Üniversite giriş sınavlarında meslek liselerine uygulanan ayrımcılığı ortadan kaldıran kanun tasarısının tam metni

Haber Giriş : 10 Ekim 2003 01:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite giriş sınavlarında meslek liselerine uygulanan ayrımcılığı ortadan kaldıran kanun tasarısının tam metni

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

Madde 1- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?h) Üniversitelerin her eğitim-öğretim programına kabul edeceği öğrenci sayısı önerilerini inceleyerek kapasitelerini tespit etmek ve insan gücü plânlamasını yapmak,?

Madde 2- 2547 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan ?Kuruluş, işleyiş ve görevleri:? ibaresinden sonra gelen paragraf aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yükseköğretim kurumlarına öğrenci alınması amacıyla öğrenci seçme ve yerleştirmeye ilişkin sınavları hazırlayan ve yapan; kamu veya özel sektör kuruluşlarının talepleri doğrultusunda personel veya öğrenci seçilmesi ve yerleştirilmesine ilişkin sınavlar düzenleyen bir kuruluştur. Bu sınavlar ve yerleştirme işlemleri, ilgili kurum ve kuruluşlarla doğrudan işbirliğini sağlayan protokoller çerçevesinde yürütülür.?

Madde 3- 2547 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin (a) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?a. Yükseköğretim kurumlarına, ÖSYM'nin yapacağı sınavla girilir. Sınav sonuçları, bütün adayların ortaöğretimdeki başarıları da dikkate alınarak değerlendirilir. Adayların yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde puanlamalar; sözel, sayısal, eşit ağırlık ve yabancı dil olmak üzere dört puan türü esas alınarak yapılır.

Sözel puanın % 45'ini Türkçe, % 40'ını sosyal bilimler ve % 15'ini matematik; sayısal puanın % 20'sini Türkçe, % 40'ını matematik ve % 40'ını fen bil­imleri; eşit ağırlık puanının % 40'ını Türkçe, % 35'ini matematik ve % 25'ini sosyal bilimler; yabancı dil puanının % 30'unu Türkçe, % 10'unu sos­yal bilimler ve % 60'ını yabancı dil puanları oluşturur.

Bireysel başarı puanı; adayın, beşlik sisteme da­yalı ortaöğretim diploma notu ile ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavdan aldığı puanın % 2'sine kar­şılık ge­len sayının çarpımıyla elde edilir.

Bütün adaylar için yükseköğretim programlarına yerleştirme; her bir adayın ÖSYM'nin yaptığı sınavdan aldığı puana, bireysel başarı puanı ekle­nerek alan/bölüm ve kol farkı gözetilmeksizin ÖSYM tarafından gerçekleştirilir.

İçeriği ortaöğretimde izlenen ve bu fıkrada yer verilen puan türleriyle ilgili bütün müfredatı kapsayacak şekilde düzenlenen yükseköğrenime giriş sınavının; sayısı, tarihi, diploma notunun beşlik sistemin dışında bir puanlama yöntemiyle hesaplandığı ortaöğretim kurumlarında diploma notunun beşlik sisteme uyarlanması, ortaöğretimde bir mesleğe veya belli sanat dallarına yönelik programların yükseköğretimdeki devamı niteliğindeki programlar ile yükseköğretim programlarının puan türlerine göre belirlenmesi ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Millî Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Yükseköğretim programlarına yerleştirmede, bu maddede yer verilenler dışında herhangi bir ölçüt dikkate alınmaz.?

Madde 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber