın yayın organlarında yer alan ve İETT ile ilgili yolsuzluk iddialarına yer veren haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. İstanbul'da uygulanmaya başlanan Metrobüs sisteminin, daha şimdiden dünyadaki örneklerinden İspanya-Cordoba, Kolombiya-Bogota, Brezilya-Porto Riko ve Meksika-Mexico City'de işletilen Metrobüs sistemleri içerisinde en başarılısı kabul edildiğine dikkat çekilen açıklamada, "İstanbul'daki metrobüs uygulamasına kadar yukarıda isimleri belirtilen kentler arasında en iyi uygulama olarak gösterilen Bogota'da sistem çift gidiş-çift geliş olarak düzenlenmiştir ve tek yönde 40 bin yolcu taşınmaktadır.

İstanbul'daki metrobus sistemi, gidiş-geliş tek şerit olarak kurulmuş ve Phileas tipi araçla tek yönde ve tek şeritte saatte 30 bin yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. Bu çok büyük bir toplu taşıma performansıdır ve uzmanlarınca da en az üç parametrede birinciliğe aday gösterilmektedir. Bunlar; hızı, tek yönde taşıma kapasitesi ve konforudur.

Bu çerçevede çevreci, hızlı, bir defada çok daha fazla yolcu taşıma kabiliyeti ve diğer ulaşım modlarına rahatlıkla entegrasyon sağlaması, duraklara minimum sürede yanaşıp ayrılma özellikleri dikkate alınarak, bu özelliklerin tamamını karşılayacak araçların, dünya genelinde yapılan araştırmalar sonucunda, yalnızca Hollanda menşeli APTS firmasınca üretildiği tespit edilmiştir. 4734 sayılı yasanın izin verdiği 22/a maddesi şartları sağladığından alınmasına karar verilmiştir" denildi.

"ALIMLAR, MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE YAPILDI, KANUNEN BİR USULSÜZLÜK YOK"

Alımların, mevzuat çerçevesinde yapıldığının ve kanunen bir usulsüzlük bulunmadığının vurgulandığı açıklamada, "Bu, kamu menfaatini en çok gözeten bir işlem olmuştur. Metrobüs hattında çalışacak olan Phileas araçlar, işletme gideri açısından (daha az şoför ihtiyacı, daha az yakıt tüketimi ve daha çok taşıma kapasitesi ile) 3 adet 100 kişilik körüklü otobüse denktir ve her bir Phileas aracı İETT'ye ayda 10 bin YTL'lik ilave kazanç sağlamaktadır. İstanbul için en doğru ve en ekonomik tercih yapılmıştır.

Metrobüs, hafif metroya alternatifken, Capacity'ler cadde tramvayı alternatifidir. Bu ayrım önemlidir çünkü, Metrobüs, kendi özel yolunda ve metro kapasitesinde, saatte tek yönde 30-35 bin yolcu taşırken, Capacity araçlar, cadde tramvayı ölçeğinde saatte 15 bin yolcu taşıyarak, metrobüs ve diğer araçlarla ulaşım entegrasyonunu sağlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Capacity'lerin metrobüs hattında, ana güzergahlarda ve ikinci derecedeki ana güzergahlarda işletileceğinin anlatıldığı açıklamaya şöyle devam edildi:

"Bunlar engelli yolcuların iniş ve binişlerine en elverişli, yolcu kapasitesinin en fazla ve sahip olduğu motor teknolojisi ile çevreye en az zarar veren araçlardır. Gerek yatırım maliyeti, gerek işletme maliyeti ve gerekse ulaşım sistemindeki yolcu kapasitesi tam anlamı ile cadde tramvayına alternatif teşkil etmektedir. Dünyada büyük bir süratle gelişen bu sistemin (BRT-Hızlandırılmış Otobüs İşletmeciliği) İstanbul'da tesis edilmesi amaçlanmıştır. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı otobüs imalatçıları

arasında yapılan araştırmalar sonucunda, belirtilen özelliklerde aracın, Mercedes firmasının tek üretici olarak imal ettiği Capacity marka araç olduğu tespit edilmiştir. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22/a maddesindeki şartlar sağlandığından encümen kararı ile alımına karar verilmiştir. Bu tür mal alımları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre 'doğrudan temin edilebilmekte' iken, müfettiş raporunda yer alan 'ihalesiz' nitelemesi yerinde değildir. Aynı şekilde Sultançiftliği-Edirnekapı hattının

Edirnekapı-Topkapı bölümü ile ilgili teftiş raporunda yer alan ve 'ihalesiz verildiği' iddiası ile ifade edilen ihale, 11 Aralık 2007 tarihli encümen kararı ile iptal edilmiş olduğundan yersizdir".

"YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR, YANILTICI HABER YAPILMASI YASALARA AYKIRI"

Açıklamada, reklam konuları ile ilgili iddialara ise şöyle cevap verildi:

"Kamunun yararına daha avantajlı ve yüksek fiyatlarla sözleşmenin uzatılmasına ilişkin hukuka uygun yapılan işlemin iptali için İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin 2006/826-827 esas sayılı dosyası ile yürütmenin durdurulması talepli olarak iptal davası açılmıştır. Mahkeme, yürütmenin durdurulması talebini reddetmiş, ret üzerine Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edilmiş, Bölge İdare Mahkemesi itirazı reddetmiştir. Konuya ilişkin yargı süreci devam etmektedir. Mahkemenin kararına göre uygulama yapılacaktır."

Rutin bir inceleme sırasında tespit edilen hususların müfettişlerin bir iddiası olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Konu, savcılık aşamasında olmasına rağmen, kesinleşmiş bir hüküm varmışçasına haberler yapılması, yargıyı etkileyici niteliktedir. 'İETT'de büyük vurgun', 'İETT'de yolsuzluk' ve '100 milyon euroluk pis koku' şeklindeki ifadelerle, kurumun kişilik hakları ağır bir şekilde ihlal edilmiştir. Kamuoyunu yanıltıcı nitelikte bu şekilde haber yapılması anayasa, basın yasası ve medeni yasa hükümlerine aykırıdır. Kamuoyunu yanıltan gerçeğe aykırı haberler hakkında yasal haklar kullanılacaktır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber