'Büyük patlama' verileri Türkiye'ye getirilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2008 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde (CERN) gerçekleştirilen "büyük patlama" deneyi verilerini, ortak bilgisayar ağı (TR-Grid) ile Türk araştırmacıların hizmetine sunacak.

Türk araştırmacılar, TÜBİTAK'ın sisteminde bulunan simülasyon, modelleme ve analiz yazılımları ile "büyük patlama" verilerini kullanarak CERN benzeri çalışmaları Türkiye'de yapabilme olanağına kavuşacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TÜBİTAK Ulusal Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM), 10 Eylül'de başlayan CERN deneylerinde ortaya çıkan verilerin bir kısmını düzenli olarak Avrupa'daki ortak bilgisayar ağı sistemi olan "Enabling Grids for E-sciencE (EGEE)" altyapısı üzerinden Ankara'daki Türkiye'nin ortak bilgisayar ağı TR-Grid Tier 2 veri merkezlerine akacak. Bu merkezlerde depolanacak veriler, Türkiye'de bulunan tüm araştırmacı ve akademisyenlerin kullanımına açık olacak.

CERN'deki deneylerde çalışan 50'nin üzerinde Türk fizikçinin TR-Grid kullanıcı kaydını yapan ULAKBİM, ayrıca CERN verilerine ulaşma ve bu veriler üzerinden çalışma yapma konusunda da araştırmacıları bilgilendirdi.

ULAKBİM tarafından işletilen Ulusal Akademik Ağ (ULAKNET) üzerine konuşlandırılan Türkiye'nin ortak bilgisayar ağı "TR-Grid"in altyapısı, Avrupa Araştırma Ağı GEANT'a 5 Gbps hızla bağlı.

Tr-Grid'in fizik kullanıcıları arasında ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden akademisyen ve öğrenciler bulunuyor.

TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Prof. Dr. Cem Saraç konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Araştırmacıların tüm CERN'le ilgili deney verilerinin de dahil olduğu pek çok araştırma alanı ile ilgili verilere http://www.grid.org.tr/uyelik sayfasından online üyelik formunu doldurarak ulaşabileceklerini bildirdi. Saraç, şunları kaydetti:

"Kayıtlı kullanıcılarımız, TR-Grid sistemlerinde yüklü olan simülasyon, modelleme ve analiz yazılımları ile CERN verileri üzerinde araştırmalarını ve çalışmalarını yapabilirler. Dolayısıyla CERN'e gitmeden ülke kaynakları kullanılarak CERN'deki benzer çalışmaların ülkemiz araştırmacıları tarafından da yapılabilmesine olanak sağlanacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber