Sendikalar 'yetki' konusunda anlaşamadı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2005 16:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kamu-Sen Başkanı Akyıldız:
"Yetki Yüzünden İki Ayağımız Bir Pabuca Giriyor, Süre En Az 2 Yıla Çıkarılmalı"
- Memur-Sen Başkanı Aksu:
"Yetki Süresi Kesinlikle 1 Yılda Kalmalı, Çünkü Sendikaların Üye Sayısı Her Gün Değişiyor"


 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında bugün yapılan Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı'nda, sendikalara verilen yetki konusu tartışmaya yol açtı. Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, toplu görüşmelere katılmak için sendikalara verilen yetki süresinin 1 yıldan en az 2 yıla çıkarılmasını önerirken, Memur-Sen Başkanı Aksu, sürenin uzatılmasına karşı çıktı.

Bakan Başesgioğlu, Çalışma Genel Müdürü Cengiz Delibaş'a konunun incelenmesi için bir komisyon oluşturulması talimatını verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarının oluşturduğu Üçlü Danışma Kurulu'nun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığındaki toplantısı sona erdi. Toplantıda konfederasyon başkanları, ''Sosyal Güvenlik Reformu'' ile ilgili bölümünde Bakan Başesgioğlu'na konuya ilişkin eleştirilerini iletti.

Tartışmaların olgunlaştırılması konusunda taraflar görüş birliğine varırken, yasa tasarılarının TBMM Komisyonları'nda görüşülmesi sırasında yavaş hareket edilerek tartışma sürecinin olabildiğince uzatılması fikri kabul edildi. Konfederasyonlar tasarılara ilişkin çeşitli önerilerde de bulunurken, KESK "reform paketinin" tümüyle geri çekilmesini önerdi. Toplantının 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda yapılması düşünülen değişiklerle ilgili bölümünde ise konfederasyonlar, grevli toplu sözleşme hakkı başta olmak üzere hükümetten çeşitli taleplerde bulundu.

Toplantıda Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, yetki süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılmasını teklif ederken, Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu, bu fikre karşı çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Çalışma Genel Müdürü Cengiz Delibaş'a konunun incelenmesi için bir komisyon oluşturulması talimatını verdi.

SENDİKALAR YETKİ KONUSUNDA ANLAŞAMADI

Akyıldız, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl yetki yüzünden iki ayaklarının bir pabuca girdiğini belirterek, "Bakan Başsegioğlu'na yetki süresinin en az 2 yıla çıkarılmasını önerdik. Bakan ile bu konuda çalışma yapılması için bürokratlarına talimat verdi" dedi.

Sendikacılığın sadece yetki alıp toplu görüşmelere katılmak olmadığını ifade eden Akyıldız, üye kaydı ve yetki alma çalışmaları nedeniyle sosyal sorumluluklarını yerine getiremediklerinden yakındı. Üçlü Danışma Kurulu toplantısında Sosyal Güvenlik Reformu ilgili endişe ve tespitlerini Bakan Basesgioğlu'na ilettiklerini vurgulayan Akyıldız, kamu çalışanlarının primlerdeki artış ve emekli aylıklarındaki oransal azalmanın giderilmesini istediklerini kaydetti.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile katkı paylarının artırıldığını bunun da kamu çalışanlarına ilave yükler getireceğini savunan Akyıldız, bununla birlikte kamu çalışanlarının ekonomik ve sosyal kayıplarının önlenmesini talep ettiklerini ifade etti. Toplantıda Genel Sağlık Sigortası sonuçlarının 15-20 yıl içinde alınacağını dile getirdiklerini söyleyen Akyıldız, "Bu konudaki teknolojik ve organizasyon eskiliklerinin giderilmesini istedik. GSS kapsamındaki Aile Hekimliği konusunda ciddi sıkıntılar var. Pilot il Düzce'de tek hekimin bile müracaatı yok. Sağlık ocaklarının ve sevk zincirinin devreye sokulmasını istedik" diye konuştu. Akyıldız, toplantıda 2004 yılı toplu görüşme tutanağında mutabakata varılan memura grevli toplu görüşme ve siyaset hakkı verilmesi konusunu da gündeme getirdiklerini ayrıca Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmasını istediklerini ifada etti.

Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu ise İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Kamu-Sen'in "Yetki süresi en az iki yıla çıkarılsın" önerisini desteklemediklerini belirterek, "Yetki süreci kesinlikle bir yılda kalmalı, çünkü sürekli değişiyor" ifadesini kullandı. Memura grevli toplu sözleşme ve siyasete girme hakkı verilmesini bir kere daha gündeme getirdiklerini anlatan Aksu, toplantıda ayrıca bazı işkollarının birleştirilmesi konusunun gündeme geldiğini vurguladı.

Başesgioğlu'nun kabine içerisinde sivil toplum kuruluşları ile diyalogu olan tek bakan olduğunu ifade eden Aksu, "Diğer Bakanlar'ın hiç biri bu diyalogu sağlamak için çaba sarf etmiyor. Toplantıda ayrıca Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin görüşlerimizi bildirdik. Genel Sağlık Sigortası'na karşı değiliz ama içindeki yapının sivil toplum kuruluşları ve ülke şartlarına uygun olması şartımız var. Bu haliyle yasalaşırsa bazı sıkıntıların ortaya çıkacağını iddia ediyoruz. Reforma karşı değiliz" şeklinde konuştu.

Aksu, pilot il olarak seçilen Düzce'den sonuç almadan Aile Hekimliği uygulamasına başlanmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber