MEB, 30 günlük hastalık raporundan dolayı sözleşmeyi fesih etmeyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Aralık 2010 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'in, 30 günlük hastalık raporundan dolayı sözleşmeleri fesih etmesi yanlış bir işlemdi. Ancak MEB hem Danıştay İDDK'na hem de Devlet Personel Başkanlığının görüşlerine aykırı olarak, sözleşmeleri fesih ediyordu.

Öğretmenler bölüm editörümüz, bugünkü yazısında da buna değinmiş ve MEB'in bir an öce bir yazı yayımlaması gerektiğini belirtmişti. Bahse konu yazı, 29/12/2010 tarihi itibariyle, MEb tarafından illere gönderilmiş olup, bir örneği aşağıda yer almaktadır.

Sözleşmeler yıllık olduğu için, ilgi yazıda, 1/1/2010 ile 31/10/2010 tarihleri arasında, bu nedenden dolayı hizmet sözleşmelerinin fesih edilmemesi istenmiştir.


AHMET KANDEMİR'İN BUGÜNKÜ YAZISI

?30 Günü Aşan Raporda MEB'den Hala Ses Yok? haberimizde yayınladığımız 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin 30 günü aşan rapor alması halinde sözleşmesinin feshedilmesi sorununda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ve Devlet Personel Başkanlığı sözleşme feshedilmez demesine rağmen MEB sözleşme metninin 11. maddesi (b) bendindeki; "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir.? ibaresini yargı kararına rağmen uygulamaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin 30 günü aşan rapor alması halinde sözleşmesinin feshedilip feshedilemeyeceği konusunda; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ve Devlet Personel Başkanlığı sözleşme feshedilmez demesine rağmen MEB'den hala ses yok.

Sözleşmeli personelin 30 günü aşan rapor alması halinde sözleşmesinin feshedilip feshedilemeyeceği konusunda bir açıklama, bir yazı bile yayınlamayan MEB; sözleşme metninin 11. maddesi (b) bendindeki; "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir.? İbaresini yargı kararına rağmen uygulamaktadır.

?Devlet Personel Başkanlığı, 4/B Görüşlerini yayımladı? haberimizde yayınladığımız Devlet Personel Başkanlığının 4/B'li personelden gelen sık sorulan sorulara verdiği cevaplarındaki; ?Soru 6: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin 30 günü aşan rapor alması halinde sözleşmesi feshedilir mi?

Cevap 6: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin 30 günü aşan hastalık izinleri için ilgililerin sözleşmelerinin feshedilmemesi gerekmektedir.? açıklamaya göre 30 günü aşan hastalık izinlerinde sözleşme feshedilemeyecek.

Fakat ?MEB'den sözleşmeli öğretmenlerin il içi görevlendirmelerine ilişkin uyarı? haberimizde yer verdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 23/03/2010 tarih ve 16205 sayılı yazılarına göre; ?1-Sözleşmeli Öğretmenlerin Merkezi okullara geçici olarak görevlendirmelerinin yapılmayacaktır. Yerlerine ücretli öğretmen görevlendirilmeyecektir.

2-Bakanlar Kurulu'nun 02/03/2009 tarihli ve 2009/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslardaki değişiklik kararında askerlik görevini yapmak Üzere sözleşmesi feshedilenler ile doğum İznine ayrılanların pozisyonları aklı tutulacak yerlerine atama/görevlendirmenin yapılmayacaktır.

3-Norm kadrolar açık gösterilerek sözleşmeli öğretmenler fazla konuma düşürülmeyecektir.

4-Bir yıl içerisinde ayrı ayrı veya toplam otuz günden fazla rapor alan Sözleşmeli Öğretmenlerin sözleşmeleri feshedilecektir.? açıklamaları yer almaktadır.

Bu açıklamalardan 4.maddede yer alan; Bir yıl içerisinde ayrı ayrı veya toplam otuz günden fazla rapor alan Sözleşmeli Öğretmenlerin sözleşmeleri feshedilecektir şeklindeki 4/B'li sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesinin feshine imkân tanıyan bu görüşe dayanak teşkil eden; 7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10. maddesindeki; "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir.? hükmü ile Sözleşmeli Öğretmenlerin Hizmet Sözleşmesinin ?Personelin izin hakları? başlıklı 11. maddesi (b) bendindeki; ?b) Hastalık İzni: Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için, yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli izin verilebilir. Hastalık sebebi ile sosyal sigortalar kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı personelin ücretinden düşülür? hükümleri hakkında; Sendikalar tarafından dava açılmış, bu davalardan Eğitim Bir Sen tarafından Danıştay nezdinde açılan davada olumsuz karar çıkmış. Sendika kararı temyiz etmiş ve İdari Dava Daireleri Kurulu yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Mahkeme kararı ?4/B'linin 30 günlük rapor sıkıntısı sona erdi? ve haberimizde yer almaktadır.

MEB bu karar uyarınca Personel Genel Müdürlüğünün 23/03/2010 tarih ve 16205 sayılı yazısındaki ve ?MEB Personelden 4/B'li İçin Skandal Görüş!? haberimizde de yer verdiğimiz görüş yazısındaki; Bir yıl içerisinde ayrı ayrı veya toplam otuz günden fazla rapor alan Sözleşmeli Öğretmenlerin sözleşmelerinin feshedilmesi işlemlerini ortadan kaldıran yeni bir genelge yayınlamalı ve sözleşme metninin 11. maddesi (b) bendindeki; "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir.? İbaresini yargı kararına uyarak kaldırmalıdır.

Yeni sözleşme imzalayacak öğretmenler, imzaladıkları sözleşmelerin altına; ?Sözleşme metninin 11. maddesi (b) bendinin ve bu bendin dayanağı olan 7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10. maddesindeki; "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir.? hükmünün Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yürütmesi durdurulmuştur? şerhini yazarak bu kısmını kabul etmediğini beyan etmelidir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ve Devlet Personel Başkanlığı sözleşme feshedilmez demesine rağmen MEB'den hala bir açıklama yayınlanmaması ve sözleşme metninde halen bu ibareye yer vermesi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personeli 30 günü aşan hastalık izinlerinde mağdur etmektedir.

MEB bir genelge yayınlayarak yeni sözleşme metnini tüm İl Milli Eğitim Müdürlüklerine göndermeli ve Personel Genel Müdürlüğünün 23/03/2010 tarih ve 16205 sayılı yazılarının 4. maddesini iptal edildiğini duyurmalıdır.

Iğdır Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından imzalanması istenilen sözleşme metni için tıklayınız.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber