Büyük depremin uyarısı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marmara Denizi'nde önceki gece paniğe yol açan 5.1'lik sarsıntının büyük depremin "ayak sesleri" olduğunu ifade eden uzmanlar, "20 yıl içinde 7 ve üzeri bir deprem bekliyoruz" dedi

Marmara Denizi'nde önceki gece yarısı Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesi açıklarında meydana gelen ve Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Balıkesir ve İstanbul'da da hissedilen 5.1 büyüklüğündeki deprem bölgede korkuya neden oldu. Uzmanların depremin İstanbul depreminin habercisi olup olmayacağına ilişkin görüşleri şöyle:

Prof. Dr. Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Kurucu Üyesi ve Müdürü): Bu halen devam eden ve 20'ye yakın artçı oluşturan bir deprem. Tekirdağ açıklarındaki Kuzey Anadolu fayının parçası Saroz Körfezi'yle Tekirdağ çukurluğuna giden ve kısmen de karada devam eden bir fay. En son 1912'de kırıldı bu fay ve aradan yaklaşık 90 yıl geçtiğine göre burası da gerilim altında. Bu küçük depremler büyük depremin enerjisini almaz çünkü 5 büyüklüğünde binlerce depremin olması gerekir. Bu da olmadığına göre bize verdiği mesaj, Marmara Denizi içindeki Kuzey Anadolu fayının parçaları aktif, canlı ve her an büyük deprem oluşturabilir. Marmara Denizi'nin içinde bir büyük deprem beklediğimize göre bu depremin büyük bir depremi tetikleme ihtimalinden söz edilebilir. Fakat Marmara Denizi'nde 20 yıl içinde 7 ve üzeri deprem bekliyoruz. Bu depremler bizi hazır olmaya yönlendirmeli.

EN AKTİF YÖRE

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi:

Depremin olduğu bölge, Batı Marmara'nın en aktif yöresi olarak nitelendirilip, burada sık aralıklarla hafif ve çok hafif şiddette depremler meydana gelmekte olup, 2-3 yılda bir orta büyüklükte depremler kaydedilmektedir. Aletsel dönemde deprem bölgesinde meydana gelmiş en etkili deprem, 1942'de olan 5.7 büyüklüğündeki Marmara Denizi depremidir. Bölgede bulunan aktif tali kırıklar zaman zaman bu büyüklükte depremler üretmektedir. Bölge, I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bölgede yaşayan vatandaşl arımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması, afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır.

2045'TEN ÖNCE ŞAŞIRTIR

Prof. Dr. Ahmet Ercan (TM OB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı): Depremciklerin Mürefte-Marmara Ereğlisi-Büyükçekmece arasında yoğun, Büyükçekmece-Sivriada arasında seyrek olması şunları söyler; Kırılma iki depremle, iki parçalı olacaktır. Yer kabuğunun batı parçası, doğuya göre daha gevrektir. Depremlerden ilki Bakırköy önünde 6.3 ile 6.7 arasında gerçekleşecektir. Özetle, Marnet ağı ile yakın denetim altında olan Marmara'da yakında deprem olacağına ilişkin gösterge yoktur. Buna karşın deprem olacak deniyorsa, bunu bilim dışı bir 'yaygara' olarak değerlendirmek gerekir. 2045'ten önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük deprem ile depremcikler olagelecektir.

Tekirdağ geceyi sokakta geçirdi

Deprem sonrası Tekirdağ'da vatandaşlar geceyi sokaklarda ve açık alanlarda geçirdi. Depremden 2 saat sonra Marmara Ereğlisi'nde Yavuz Mahallesi, Demir Sokak üzerinde bulunan 2 katlı ahşap bina büyük bir gürültüyle çöktü. Çöken binanın boş olduğu belirlenirken, enkaz parçaları yolu kısmen trafiğe kapattı. Mahalle sakinlerinden Çetin Gürgürler, "Binanın içinde kimse kalmıyordu. Depremden sonra çöktü" dedi. Polis ve itfaiye ekibi güvenlik şeridi çekerek sokağın girişini kapattı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı depremde can ya da mal kaybı olmadığını bildirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber