Devlet yeniden yapılanıyor: Milli Eğitim ve Sağlık başta olmak üzere icracı bakanlıkların hepsinin taşra teşkilatlarıil özel idarelerine devredilecek

Haber Giriş : 21 Temmuz 2003 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devlet yeniden yapılanıyor: Milli Eğitim ve Sağlık başta olmak üzere icracı bakanlıkların hepsinin taşra teşkilatlarıil özel idarelerine devredilecek

Kamu yönetimi silbaştan yapılıyor. Milli Eğitim ve Sağlık olmak üzere icracı bakanlıkların taşra teşkilatları iptal edilecek. Trafik hizmetleri yerel yönetimlere devredilecek

Hükümet, devlet yönetimini baştan aşağı değiştirmek için düğmeye bastı. Milli Eğitim ve Sağlık başta olmak üzere icracı bakanlıkların hepsinin taşra teşkilatları iptal edilecek. Bakanlıklara ait hizmetlerin hepsi İl Özel İdareleri'ne devredilecek. Trafik hizmetleri ise İçişleri Bakanı'nın onayı ile belediyelere bırakılacak.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in son şeklini vereceği Kamu Yönetimi Temel Kanunu tasarısı, 8 aylık bir çalışma sonunda hazırlandı. Taslağa göre, devlet yönetimi şöyle şekillenecek: Devlet, adalet, savunma, güvenlik, istihbarat, dış politika, maliye, hazine, dış ticaret gibi genel konularda etkili olacak. Din hizmetlerini, sosyal güvenlik hizmetlerini devlet verecek. Milli Eğitim Bakanlığı, sadece eğitimde birliği sağlama, müfredatı belirleme ve geliştirme hizmetlerini yapacak.

8 devlet bakanlığı olacak

Başbakan, sayısı 8'i geçmeyecek devlet bakanı atayabilecek. Bakanların en çok 3'ü Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilebilecek. Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Tarım ve Orman, Ulaştırma ve Haberleşme, Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Tanıtım, Çevre ve İmar Bakanlığı da icracı bakanlık olacak.

Dışişleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) dışındaki kamu kurumları yurtdışı teşkilatı kuramayacaklar. Böylece turizm, kültür ve ticaret gibi konulardaki yurtdışı yapılanmasına son verilecek. Bakanlık teşkilatında bürokratik kademeler de azaltılacak. Müsteşarlık, genel müdürlük ve şube müdürlüğü olacak. Aradaki daire başkanlığı gibi kademeler kaldırılacak. İllerde de vali, il müdürlüğü ve şube müdürlüğü olacak.

Müşavirlere sınırlama

Bankamatik memurların çoğunu oluşturan müşavirlere de sınırlama getirilecek. Müşavirler doğrudan bakanlığa bağlı olacak ve müşavire gerek olup olmadığına kanunla karar verilecek ve müşavirlerin sayısı 20'yi geçmeyecek.

Devlet kurumlarının denetimi de tümüyle Sayıştay'a bırakılacak. Yerel yönetimlerde ayrıca anlaşmazlıkların çözümünde yardımcı olmak üzere halk denetçisi olacak. Trafik hizmetleri İçişleri Bakanı'nın onayı ile belediyelere devredilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü, devredilen hizmetle ilgili araçları da belediyelere verecek.
Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber