Maliye'den dersanelere 'öğrenci vergi memuru'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2009 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, sektörel denetimlere başladıklarını belirterek, cenaze hizmetleri veren şirketlere 26 bin 800 TL usulsüzlük cezası kestiklerini bildirdi.

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Sütçü, sektörel denetimlere ağırlık verdiklerini, bazı sektörlerde denetim yaptıklarını, bazı sektörler için de denetim öncesi bilgi topladıkları nı söyledi. Geçtiğimiz aylarda cenaze hizmetleri şirketleri ile mezarlara mermer yapan firmalarda inceleme yaptıklarını belirten Sütçü, özellikle cenaze hizmetleri veren şirketlerde vergi düzenine uyulmadığının belirlendiğini kaydetti. Defin hizmeti yapan firmalara 26 bin 800 TL usulsüzlük cezası verildiğini, bu firmalarda ayrıca 263 bin 500 TL'lik de kayıt dışı hasılat tespit ettiklerini vurgulayan Sütçü, şöyle konuştu:

"Defin hizmetleri veren 8 firmada yapılan denetimlerde fatura kesilmediği ve ilgili evrakların düzenlenmediği tespit edildi. Bunun için firmalara 26 bin 800 TL usulsüzlük cezası kestik. Mezar taşı yapan 17 mermerciyi de fatura kontrolünden geçirdik. Mermercilere de 27 bin 349 TL usulsüzlük cezası verdik. Mezar mermeri yapan şirketlerde 248 bin 865 TL kayıt dışı hasılat tespit ettik. Ticarete konu olan her şey bizim ilgi alanımıza giriyor. Bunların çoğu ticari şirket. Vakıf veya hayır işleriyle uğraşan kurum değil. Dolayısıyla ticari bir iş yapılıyor. Bunun faturası da, fişi de kesilecek. Beyanlar doğru verilecek.

Belediyede bilgi ve kayıtlar var. O bilgileri alıp takip ediyoruz. Cenaze hizmetleri için mezarlıkları dolaşmıyoruz. Zaten belediyede definle ilgili kayıtlar var. Artık çoğu şey kayda giriyor."

Birçok sektörde denetim için hazırlıklar yaptıklarını ve bilgi topladıklarını anlatan Sütçü, evden eve nakliyat sektörünü de denetlediklerini, 40 firmaya 29 bin 388 lira usulsüzlük cezası kestiklerini, 229 bin 648 TL kayıt dışı hasılat tespiti yaptıklarını bildirdi.

Bazı şirketlerin fatura kesmemeyi, fiş vermemeyi sanki bir hak gibi gördüklerini ifade eden Sütçü, "Fatura ve fiş vermemeyi artık kendilerine bir hak olarak görüyorlar. Denetleyince de (Maliye üstümüze geliyor. Zaten geçinemiyoruz) diyorlar. Mesele bu değil. Mesele fatura kesmek. Zarar ediyorsan zarar beyan et. Fatura düzenlememekle, geçinememenin ne ilgisi var" dedi.

Sektörleri denetlemeden önce ön çalışma yaptıklarını bildiren Sütçü, sektörlerle ilgili bilgi topladıklarını söyledi. Sütçü, şöyle devam etti:

"Önce denetlenecek sektörleri belirliyoruz. Sonra bu sektörlerde rakamlara ulaşabilmek için araştırıyoruz. Bilgileri topluyoruz. Nerede iz bırakılıyor, nerede ne var tespit ediyoruz. Sonra sektörle irtibata geçip kontrol ediyoruz. Elimizdeki verilerle kimin ne yaptığı ortaya çıkıyor.

Fidecilerin denetimlerini tamamladık. Tohumculara başlayacağız. Fidelerin büyümesi sadece tarımcıları ilgilendirmiyor. Vergisel anlamda bizi de ilgilendiriyor. Gübre, tarım ilaçları, komisyoncuları incelemeye aldık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndaki bilgileri alıp faydalanıyoruz. Fidecilik sektörünün 300 milyon TL'ye yakın bir cirosu olduğunu öğrendik. Cari dönemde sektörel denetimlere ağırlık veriyoruz. Sırada dersaneler var. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden kayıtları inceliyoruz. Sınav sonuçları asılıyor. Sınavlara kimler girdiyse onları araştırıyoruz. Ya da dersanelere müşteri gibi gidiyoruz. Önce bilgileri topluyoruz sonra denetliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber