Tıp fakülteleri, tecrübeli sağlık personeli bulamıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2009 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yahya Paksoy, üniversitelerdeki yardımcı sağlık personeli sıkıntısını genel olarak tespit etmek için bir araştırma yaptıklarını söyledi.

Bu araştırmanın Sağlık Bakanlığına bağlı değişik illerdeki 15 devlet hastanesi ile 15 üniversite hastanesinde yapıldığını belirten Paksoy, "Hastanelerin yardımcı sağlık personeli, yatak ve yoğun bakım yatak sayıları nı alarak 30 hastanenin verilerinin toplamını çıkarıp analiz yapmaya çalıştık" dedi.

Araştırmaya konu olan hastanelerin büyük üniversite ve devlet hastaneleri olduğunu, araştırmanın gelişi güzel hazırlanmadığını vurgulayan Paksoy, bizzat hastanelerin yöneticileriyle görüşüldüğünü bildirdi.

Araştırmada, üniversite hastanelerinde daha çok yardımcı sağlık personelinin geçici ve sözleşmeli statüsünde çalıştığının ortaya çıktığını söyleyen Paksoy, şunları kaydetti: "Bazıları şirket personeli olarak çalışıyor. Asgari ücret ya da asgari ücretten biraz daha fazla verilerek hemşire çalıştırılıyor. Araştırmanın analizini yaptığımızda üniversite hastanelerinin kadrolu hemşire sayısının daha az, sözleşmeli hemşire sayısının daha fazla olduğunu görüyoruz.

Üniversite hastaneleri üçüncü basamak olduğu için bize hep ağı r hastalar geliyor. Bizim hemşire sayımızın daha fazla olması gerekiyor ya da hemşire başı na düşen yatak sayısının daha az olması lazım. Hemşire başına düşen yatak sayısı bizde maalesef daha fazla."

İkinci basamak olan hastanelerden problemi çözülemeyen hastaların tıp fakültelerine çok kolay sevk edilebildiğini savunan Paksoy, şöyle devam etti: "Ama bizim hastaları dördüncü basamağa sevk etme gibi bir şans ımız yok. Burada her hastayı kabul edip ona gerekli sağlık hizmetini vermemiz gerekiyor. Üniversite hastanelerine verilen sağlık personeli kadroları sınırlı olduğu i çin sözleşmeli personelle çalışmak zorunda kalıyoruz. Durum böyle olunca ciddi şekilde personel sıkıntısı çekiyoruz. Üniversite hastanelerinin hasta bakımı açısından kaliteleri düşüyor. Biz de hemşire yetersizliğinden bu açığı sözleşmelilerle gideriyoruz. Bu insanları eğitiyoruz, yetiştiriyoruz. Bizde yetişen sözleşmeli sağlık personeli kadrosu olmadığı için tecrübe kazan ınca başka kurumlara geçiyor. Tecrübeli eleman bulamıyoruz. Bunları özel hastaneler transfer ediyor. Biz bir anlamda tecrübe kazanılan yer oluyoruz."

Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki gelişmelere imrenerek baktıklarını; imkan, kalite ve elemanlarının iyi olduğunu anlatan Paksoy, devlet hastanelerinin ciddi bir atılım yaptığını, üniversite hastanelerine de personel açısından destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Paksoy, araştırmada kazançlar durumuna bakıldığında da üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı hastaneleri doktor ve idarecilerinin gelirleri arasında da "ciddi uçurumlar" olduğunu, ücretteki adaletsizliğin "heves kırdığını" sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber