İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hükümet Kamu Yönetimi Reformu'nda Teftiş Kurulları'na el attı. Taslağa göre Bakanlık, Müsteşarlık ve Genel Müdürlük Teftiş Kurulları kaldırılıyor.

Haber Giriş : 29 Eylül 2003 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Kamu Yönetimi Reformu'nda Teftiş Kurulları'na el attı. Taslağa göre Bakanlık, Müsteşarlık ve Genel Müdürlük Teftiş Kurulları kaldırılıyor.

Hükümet Kamu Yönetimi Reformu'nda Teftiş Kurulları'na el attı. Taslağa göre Bakanlık, Müsteşarlık ve Genel Müdürlük Teftiş Kurulları kaldırılıyor.15 bin denetim elemanı tasfiye ediliyor. Devlet Denetim Elemanları Derneği'ne göre taslak yasalaşırsa yolsuzlukların önü açılacak

AKP'nin kamuda yapmayı tasarladığı radikal değişiklikler içinde teftiş kurullarını ortadan kaldırmak da var. Taslak haline getirilen, 'Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nda, 'İç denetimde teftiş kurullarına ihtiyaç kalmadığı' ifadesi yer alıyor. Bu ifade daha bağımsız koşullar bekleyen denetim uzmanlarında şok etkisi yarattı.

Teftiş kurulları taraflı
Taslakla ilgili Genel Gerekçeler'in 39. maddesinde 'Denetimin amacı, kapsamı ve yöntemi ile ilgili getirilen niteliklere bağlı olarak denetimi yapacak kişi ve kurumlarla ilgili yeni düzenleme ihtiyacı ortaya çıkmıştır' deniliyor. Denetimde deprem yaratacak madde şöyle devam ediyor: 'Kamu yönetiminin mevcut kurumsal denetim sisteminin etkili olamadığı, kamuoyuna yansıyan çok sayıda yolsuzluk ve usulsüzlükler nedeniyle açıkça görülmektedir. Şüphesiz bu yolsuzluk ve usulsüzlüklerin pek çok sebebi olmakla birlikte, bir önemli neden de bunu önlemekle görevli teftiş kurullarının da yeterince etkin ve tarafsız olamamasıdır. Ayrıca teftişte kullanılan nitelikli insan gücü ve diğer kaynaklar maliyetinin de ortadan kaldırılması ile birlikte gelişmiş ülkelerdeki yeni anlayışların benimsenmesi böyle bir değişim zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır.'

Denetimden yöneticiler sorumlu
Peki teftiş kurulları kaldırılıyorsa denetimi kim yapacak? Tasarı taslağının Genel Gerekçeler 39. maddesinde bu konu da aydınlatılıyor! Üçüncü paragrafta, 'Denetim İşlevi öncelikli olarak iç ve dış denetim olarak ikiye ayrılmıştır. İç denetim için kurumun bütün yöneticileri yetkili kılınmış ve bu sebeple ayrıca teftiş kurullarına ihtiyaç kalmamıştır. Yöneticiler kurumun faaliyet sonuçları ve başarısını kendileri belirlemekle yükümlüdürler.'

Taslakta denetimden sorumlu tutulan yöneticilerin bu görevi kimlere yaptıracağı ise belirsizliğini koruyor. Çünkü aynı maddede, '... özel incelemeyi gerektiren durumlar için kendi görevlendireceği kişilere yetkilerini devredebileceklerdir' deniliyor. Yani kurumun başındakiler, hiçbir uzmanlık aramadan istedikleri kişilere denetim yaptırabilecekler.

Taslak bu haliyle yasalaşırsa, Başbakanlık, Bakanlık, Müsteşarlık, Genel Müdürlük Teftiş Kurulları ile bölge ve il düzeyinde denetim birimleri ortadan kaldırılacak. Bunun yerine kurum yöneticilerinin belirleyeceği memurlar denetim görevini üstlenecek.

Umarız yasalaşmaz
Devlet Denetim Elemanları Derneği Başkanı Atılay Ergüven, hükümetin kurduğu Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nda uzman olarak görev yapanların tamamının denetim elemanı olduklarını söyleyerek 'Bu taslak denetimsiz bir yönetim anlayışını gösteriyor. Müfettişlik kavramı, denetim kavramı yok ediliyor. Kamu görevlileri bağlı oldukları bakana söz bile söyleyemezken, denetim birimleri çok sayıda örnekte olduğu gibi bağlı olduğu bakanın suçlarının yer aldığı raporlar düzenleyebilmektedir' dedi.

Ergüven, 'Geçmiş hükümetler döneminde icracı birimler özerk, bağımsız hale getirilip bir şekilde dokunulmazlık kapsamına alınmıştı. Teftiş ve denetim birimleri idarenin politikanın etkilerine açık hale getirildi. Biz baskıların azaltılmasını beklerken, bu skandal taslak ortaya çıktı. Tasarı taslağının gerekçeleri, ancak teftiş ve denetim mekanizmasına düşman olan, geçmişte soruşturma geçirmiş, peşin hükümlü şahıs ya da şahısların hazırlayabileceği türden' dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan ve taslağı hazırlayan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'den randevu talep ettiklerini söyleyen Ergüven, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le de taslağın bu haliyle yasalaşmaması için görüşeceklerini söyledi.

aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber