Borsa sert düşüşte, Dolar 1,55 lirayı aştı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 24 Şubat 2010 16:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Siyasi endişeler ve parite etkisiyle dolar 1,5510 TL'ye kadar yükseldi. İMKB'de ilk seansta yüzde 1.9'luk kayıp yaşandı.

İSTANBUL - Siyasi endişeler ve dün açıklanan ABD tüketici güven endeksindeki düşüşle sert gerileyen parite etkisiyle dolar içeride 1,55'i aşarak 13 Temmuz 2009'dan beri en yüksek seviyelere çıktı. Dolar bankalararası piyasada 1,5510 TL'ye kadar yükseldi.

Bankacılar artan siyasi gerilimin yanı sıra ABD'de dün açıklanan tüketici güveni endeksindeki düşüşün küresel ekonomik toparlanmanın hızıyla ilgili şüpheleri artırmasının baskı yarattığı Euro/dolar paritesinin de yakından izleneceğini söylüyorlar.

Dün geç saatlerde askeri yönetimin "acil toplanma" kararıyla elektronik işlemlerde dolar/TL'nin 1,55'in üzerini gördüğünü belirten ve hem parite düşüşünün hem de siyasi endişelerinin üst üste gelmesinin yükselişi hızlandırdığına dikkat çeken bir bankanın döviz masası yöneticisi şöyle dedi:

"Akşam saatlerinde gelen acil toplantı kararı kurda elektronik işlemlerde 1,55'in görülmesine neden oldu. Piyasada siyasi endişelerin etkisi sürecek. Gelecek açıklamalar özellikle de Genelkurmay ve Başbakan tarafından gelecek açıklamalar yakından izlenecek. Ortamı sertleştirecek bir açıklama olmazsa belki biraz sakinleşme de görebiliriz" dedi ve ekledi: "Bugün için yukarıda 1.55 çok çok kritik bir seviye. Bu seviyenin aşılması yukarı yönlü gidişi hızlanabilir. Aşağıda ise 1.5350 destek olarak görülüyor."

Öte yandan siyasi gelişmelere sınırlı tepki veren tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.91, valörlüde yüzde 8.94 seviyesinde olan 16 Kasım 2011 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.05/8.95 seviyesindeydi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün orgeneral ve oramiraller dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca "Balyoz Planı" iddiaları hakkında yürütülmekte olan soruşturma kapsamında ortaya çıkan "ciddi durumu" değerlendirmek üzere Genelkurmay Başkanlığı Karargahında dün biraraya geldi.

Genelkurmay'ın internet sitesinde yer alan açıklamada, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargahında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir" denildi.

Geçen hafta 1,35 seviyesinin altına gerileyen, Fed'in beklenenden önce faiz artırımına gidebileceği beklentileri ve Yunanistan'a kısa sürede yardım edilebileceği haberleriyle bu hafta yeniden 1,36 seviyesinin üzerine çıkan Euro/dolar paritesi, ise bugün yeniden 1.3535 seviyesine geriledi.

İMKB'DE KAYIPLAR SÜRÜYOR

Siyasi gerilimin "Balyoz Planı" kapsamındaki gözaltılar ve dün gece en üst düzey askeri yetkililerin durumu değerlendirmek için yaptığı toplantı sonrası artmasıyla güne kayıplarla başlayan İMKB-100 endeksinin, Avrupa endekslerindeki toparlanmaya rağmen düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Güne 51 bin 416 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansta yüzde 1.9 düşüşle 50 bin 443 puana geriledi.

Gedik Yatırım araştırma uzmanı Yunus Kaya, endeksin açılışta düşüşünün beklentilerin üzerinde olduğunu belirterek,"Biz 250 puan düşüş beklerken 700 puanlık bir düşüşle açıldı. Bunu yurtdışında olumlu beklenti varken yabancıların (siyasi gerilime) negatif tepkisinin gecikmeli gelmesine bağlıyoruz. Her geçen gün yatırımcılarda Türkiye'nin ilerideki belirsizliğinin

arttığına dair raporlar geliyor" dedi.

DIŞARIDA TEDİRGİNLİK ARTIYOR

Küresel piyasalarda ise açıklanan zayıf veriler ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin bugün ve yarın Kongre'de yapacağı faiz politikasıyla ilgili konuşma öncesinde etkili olan tedirginliği de artırıyor.

Negatif havaya katkıda bulunan unsurlar arasında Almanya'da dün açıklanan ve bir yıla yakın sürede ilk kez beklenmedik biçimde düşen Ifo iş dünyası eğilim endeksi de yer aldı. Küresel piyasalarda Bernanke'nin açıklaması ise bu hafta takip edilecek en önemli gelişme olarak görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber