Ağır Ceza katipleri video ile kayıt yapacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Kasım 2008 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADALET Bakanlığı'nın Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde, Türkiye'deki 225 Ağır Ceza ve Çocuk Ağır Ceza mahkemelerinde uygulamaya sokacağı ?Sesli görüntülü kayıt ve video konferans sistemi', Bursa'da 5 ayrı Ağır Ceza Mahkemesi'nde de kullanılmaya başlanacak. Mahkeme salonlarına kurulan sistem sayesinde, duruşma salonundaki tüm konuşmalar ses ve görüntü olarak kayıt altına alınacak. Kayıtları mahkeme katipleri yapacak.

360 derece dönebilen 1 kameranın bulunduğu salonlarda, duruşma sanıkları için iki, tanık dinlemesi için de bir mikrofon bulunuyor. Mahkeme heyetinin bulunduğu kürsüde, savcı ve mahkeme başkanı için iki ayrı mikrofon, sanık ve müşteki avukatlarının kürsülerinde de birer mikrofon olmak üzere toplam 7 mikrofon yer alıyor.

Türkiye genelindeki 225 Ağır Ceza ve Çocuk Ağır Ceza mahkemesinin tamamına kurulacak olan, sesli görüntülü kayıt ve video konferans sistemi sayesinde, eş zamanlı iletişim ve canlı görüşme imkanı da sağlanıyor. İlk olarak Hrant Dink davasının görüldüğü İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde kurulan sistem, bundan sonra Bursa'daki 5 ayrı Ağır Ceza mahkemesinde de kullanılmaya başlanacak.

SİSTEMİ KATİPLER KULLANACAK

Katipler tarafından kullanılacak olan sesli görüntülü kayıt ve video konferans sistemindeki kamera, duruşma sırasında söz alan sanık, tanık, avukatlar ile mahkeme heyeti için ayrı ayrı programlanmış durumda. Katip masasında bulunan kumanda merkezi aracılığı ile duruşmada söz alan tarafa yönlendirilecek olan kamera, duruşma esnasındaki tüm konuşma ve hareketleri kayıt altına alacak. Kurulan sistem sayesinde, tarafların duruşma salonunda söylenip kayıtlara geçmeyen hiçbir söz ve eylemleri kalmamış olacak.

Kayıt altına alınan duruşma konuşmaları, daha sonra tutanaklara geçirilerek taraflara verilecek. Kurulan sistem sayesinde, Türkiye genelindeki tüm Ağır Ceza mahkemelerinde gerçekleşen duruşmalar kayıt altına alınıp, mahkemeler arası eşzamanlı iletişim, canlı görüşme imkânı sağlanmış olacak.

Duruşmalarda ses ve görüntü kaydına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddelerinden 52/3'e göre; tanıkların dinlenmesi sırasındaki görüntü veya sesler kayda alınabilir. Ancak mağdur çocukların, duruşmaya getirilmesi mümkün olmayan ve tanıklığı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından zorunlu olan kişilerin tanıklığında bu kayıt zorunludur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber