Hava kirliliğinde Bitlis ilk sırada yer alıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2010 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu hava kirliliği verilerine göre Bitlis, hava kirliliği iller sıralamasında ilk sırada yer alıyor.

Kükürtdioksit ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri kirlilik sırasına göre, Bitlis, Samsun, Kars, Edirne ve Kütahya illeri ilk sırada yer aldı. Partiküler madde ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise kirlilik sırasına göre Iğdır, Kahramanmaraş (Elbistan), Kütahya, Van, Karabük ve Konya olarak belirlendi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hava kalitesi izleme istasyonları web sitesindeki verilerde Bitlis'te hava kirliliğinin normalin çok üzerinde olduğu görüldü. Kükürdioksit için günlük ortalama sınır değer metreküpte 400 mikrogram olması gerekirken, bu oran Bitlis'te 1114 (SO2) olarak verildi. Kükürtdioksitin (SO2), üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkilerinin olduğu, özellikle duman akciğerden alveollere kadar girerek olumsuz etki yaptığı belirtildi.

Gün içinde kaloriferlerin ve sobaların bilinçsiz bir şekilde yakılmasıyla, hava kirliliği gün geçtikçe daha büyük bir sorun haline gelmeye başladı. Uzmanlar, ekolojik denge içinde tüm canlılarla birlikte insanları da olumsuz yönde etkileyen hava kirliliğinin, akciğer veya başka organ kanseri olan hastaların bağışıklık sistemini çökertebileceğine dikkat çekiyor. Akciğer hastalarının hava kirliliğinden, normal bir hastaya göre yüzde 100 oranında daha fazla etkilendiğini belirten uzmanlar, akciğer kanserinin temel nedeninin sigara olduğunu, ancak sigarayla alınan 4 binden fazla toksin maddenin bir kısmı kirli havada da bulunuyor.

Hava kirliliği, çocuklarda gelişme geriliğine, kemik iliğinin olumsuz etkilenmesine, yani kan ve kan elemanlarının yapılmasında bir bozukluğa gitmesine neden olabiliyor. Hava kirliliği üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, nefes darlığı, astım ve zatürree gibi göğüs hastalıkları sayısında artış sebeplerinin başında geliyor. Hava kirliliği risk grubunda, bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar, yaşlılar, kronik solunum ve dolaşım sistemi hastalığı olanlar, endüstriyel işletmelerde çalışanlar, sigara kullananlar, düşük sosyoekonomik grup içinde yer alanlar risk grubunun başında geliyor. Hava kirliliği, solunum fonksiyonlarında bozulma, solunum sistemi hastalıklarında artış, kronik solunum sistemi hastalığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde artış, kanser insidansında artış, erken ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber