Danıştay, Şeker Kurumu ile ilgili BKK'nın yürütmesini durdurdu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2005 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Şeker Kurumu'nun görev süresinin 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle sona erdirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütmesini durdurdu.

Yüksek Mahkeme, Bakanlar Kurulu Kararı'nın dayanağı olan yasa hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Şeker-İş Sendikası, Şeker Kurumu'nun görev süresinin 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle sona erdirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ile buna dayanak gösterilen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 22 Aralık 2004 tarihli işlemin, iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı. Sendika, ayrıca Şeker Kanunu'nun geçici 8. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini de istedi.

Danıştay 13. Dairesi, dava konusu işlemlerin dayanağı olan Şeker Kanunu'nun geçici 8. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı. Daire, Anayasa Mahkemesi'nin kararının daireye gönderilmesinden sonra yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeniden bir karar verilinceye kadar, Şeker Kurumu'nun görev süresinin 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle sona erdirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı işleminin yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verdi.

-ANAYASA'YA AYKIRILIK GEREKÇESİ-

Danıştay 13. Dairesi'nin Şeker Kanunu'nun geçici 8. maddesinin Anayasa'ya aykırılık gerekçesinde, iptali istenen maddenin, ''uluslararası kuruluşlar ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde Bakanlar Kurulu'nun, kurum ve organların görev, yetki ve görev süresini 31 Aralık 2004 tarihinde yeniden belirleyeceğini'' düzenlediği anımsatıldı.
Anayasa'ya göre yasama yetkisinin TBMM'ye ait olduğu ve bu yetkinin devredilemeyeceği vurgulanan gerekçede, ''Bilindiği gibi kamu hukukunda hiçbir devlet organı Anayasa'dan veya kanunlardan yetkiyi bu metinlerde açık bir izin olmadıkça başka bir devlet organına devredilemez'' denildi.

Yasam yetkisinin devredilmezliğinin, kanun niteliğinde veya kanun gücünde işlemler yapma yetkisinin devredilmezliği anlamına geldiği vurgulanan gerekçede, şöyle devam edildi: ''Eğer bir düzenleyici işlem mevcut kanun hükümlerini değiştirebiliyor veya yürürlükten kaldırabiliyorsa bu işlem kanun niteliğinde veya gücündedir. Çünkü bir hukuki işlem ancak kendisine eş değer olan bir işlemle değiştirilebilir, kaldırılabilir. Bu nedenle yasama organı, başka bir devlet organına mevcut kanun hükümlerini
değiştirme ve kaldırma yetkisi veremez.

İptali istenen maddede yer alan ve Şeker Kurumu ve organlarının görev, yetki ve görev süresinin belirleme yetkisini yürütmeye devreden düzenlemeyle yetki devrinin çerçevesi ve sınırları çizilmemiş ve Bakanlar Kurulu'na kural koyucu, geniş bir takdir alanı tanınmıştır.'' Danıştay 13. Dairesi, Anayasa'ya göre Şeker Kanunu ile kurulan
Şeker Kurumu'nun ve organlarının görev, yetki ve görev süresinin usulde paralellik ilkesi uyarınca yine kanun ile belirlenmesi gerektiğine işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber