Anayasa Yazım Komisyonu uzlaştı

Anayasa Yazım Komisyonu, ?Konut Dokunulmazlığı' ve ?Haberleşme Hürriyeti' başlıklarında mutabakat sağlandığını açıkladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 03:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Yazım Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Anayasa'da yer alacak Konut Dokunulmazlığı' ve ?Haberleşme Hürriyeti' başlıklarında mutabakat sağlandı. Bilişim ve iletişim alanına giren konuların haberleşme hürriyeti dışında ayrı bir madde başlığı altında düzenlenmesi hususunun da Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun takdirine bırakılmasına karar verildi. Buna göre, üzerinde uzlaşma sağlanan maddeler şöyle:

?Konut Dokunulmazlığı:

Madde 12. (1) Hiç kimsenin konutuna ve kamuya açık olmayan özel işyerine dokunulamaz. Herkes, konutuna ve işyerine yönelik hukuk dışı müdahale ve saldırılara karşı korunmayı talep etme hakkına sahiptir.

(2) Milli güvenliğin, kamu düzeninin, genel sağlığın (genel ahlakın), veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması veya makul (BDP önerisi: kuvvetli) şüphenin varlığı halinde suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça, ayrıca bu sebeplere ve adli soruşturma gereklerine bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kanunla yetkili kılınmış mercinin yazılı emri bulunmadıkça, kimsenin konutuna girilemez, konutunda (adli) arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Yetkili mercinin kararı yirmi dört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Hakim, kararını el koymadan itibaren kırk sekiz saat içinde açıklar, aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar.

(BDP önerisi: Suç işlenmenin önlenmesi veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebebiyle, usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça, yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyalara el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmi dört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Hakim, kararını el koymadan itibaren kırk sekiz saat içinde açıklar, aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar.)

(3) İdari kolluğun genel sağlığın korunmasına ilişkin yetkileri saklı kalmak kaydıyla, kimsenin konutunda ve kamuya açık olmayan özel işyerlerinde önleme araması yapılamaz.

Haberleşme Hürriyeti:

Madde 13: (1) Herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin ?ve haberleşmede kullanılan gönderilerin) gizliliği ve dokunulmazlığı esastır.

(2) Milli güvenliğin, kamu düzeninin, ?genel sağlığın, genel ahlakın) veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması veya makul (BDP önerisi: kuvvetli) şüphenin varlığı halinde suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usulüne görev verilmiş hakim kararı olmadıkça; ayrıca bu sebeplerle ve adli soruşturma gereklerine bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça haberleşme engellenemez ve haberleşmenin gizliliğine dokunulamaz. Yetkili merciin kararı yirmi dört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Hakim, müdahaleyi izleyen en geç kırk sekiz saat içinde kararını verir; aksi halde karar kendiliğinden ortadan kalkar.

(3) (MHP önerisi: İstisnaların uygulanacağı kamu kurum ve kuruluşları kanunda belirtilir.)?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber