Yaz ishaline karşı anne babalara tavsiyeler

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2010 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yaz mevsimi ile birlikte ebeveynleri korkutan problemlerden biri de ishal vakaları oluyor. Her yaş grubunda ortaya çıkmasına rağmen, ishaller özellikle çocuklar için büyük bir risk oluşturuyor. 0-2 yaş gurubundaki çocuklarda yaz aylarında sık gözlenen ishal, hızlı sıvı kaybı nedeniyle ölümlere, beslenme yetersizliğine ve büyüme geriliğine yol açabiliyor. İshalli çocuklara, ishali artırır endişesiyle su ve sulu besinlerin verilmemesi, ishalin uzamasına, ağırlaşmasına ve buna bağlı başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.

İshalin yaz aylarında görülme oranlarının artmasının sebepleri arasında, Havaların ısınmasıyla besinlerin daha kolay bozulması, artan sıvı ihtiyacı nedeniyle her durumda sıvı alma isteğinin mikrop alma riskini artırması, virüsler, bakteriler ve parazitler, Hijyen kurallarına uyulmaması, Mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin tüketilmesi, Çiğ sebzelerle hazırlanmış salataların ve meyvelerin tüketilmesi bulunuyor.

Doğada, özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishal nedeni olabilecek çeşitli mikroplar bulunuyor. Bunlar özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında, özellikle yaz aylarında uzun süre canlı kalarak çoğalabiliyor. Bu suların içilmesi veya böyle sularla bulaşık yıkanması sebze ve meyvelerin bu sularda bekletilmesi ishal yapan mikropların ağız yoluyla alınarak insanların bağırsaklarına ulaşmasını sağlıyor. Bunların bir kısmı bağırsak duvarında iltihap oluşturarak, hem bağırsak hareketlerini arttırıyor, hem de bağırsağa su ve iltihabı hücrelerin geçişine neden oluyor. Bir kısmı da bağırsakta iltihap yapmadan, salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisiyle su ve tuz geçişini artırmak suretiyle ishale yol açıyor. İshalle birlikte karın ağrısı, karında buruntu hissi, bazen bulantı, iltihaplı durumlarda bunlara ilaveten ateş de görülebiliyor. Aşırı su ve tuz kaybına bağlı olarak sinir sistemine ait kalp ritim bozuklukları, böbrek yetmezliği, şuur bozuklukları gibi hastalıklar da görülebiliyor. Kaybedilen su ve tuzu geri koymak gerekiyor. Bunun için pratik olarak bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak hazırlanan içeceğin tüketilmesi öneriliyor. 24 saatten fazla süren ishallerde en yakın sağlık merkezine başvurularak muayene ve tetkik olunması gerekiyor. Aşırı su ve tuz kaybı, ağır dizanteri halleri, kolera şüphesi olan durumlarda hasta mutlaka hastaneye yatırılarak öncelikle kaybedilen su ve tuzun yerine konması amacıyla serum verilmesi tavsiye ediliyor. İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması; kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdaları tüketmemesi gerekiyor. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenilmesine izin veriliyor.

Uzmanlar yaz ishaline karşı Anne babalara şu tavsiyelerde bulundular;

- Dışarıda yiyecek bulundurmamak,

- Hijyen koşullarından emin olmadığınız yerlerde yemek yememek,

- El hijyenine dikkat etmek, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir şekilde yıkamasını sağlamak,

- Süt ve süt ürünlerini tüketirken çok daha dikkatli davranmak. Üretim ve son kullanma tarihleri ile saklama koşullarına bakmak,

- Çocuklarda ishal başlar başlamaz sıvı takviyesine başlamaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber