MEB Personel Genel Müdürünü Göreve Çağırıyoruz (1)... Konu:Yönetici Atama

Dün, "Hani yöneticiliklere okul içinden atama yapılacaktı? başlığıyla yayımladığımız haberde, Milli Eğitim Bakanlığının emirlerine rağmen Yönetici Görevlendirmelerinde kayırmacılık yapıldığı, emirlere ve mahkeme kararlarına uyulmadığı yönünde İstanbul örneği ile yayımladığımız yazıdan sonra gelen mail, yorum ve telefonlardan anlaşılmaktadır ki aynı türden uygulamalar tüm ülke genelinde ve tüm yönetim kademelerinde görülmekte ve bu husus kamuoyu ile özellikle eğitimcilerin tepkisini çekmektedir. Bu konuda acilen bir genelge düzenlenerek görevlendirme kriterlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ekim 2008 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Not: Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin Yalçın tarafından açıklama gönderilen "Personel Genel Müdüründen Beklentilerimiz" başlıklı yazımızın içerikleri ve diğer konularda, dosya dosya açıklamayı sitemiz editörleri yapacaklardır. Bu nedenle bu yazımızın başlığını ""MEB Personel Genel Müdürünü Göreve Çağırıyoruz (1). Konu:Yönetici Atama" olarak yazdık.


İstanbul örneğinin tüm Türkiye'yi sarması bir yana bazı illerde hiç yöneticilik kıdemi olmayanların o kurumlarda asil yöneticiler bulunduğu halde (mahkeme kararları gereği onların görev alması gerekirken) müdür görevlendirmelerinin daha kıdemsiz kişilere, yönetici olmayanlara keyfi bir şekilde verildiği görülmektedir.

Bırakın okul müdür yardımcılıklarını Okul Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğü hatta ve hatta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerine dahi bu tür görevlendirmeler yapıldığı görülmektedir. Bu da Yönetici Atama Yönetmeliğinin kasten hukuka aykırı, yargıdan dönecek şekilde hazırlandığı böylece bazı sendika ve siyasilere rant alanı oluşturulduğu yönündeki iddiaları güçlendirmektedir.

Bu konuda verilen şu açıklama ilgi çekici ve kayda değerdir: ?Şimdi bakanlık her tarafa hak, hukuk, kariyer, liyakat, kamu yararı, hizmetin gereği ilkelerine uygun bir yönetmeliği 5 yıl önce yaparak atamaları buna göre gerçekleştirmiş olsaydı bugün müdür yardımcılığı, müdürlük, şube müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüğü dağıtan bundan siyasi ya da başka rantlar elde eden kişiler ne iş yapacaklardı? Nasıl ayakta duracaklardı??

Personel Genel Müdürlüğünü Sitemizi Takipçileri Adına Göreve Çağırıyoruz.

18.08.2008 tarihinde editörlerimiz Ahmet KANDEMİR ile Maksut BALMUK tarafından hazırlanan ?MEB Personel Genel Müdürlüğünden Beklentilerimiz? başlıklı yazımıza Genel Müdür Sayın Necmettin YALÇIN tarafından açıklama gönderilmiş, gelen bu açıklamayı ? MEB Personelden 'Beklentiler' Haberine Açıklama? başlığıyla açıklamayı yayımlamıştık.

Açıklamada sayın genel müdürün genel yaklaşımı geçmiş dönemde var olan ben yaptım olduculuğu bertaraf eden, demokratik bir ülkede var olması gereken şeffaflığı ortaya koyan nitelikte algılanmış ve sitemiz izleyenlerinin de takdirini toplamıştır.

Memurlar.net olarak izleyicilerimizden gelen istek ve önerileri hukuk kuralları içerisinde değerlendirdikten sonra editörlerimizin de onaylarıyla yayımlayarak kamuoyunu ve yetkilileri bilgilendirmek temel ilkemizdir.

Sayın genel müdür bize gönderdiği yayımladığımız açıklamada ?Görevimizi yürütürken bize katkı sağlayan destek veren olumlu ve yapıcı eleştirilerini bizimle paylaşan herkese minnettar olduğumuzu da burada belirtmekte yarar görüyorum. Özellikle memurların yoğun olarak izlemekte olduklarını bildiğim "memurlar.net" sitesinin görüşü ve önerilerini dikkate alacağımızı da vurgulamak istiyorum.?

Cümlelerine yer vermiştir. Bu cümlelerin gereği olması bir yana Personel genel Müdürlüğüne 3797 sayılı kanunla verilen:

a) Bakanlığın personel istihdamı ve politikasıyla ilgili çalışmaları yapmak, personel sisteminin geliştirilmesiyle ilgili tekliflerde bulunmak,

b) Teşkilat ve kadro hizmetlerini yürütmek,

c) Bakanlık personelinin atama, özlük, disiplin ve emeklilik işlemleriyle ilgili işleri düzenlemek ve yürütmek, yönetici atama ve nakillerinde ilgili birimlerle koordinasyon ve işbirliği yapmak."

Asli görevin gereği olarak Milli Eğitim'de yaşanan bu kaos ortamının giderilmesi, adam kayırmacılığın önüne geçilmesi için çok hızlı bir çalışma yapılmalıdır. Bu konuda kaybedilecek her zaman dilimi ülkenin geleceği adına kaybedilecek zaman dilimi olacaktır.

Bu noktada uygulamada birliği bozan keyfi uygulamalara çanak tutan yöneticiler bakanlıkça yayımlanacak bir genelgeyle uyarılmalı Bakanlığın yayımladığı atamaların durdurulması konulu yazı ile personel genel müdürü tarafından yapılan kurum içinde görevlendirme yapılması hususundaki açıklamanın gereğinin yapılması konusunda yeni bir emir yayımlanmalıdır. Uymayanlar hakkında gerekli yasal işlem yapılmalıdır.

Her hangi bir nedenle boşalan ya da uzun süredir asil atama yapılamadığı için Okul müdürlüğü kadrosu boş bulunan kurumlara müdür görevlendirmelerinde geçmişte olduğu gibi öncelikle o okulda varsa kadrolu müdür baş yardımcısı, en kıdemli müdür yardımcısı, bunlar yoksa o kurumda çalışıp geçmişte yöneticilik yapmış (yöneticilikte en kıdemli ve istekli) öğretmenin görevlendirilmesi yoluna gidilmelidir.

Bu husus bundan sonra çıkarılacak yönetmelikte de yerini almalıdır.

Sayın Genel Müdürün gönderdiği açıklamada sözünü ettiği;

6- Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarının yöneticiliklerine yapılacak atamalara ilişkin mevzuat zaman zaman idari yargı organlarınca verilen yürütmeyi durdurma kararlarına bağlı olarak kesintiye uğramıştır. En son 24/04/2008 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği ile ilgili olarak bazı eğitim sendikaları tarafından idari yargıya götürülmüş ve Danıştay'ın 21/07/2008 tarihli 2008/3799 ve esas no ve 4155 esas nolu kararlarıyla Yönetmeliğin Ek-2 formunun yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Karar Bakanlığımıza 12/08/2008 tarihinde tebliğ edilmiştir. Buna bağlı olarak aynı zamanda Bakanlığımızın internet sitesinde de yayınlanan 14/08/2008 tarihli ve 2008/55 Nolu Genelge yayınlanarak karar, gereğinin yapılması için valiliklere gönderilmiştir. Diğer taraftan Yönetmelikte yargı kararları, kamuoyu beklentileri ve günün ihtiyaçları dikkate alınarak yeni çalışmalar başlatılmış mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılacak ve uygulamalara başlanacaktır. Bunun bir problem alanı olmaktan çıkarılması bakımından gereken bütün tedbirler alınacaktır. Bu yönüyle kamuoyunun rahat olmasını ve bize güvenmesini arzu etmekteyiz.

Cümlelerinin gereği olarak üzerinden 2 aya yakın geçen süreç içerisinde yapılan çalışmalar konusu ile bu işin ne zaman sonuçlanacağı konusunda açıklama yapılmalıdır. En kısa zamanda ifadesi geçmiş yıllarda görülmüştür ki aylarca uzayan sürece dönüşmüştür. Örneğin 13.04.2007 tarihli yönetmelik mahkeme tarafından 11 Mayıs 2007 tarihinde durdurulduğu halde yeni yönetmelik her seferinde yetkililerin en kısa sürede çıkarılacaktır açıklamalarına rağmen 24.04.2008 tarihine kadar geciktirilmiştir.

Bu nedenlerle en kısa süre kavramının içi doldurulmalıdır.

Yapılacak iş zor değildir işin paydaşları olan yöneticiler, eğitimciler, hukukçular, sendikalar ve üniversitelerle işbirliği yapılarak kısa süreli bir çalışmayla bu iş rahatlıkla sonuçlandırılabilir.

Kamuoyu da yakından takip etmektedir ki personel genel müdürünü ziyaret eden Eğitim Bir Sen, Eğitim İş ve Türk Eğitim Sen sendikalarının ortak tavırları; Kariyer, liyakat, kamu yararın ve hizmetin gereği ilkeleri ile mahkeme kararlarını göz önüne alan bir yönetmelik çıkarılması yönündedir. Eğitim Sen'in de aynı fikirde olduğu açıktır.

Hatta ve hatta sınav konusunda da bu sendikalar hemfikirdirler. Örneğin Eğitim Bir Sen 2007 yılında bakanlığa bildirdiği görüşünde sadece Müdür Yardımcılığı için sınav öngörürken son açıklamalarında tüm kademeler için sınavı öngörmektedirler.

2006 sınavını kazanıp askerde olduğu için başvuramayan ya da tüm münhaller duyurulmadığı için başvurmayanlar, 2006 yılında sınava alınmayanlar, 2005 sınavını yeniden kazananlar (puanı değişenler), yer değiştirmek isteyip öncelik sadece sınav puanına dayandığından ve yönetmelik iptallerinden dolayı yer değiştiremeyenler, yer değiştirmek isteyen müdürler ile ilgili olarak kimsenin hakkına da müdahale etmeyen bir düzenleme yapılmalıdır.

Geçmiş sınavları da içine alan hususu çözmenin tek yolu eski puanları geçerli olmak şartıyla yeni bir sınavın yapılmasından geçmektedir.

Yönetici atama meselesi daha fazla uzamamalıdır. Bir hedef koyulmalı ve tüm işlemler (yönetmeliğin hazırlanması, yayımlanması ve başvuruların alınarak atamaların yapılması 02 02.2009 tarihine kadar tamamlanacak şekilde takvime bağlanmalı ve 09.02.2009 da başlayacak yeni dönemde okullar asil yöneticileriyle başlamalıdırlar. Yayımlanacak yönetmelikte yapılacak atamaların öncelik sırasının yanı sıra atama takvimi de yer almalıdır. Örneğin;Bundan sonraki süreçte Müdürlükler, Müdür Başyardımcılıkları ve Müdür Yardımcılıkları atamaları yer değiştirmeler, yeniden atanacaklar ve son olarak ilk kez atanacaklar sıralamasına göre yapılabilir bu işlemlerin tamamının yaz döneminde tamamlanması sağlanabilir.

Sayın Genel Müdür Öncelikle kaos ortamına el atmalı keyfi uygulamaların önüne geçilmesi için gerekli girişimleri yapmalıdır. Ardından mevzuat eksikliği ile ilgili işlemler hızlı bir şekilde tamamlanmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber