Başbakan Erdoğan: 19 Mayıs anlamıyla örtüşen bir heyecana kavuşuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs'ın sıkıcı resmi törenlerden sıyrıldığını belirterek, "Gençliği kucaklayan, gençliğin kucaklaştığı, konuştuğu, müzakere ettiği 19 Mayıs'ın anlamıyla örtüşen bir heyecana kavuşuyor. Türkiye, bu anlamlı tarihleri süslü nutuklarla, 1940 model resmi geçitlerle değil artık ruhuyla özüyle, idealleriyle, yüreğiyle kutluyor." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2012 20:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen Türkiye 2. Gençlik Şurası'nda Türkiye'nin ve dünyanın gençlerini selamlayarak başladığı konuşmasında, 1988'de ilk Gençlik Şurası'nı düzenleyen dönemin başbakanı 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ı rahmetle ve minnetle yad ettiğini söyledi. Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın milletçe coşkuyla kutlandığını kaydeden Erdoğan, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını atan Gazi Mustafa Kemal'i, Bandırma Vapuru'ndaki yol arkadaşlarını, Kaptan İsmail Hakkı Durusu'yu rahmetle andı. Erdoğan, başta Kurtuluş Savaşı'nın kahramanları olmak üzere tüm şehitlere ve gazilere Allah'tan rahmet niyaz etti.

"GAZİ MUSTAFA KEMAL, ?HAKİMİYET-İ MİLLİYE' DİYOR"

Gazi Mustafa Kemal'in "Nutuk" adlı eserinin ilk satırlarını hatırlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Vaziyet ve manzarayı umumiye diyerek ülkenin içinde bulunduğu durumu anlatmaya başlıyor. Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'nda mağlup olduğunu ifade ediyor. Şartları çok ağır olan bir ateşkesin imzalandığını söylüyor. Milletin yorgun ve fakir bir halde olduğunu, İstanbul'daki hükümetin çözüm üretemediğini belirtiyor. Genel manzarayı ortaya koyduktan sonra Mustafa Kemal, aynen şu ifadelerle Meclis'e sesleniyor: 'Efendiler, bu vaziyet karşısında tek bir karar vardır'. ?O da hakimiyet-i milliyeyi müstenit yani millet egemenliğine dayalı kayıtsız ve şartsız, müstakil, bağımsız bir devlet tesis etmektir' diyor. Hemen arkasından Samsun'dan sonra gittiği Amasya'da da şu tarihi sözleri söylüyor: 'Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır'. Şurası son derece önemli; daha 19 Mayıs 1919'da daha Samsun'a ayak bastığı ilk günden itibaren Gazi Mustafa Kemal, millet diyor. Hakimiyet-i milliye diyor, bağımsızlık diyor. 'Milletin istiklalini, milletin azim ve kararı kurtaracaktır' diyor."

"TÜRKİYE, BU TARİHLERİN ANLAMLARINA DA SAHİP ÇIKIYOR"

Gençlerden bu hassasiyetler üzerinde durulmasını isteyen Erdoğan, "Gençler, 19 Mayıs 1919'da daha Samsun'da dile getirilen hakimiyet-i milliye kavramının üzerinde dikkatle duracağız. Çünkü 19 Mayıs'a sahip çıkmak, 19 Mayıs'ın ruhuna, özüne, ilkelerine, ideallerine, hedeflerine sahip çıkmaktır. 23 Nisan'a, 30 Ağustos'a, 29 Ekim'e sahip çıkmak, o tarihlerdeki heyecanın, coşkunun, umudun anlamına sahip çıkmaktır. İşte bugün Türkiye, bu tarihlere sahip çıktığı kadar bu tarihlerin anlamlarına da sahip çıkıyor. Türkiye, bu tarihlerdeki ruhu, özü, heyecanı anlamak için daha bir gayret gösteriyor. Türkiye, bu anlamlı tarihleri süslü nutuklarla, eskimiş şiirlerle, kamuflaj rengine bezenmiş protokol törenleriyle, 1940 model resmi geçitlerle değil artık ruhuyla özüyle, idealleriyle, yüreğiyle kutluyor." diye konuştu.

81 ilden, Kıbrıs'tan, Avrupa'dan, dünyanın 35 ülkesinden gelen gençlerin, 19 Mayıs'ın ruhuna denk düşen bir anlamla 19 Mayıs'ı kutladığına dikkat çekerek, gençlik sorunlarının konuşulduğunu, çözüm önerilerinin tartışıldığını söyledi. Erdoğan, "19 Mayıs, sıkıcı resmi törenlerden sıyrılıyor, gençliği kucaklayan, gençliğin kucaklaştığı, konuştuğu, müzakere ettiği 19 Mayıs'ın anlamıyla örtüşen bir heyecana kavuşuyor." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber