Türk doktorlardan büyük başarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2011 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Finlandiya'da gerçekleşen Mikrocerrahi Kongresi'nde Türk doktorların kas tranferleri için yaptıkları çalışma, 'En İyi Deneysel Çalışma' seçildi.

Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği doktorlarından Op. Dr. İsmail Küçüker ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim dalında görevli Yrd. Doç. Dr. Serhan Tuncer'in hazırladıkları çalışma 6. Dünya Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Kongresin'de ?En İyi Deneysel Çalışma? seçildi.

Geçtiğimiz hafta sonu Fillandiya'da gerçekleştirilen 6. Dünya Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Kongresin'nde Op. Dr. İsmail Küçüker ve Yrd. Doç. Dr. Serhan Tuncer önderliğinde Ayşe Şencan, Filiz Bircan, Eser Çağlar, Çiğdem Elmas, Suhan Ayhan'ın katılımıyla gerçekleştirilen deneysel çalışma ?En İyi Deneysel Çalışma' ödülü kazandı. Deneyle kas transferlerinde kasın daha uzun ve silinebilir daha çok canlı hücre ile nakline imkan sağlayacak bir yöntem geliştirildi.

İKİ AŞAMALI ÇALIŞMA

Yedi deney grubu üzerinde gerçekleştirilen ve 30 gün süren ?Effect of Surgical and Chemical Denervation on Ischemia Reperfusion Injury of Skeletal Muscles? adlı çalışma iki aşamada tamamlandı. Daha çok vücuttaki yaraların kapatılmasında kullanılan kas dokularının, kas dokusu transferlerinde kasların beslenmeden 3 saat kalabilmesi ve gecikme durumlarında dokunun ölmesinin oluşturduğu sorundan yola çıkılarak, dokunun daha uzun süre nasıl canlı tutulacağı üzerine gerçekleştirilen deneyde, dokuya giden sinirler kesilerek başarı sağlandı.

KASIN DİRENCİ ARTIYOR

Deney hakkında bilgi veren Op. Dr. İsmail Küçüker, ?Bu çalışma ile kas dokusu kesildiği zaman dokunun canlı kalabileceği bir süre var ve bu süre ortalama 3 saat. 4'üncü saatte büyük oranda ölüm görünüyor. Kas oksijensiz kalırsa ölüyor. Kasa giden siniri kesince, kasın enerji kullanım ihtiyacı azalıyor, kasın metabolik kapasitesi arttı. Aynı süreçte canlı kalan hücrelerin oranını daha yüksek olduğunu gördük.? dedi. Dr. Küçüker deneyin iki aşamalı olduğunu belirterek, ikinci aşamada cerrahi bir işlem olmadan, botoks uygulayarak sinirden kasa iletiyi kesmeyi başardıklarını ve kasın direncinin bu yöntemle de arttığını belirtti.

Dr. Küçüker, geliştirilen yöntemle vücuttaki yaraların kapatılmasında kullanılacak kas transferi sırasında yaşanabilecek kan akımının durması gibi problemlerde, kasın direnci ve yaşayabilirliği artacağını söyledi.

EN İYİ DENEYSEL ÇALIŞMA

28 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde Finlandiya'da gerçekleşen 6. Dünya Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Kongresin'e katılan çalışma, ?En İyi Deneysel Çalışma' ödülünü aldı. Kongreye kırkı aşkın ülkeden, 550 doktor katıldı. Türk doktorlar 550 kişi arasından sıyrılarak bu önemli ödülü almaya hak kazandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber