İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Birinci sınıfa kayıtlarla ilgili 'Müfettişler Derneği' açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 01:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİRİNCİ SINIFTA KAYIT ERTELEME KARARI OKULDA VERİLMELİ

Bakanlığın 66 ayını doldurduğu halde gelişim açısından ilkokula devam edemeyecek durumda olan öğrenciler için raporu kimin vereceği karmaşası devam ediyor. Bu güne kadar bakanlıktan veya bizzat sayın bakan tarafından yapılan farklı açıklamalar oldu.

1. İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine ?Yaşça kayıt hakkını elde eden, ancak bedenen veya zihnen yeterince gelişmemiş olup okula uyum sağlayamayan 66 ay ve üzeri çocuklar da kasım ayı sonuna kadar sağlık kurumlarından verilen bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor üzerine okul öncesi eğitime yönlendirilebilir veya kayıtları bir yıl ertelenebilir.? hükmü konuldu. MEB'in 23.07.2012 tarihli basın açıklamasında da aynı cümle yer aldı.

2. Hürriyet Gazetesindeki habere göre kendilerine gelen sorulara Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Müsteşar Emin Zararsız, Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ve Basın Müşaviri Burcu Eyisoy başkanlığındaki komisyon tarafından cevaplar verildi. Bu konudaki soru ve verilen cevap şöyle: Soru: Çocuğunu okula göndermeyen aileler hangi doktordan veya heyetten rapor alacak? Bir hekimden alınan raporlar yeterli mi? Pedagog ya da psikologdan alınsa da olur mu? Cevap: 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66 ayını doldurmuş olan çocuklarımızdan bedensel ve ruhsal gelişimlerinde çocuk gelişim uzmanları heyetince okula devam etmelerinde sakınca görüldüğünü belirten belgeye dayalı olarak öğrenci velisinin istenmesi halinde okula başlamaları 1 yıl ertelenebilir.

3. Eğitim Muhabirlerine Bakanın iki gün önce yaptığı açıklamaya göre; Çocuğunu ilkokula göndermek istemeyen veli sağlık raporunu nereden alacak?? sorusuna karşılık Dinçer, 66 aylık veya 66 aydan büyük çocuğunu ilkokula göndermek istemeyen veli Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere başvuracak. Sağlık raporu almayacak, bunun adı sağlık raporu değil. Aile hekimlerinden ya da özel hastanelerden gelen raporları kabul etmeyeceğiz. Veli, çocuğu için 'Fiziken okula başlamaya uygun değil' ya da 'Zihnen okula başlamaya uygun değil' şeklinde rapor alacak. Bu raporları alanında uzman olan çocuk doktoru, çocuk psikiyatristi ya da nörologlar verecek.

Üç farklı söylem ortayla çıkmış durumda: Yönetmeliğe ve 23.07.2012 tarihli basın açıklamasına göre herhangi bir sağlık kurumundan alınan rapor yeterli, Hürriyetteki açıklamaya göre çocuk gelişim uzmanları heyetince rapor verilmeli, iki gün önceki açıklamaya göre uzman olan çocuk doktoru, çocuk psikiyatristi ya da nörologlar rapor vermeli, aile hekime veya özel hastane raporları kabul edilmeyecek.

Bakanlığın yaptığı çelişkili açıklamalara bir düzen getirmesi ve kararı ne ise onu yönetmeliğe açıkça yazması gerekir.

Bir öğrencinin okula devamına ilişkin neden sağlıkçılara karar verildiğini de anlamak mümkün değil. Öğretmenler, bir çocuğun okula devam edecek olgunlukta olup-olmadığına uzman çocuk doktorundan, pisikiyatrist ya da nörologdan daha doğru karar verecek birikime sahiptirler. Sınıf yükseltme konusunda nasıl doktor raporu istenmiyor okuldaki bir komisyon buna karar veriyorsa birinci sınıfa kayıtta da birinci sınıfı okutacak öğretmenler, rehber öğretmen, okul yöneticisi ve veliden oluşacak komisyonca karar verilmelidir. Böylece velilerimizi ve çocuklarımızı hastane kapılarında süründürmemiş oluruz.

Bu arada rahatsız edici bir konu daha var. Yönetmelikte, çocuk için alınacak raporda ?bedenen veya zihnen gelişmemiş? ibaresinin yer alması gerektiği hükmü, maksadı aşan bir ifadedir. Yönetmelikteki ?bu çocuk geri zekalıdır? anlamına gelecek ifade düzeltilmelidir. Amaç çocuğun olgunluğunun birinci sınıfa devam edecek düzeyde olmadığnı ifade etmektir. Bu amaca yönelik düzgün bir cümle yazılmalıdır.

Doğan CEYLAN

Müfettişler Derneği Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber