İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Üst kurulların yeniden yapılandırılması ile ilgili hazırlanan ve ekim ayında Meclis'e sunulması planlanan tasarının ayrıntıları belli olmaya başladı

Haber Giriş : 02 Ağustos 2003 06:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst kurulların yeniden yapılandırılması ile ilgili hazırlanan ve ekim ayında Meclis'e sunulması planlanan tasarının ayrıntıları belli olmaya başladı

Üst kurulların yeniden yapılandırılması ile ilgili hazırlanan ve ekim ayında Meclis'e sunulması planlanan tasarıda kurul üyeliklerine çeki düzen veriliyor. Kurul başkanı ve üyelerinin görev süresi 6 yıl olacak

Hükümet, Acil Eylem Planı'nda ve Hükümet Programı'nda yer alan üst kurulları masaya yatırıyor. Hazırlanan taslak tartışmaya açıldı. Ekim ayında Meclis'e sunulması planlanan tasarı RTÜK'ü kapsamıyor. RTÜK için Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın başkanlığındaki bir ekip çalışma yürütüyor. RTÜK Tasarısı'nda üyeleri Meclis'in seçmesi yerine, hükümetin atama yapması yönünde değişiklik yapması hedefleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Sermaye Pisası Kurulu (SPK), Telekümikasyon Kurulu, Kamu ihale Kurulu, Enerji Pisasi Düzenleme Kurulu (EPDK), Rekabet Kurulu gibi kurulların aynı yapıya sahip olmasını öngören taslakta getirilen yenilikler şöyle:

Taslakta kurul ve kurum tanımı yeniden yapıldı. Kurumlar; kurul, başkanlık ve hizmet birimlerinden oluşacak. Kurumun ilişkili olduğu bakanlık kuruluş kanunlarında belirlenecek. İlgili bakanla ilişkilendirilme sonucu bazı üst kurulların keyfi uygulamaları sona erecek. Taslakta kurumun sadece görevini yaparken bağımsız olduğu vurgulanırken; ?Hiçbir organ, makam, merci ve kişi kurumların nihai kararını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez? ifadesi de yer alıyor.

Taslakta kurullarda kimlerin görev yapacağı ayrıntılı bir şekilde yer aldı. Buna göre kurul üyeliklerine atananların mesleki kariyerleri, atamaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararının gerekçesinde belirtilecek. Bakanlar Kurulu üyelerden birini başkan olarak görevlendirecek, başkan üyelerden birini başkan vekili olarak belirleyecek.

Kurul başkanı ve üyelerinin görev süreleri 6 yıl olacak. Süresi biten başkan ve üyeler yeniden atanamayacak. Kurul başkanı hariç olmak üzere, üyelerin üçte biri iki yılda bir yenilenecek. İkinci yılın sonunda kur'a sonucu üyelikleri sona eren üyeler bir defalığına tekrar atanabilecek. Yenileme atamasında üyeliğe getirilen kişi, yerine getirildiği üyenin süresini tamamlayacak. Üç kez üst üste toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düşecek.

Taslağa göre kurumun hizmet birimleri, daire başkanlıkları şeklinde teşkilatlandImış ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimlerinden oluşacak. Ana hizmet birimleri, her kurumun hizmet ve görev özellikleri alanlarına göre kurumların kuruluş kanunlarında düzenlenecek. Ana hizmet birimlerinin sayısı 8'i geçemeyecek. Kurumların tümünde Strateji ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı kurulacak. Kurumda hukuk, basın, halkla ilişkiler, yönetim ve finans gibi alanlarda ihtiyaca göre sayıları 5'i geçmemek üzere müşavir görevlendirilecek. insan kaynakları, idari ve mali işler, eğitim gibi diğer faliyetleri yürütmek üzere Yardımcısı Hizmetler Dairesi Başkanlığı kurulacak.-Kurum personeli ücret, mali ve sosyal haklar dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olacak. Kurulların personeli meslek personeli olacak. Meslek personeli olma özelliğini taşımayanlar geldikleri kurumlara 45 gün içinde iade edilecek. Kurul başkan ve üyelerinin maaşları Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını geçmemek üzere Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Personelin nitelikleri Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.

Yardımcı personel toplam personel oranının yüzde 25'ini geçemeyecek. Kurumun yaptığı düzenlemelerle, kanunlarla kendilerine verilen görevler çerçevesinde aldıkları kararlar ve yaptıkları işlemler dışında, yıllık hesaplarıyla gelir ve harcamalarına ilişkin işlemler Sayıştay denetimine tabi olacak.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber