AYM bireysel başvuruda uyum yasalarını bekliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Kasım 2010 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliğinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurular 150'yi buldu. Ancak işlem yapılabilmesi için uyum yasalarının çıkması bekleniyor

LÜTFİ KAPLAN ANKARA

Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapıları referandumla birlikte değişmesine rağmen aradan geçen yaklaşık 3 aya rağmen uyum yasalarının çıkmayışı özellikle AYM'de yoğun iş yükü oluşturdu. Değişikliğin ardından AYM'ye 150 bireysel başvuru yapıldı. Başvuruda bulunanlardan 84'ü dilekçe yazdı, bazıları farklı şehirlerden AYM'ye gelerek dilekçelerini elden teslim etti.

AİHM SEÇENEĞİNDE AZALMA BEKLENİYOR

Bireysel başvuru, hak ve özgürlüklerden herhangi birisinin yasama, yürütme ve yargı güçleri tarafından ihlal edilmesi halinde başvurulan bir yol. Ancak tüm kanun yolları tüketildikten sonra yapılabiliyor. Bu yolla, AİHM'e yapılan başvurularda önemli bir azalma olması bekleniyor. AİHM'e toptan başvuruların yüzde 12'si Türkiye'den yapılıyor. AYM, başta AİHM olmak üzere bireysel başvurunun uzun zamandır uygulandığı Federal Almanya, İspanya, Avusturya ve Kore'ye heyetler gönderdi ve hazırlanan raporlar üyelere dağıtıldı. Üyelerin incelemesinden sonra nihai şeklini alacak olan raporlar yasal düzenlemelere esas olmak üzere TBMM başta olmak üzere ilgili makamlara sunulacak.

EŞİTLİĞİN SAĞLANMASI KAYGISI

Referandumla gelen değişiklikler kadro ihtiyacı da doğurdu. Anayasa Mahkemesi kaynakları, bireysel başvurunun sağlıklı ve başarılı bir uygulamaya kavuşturulabilmesi için nitelikli, yetenekli, deneyimli raportör kadrosuna ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Anayasa değişikliği sonrasında bireysel başvurunun sayısında yaşanan patlama, dava dosyalarında da yaşandı. Yüksek mahkeme, uyum yasası çıkmadığı için toplanamadı ve bu yüzden 155 dosya beklemeye alındı. Bu davaların içinde sigara yasağı ve telefon dinlemeler ile ilgili davalar da bulunuyor. Anayasa Mahkemesi kaynakları, ?Toplanmayalım diye alınmış bir prensip kararı yok. Ancak oylamada eşitliğin sağlanması gibi bazı kaygılar var. Bu nedenle toplantı yapılamıyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber