Cemil Çiçek'in Getirdiği Uygulama Bugün Kaldırılsın

1999 yılında getirilen ve tercih ve puan üstünlüğünü esas alan KPSS uygulaması bu ülkenin bugüne kadar gördüğü en adil uygulamalardan birisidir. Ancak bu uygulama Adalet Bakanlığınca dikkate alınmamaktadır. Adalet Bakanlığını ve hakimlerin isimlerini "torpil"le yan yana getiren uygulamanın mimarı Cemil Çiçek'tir. Çiçek'in başında olduğu Adalet Bakanlığınca hazırlanan tasarı 2003 yılında kanunlaşmış ve o günden bu yana kamuoyunun vicdanını zedelenmektedir. Bugüne kadar yayımladığımız bir kaç haberi ve önerilerimizi görmek için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Haziran 2005 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DAHA ÖNCE YAYIMLADIĞIMIZ HABERLERDEN BİR KAÇI

Adalet Bakanlığı'ndaki Torpil İddiaları Hiçbir Zaman Bitmeyecek 26.06.2005

Torpil İmajını Yaygınlaştıran Bakanlık 18.05.2005

İnfaz Koruma Memurluklarındaki Kuyrukların Sorumlusu Adalet Bakanlığı'dır 27.04.2004

Zabıt Katipliğinde Uygulamalı Sınav Getirilenlerin Utanma Vaktidir 17.09.2003

Adalet Bakanlığı, 5 Yıllık İmajı Bozdu 23.05.2005

İcra müdürlüğü sınavında 90 puan 70 puana üstün gelemedi. 06.10.2004

NELER YAPILABİLİR?

Adalet Bakanlığı sözlü ve uygulamalı sınav işleminin kalifeye eleman bulamadığı için getirdiğini belirtmektedir. Adalet Bakanlığı yetkililerine göre KPSS ile yapılan atamalarda yerleşen memurların çoğu 3 dakikada 90 kelime yazamamakta ve mahkemelerde işlemler aksamaktadır. Sadece bu gerekçeden dolayı tüm memur alımlarına sözlü sınav getirilmiştir. Sözlü sınav demek Türkiye'de ve uygulamada torpil arayışı anlamına gelmektedir.

Ancak, Adalet Bakanlığının itirazı haklı görünmekle birlikte bunun telafisi için yapılan işlem yanlıştır. Bu konudaki en doğru uygulamayı Diyanet İşleri Başkanlığı yapmaktadır. Başkanlık önce sertifika vermekte, ÖSYM'nin açıkladığı kadrolara da sertifikası olanlar başvurabilmektedir. Sertifika sınav ve yerleştirme öncesinde veridliği için hiçbir zaman torpil iddiası açığa çıkmamaktadır.

Adalet Bakanlığı da benzer bir uygulamayı yürürlüğe koyabilir. Yılda bir kez istiyorlarsa hakim ve savcıların da bulunduğu bir komisyon tarafından uygulamalı sınav yapılır ve 3 dakika da 90 kelime yazabilenlere sertifika verilir. Kadroları yine ÖSYM ilan eder ama bu kez sadece sertifikası olanlar başvuruda bulunur. Bu uygulamada sözlü sınav gibi bir işleme de gerek bulunmamaktadır.

Devletin tüm kadrolarına sözlü sınav olmaksızın memur ataması yapılırken Adalet bakanlığındaki kadrolar için KPSS sonrasında sözlü sınav yapılması kadar mantıksız bir uygulama ancak Türkiye'ye özgüdür.

Bu nedenle madde metninin yeniden düzenlenmesi ve 114'üncü maddede yer alan "sözlü ve uygulmalı sınav" ibaresinin çıkarılması gerekmektedir. Daha sonra yapılacak yönetmelik düzenlemesi ile sertifika verilmesinin esasları ayrıntılı olarak düzenlenebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber