İstihdam Fazlası Personelin Nakline İlişkin Yeni Tebliğin Önemli Ayrıntıları

4971 sayılı Kanunla 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde önemli değişiklikler yapılmış ve bununla ilgili kapsamlı bir dosya sitemizde yayımlanmıştı. Söz konusu değişikliğe paralel olarak "24/11/1994 tarih ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde İstihdam Fazlası Personelin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Nakledilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği"nde yeniden düzenlenme yapılması gerekmekte idi. 08.10.2003 tarih ve 25253 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Tebliğ, 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişikliklere paralel hazırlanan yeni bir Tebliğdir. Sitemize bu Tebliğle ilgili olarak çok sık sorular geldiğinden Tebliğin önemli ayrıntılarını sizin için açıkladık. Ayrıntılar için tıklayınız.

Haber Giriş : 11 Ekim 2003 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdam Fazlası Personelin Nakline İlişkin Yeni Tebliğin Önemli Ayrıntıları

4971 sayılı Kanunla 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde önemli değişiklikler yapılmış ve bununla ilgili kapsamlı bir dosya sitemizde yayımlanmıştı. Söz konusu değişikliğe paralel olarak "24/11/1994 tarih ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde İstihdam Fazlası Personelin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Nakledilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği"nde yeniden düzenlenme yapılması gerekmekte idi. 08.10.2003 tarih ve 25253 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Tebliğ, 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişikliklere paralel hazırlanan yeni bir Tebliğdir. Sitemize bu Tebliğle ilgili olarak çok sık sorular geldiğinden Tebliğin önemli ayrıntılarını sizin için açıkladık. Ayrıntılar için tıklayınız.

1-İstihdam Fazlası Personel-Nakle Tabi Personel Ayrımı
Tebliğde bu ikisinin tanımları ayrı ayrı yapılarak bu konuya açıklık getirilmiştir. Buna göre Nakle Tabi Personel; Kuruluşların, özelleştirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payının % 50'nin altına düşmesi veya bunların müessese, işletme ve işletme birimlerinin satılması, devredilmesi, küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının değişmesi sebebiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İdare tarafından Başkanlığa bildirilen personeli ifade etmektedir. İstihdam Fazlası Personel; İstihdam fazlası personel; Özelleştirme programındaki kuruluşlarda ihtiyaç fazlası olarak belirlenen ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İdare tarafından Başkanlığa bildirilen personeli ifade etmektedir.

2-Kapsam Dışı Personel
Devlet Personel Başkanlığı Tebliğde bu statüdeki personelin tanımını yaparak önemli bir boşluğu doldurmuştur. Herkesin sıkça telaffuz ettiği fakat tanımını yapamadığı Kapsam Dışı Personel; 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 21 nci maddesi gereğince sendikaya üye olamama sebebiyle zorunlu kapsamdışı kalan personel ile, örgütlenme ve toplu iş sözleşmesinden yararlanma hakları yönünden herhangi bir kanuni sınırlama bulunmayan, sendika üyesi olabilen, ancak, toplu iş sözleşmesinin taraflarınca kapsam dışında tutulan personeli ifade etmektedir.

3-Kazanılmış hak aylık derecesi
Sözleşmeli statüde çalışmakta iken diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personelin çok sık itiraz ettikleri ve idare mahkemelerinde de genellikle anlaşılmayan bir konu olan Kazanılmış Hak Alık Derecesi; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak geçirilen ya da ilgili mevzuatı gereğince bu kapsamda geçmiş gibi değerlendirilen hizmet süreleri ile öğrenim durumu veya kariyeri dikkate alınarak uygulanan derece veya kademe ilerlemeleri sonucunda ulaşılan derece ve kademeyi ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.

Ayrıca Tebliğ'in 7 nci maddesinde yer alan, "Başkanlık, atama tekliflerinde kadro veya pozisyon tespit yetkisine sahiptir. Sözleşmeli statüde istihdam edilen personelin (kapsamdışı personel dahil) kadro ve kazanılmış hak aylık derecesinden söz edilmesine olanak bulunmadığından, sözleşmeli personelin (kapsamdışı personel dahil) Başkanlıkça yapılan atama tekliflerinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde yer alan Ortak Hükümlerin (A) fıkrası göz önünde bulundurulur. Ancak, bu personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak geçirdiği ya da bu kapsamda geçmiş gibi değerlendirilen hizmet süreleri ile öğrenim durumu veya kariyeri dikkate alınarak uygulanan derece veya kademe ilerlemeleri söz konusu ise, bu durum ilgili hakkındaki atama teklifinde dikkate alınır" hüküm; bu konuda gerek mahkemelerin gerekse sözleşmeli personelin yanlış anlaşılmalarına son verecektir.

4-Nakle Tabi Personel İle İstihdam Fazlası Personelin Ayrı Ayrı Cetvellerde Bildirilmesi
Tebliğin yayımı tarihinden itibaren özelleştirme kapsam ve programında Devlet Personel Başkanlığına personel bildirimleri nakle tabi personel ile istihdam fazlası personel ayrı ayrı formlarda bildirilecektir.

5-657 sayılı Kanunun 68/B gereğince atanılan kadroların kazanılmış hak sayılmayacağı belirtilmiştir.
Tebliğin Nakil başlıklı 7 nci maddesinde "657 sayılı Kanunun 68/B maddesi uyarınca atanılmış olan kadrolar, mezkur Kanun gereği ilgili personel için kazanılmış hak teşkil etmediğinden bu durumdaki personelin atama tekliflerinde, halen bulundukları kadro dereceleri değil, kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınır" hükmüne yer verilmiştir. Böylece 1 sayılı cetvelde yer alan unvanlardaki personelden 68/B uyarınca ilk 4 dereceye atanmış personelin idare mahkemelerine yapmış oldukları yanlış itirazların önüne geçilmek istenmiştir.

6-Araştırmacı olarak atanan personelin görev yeri ve görev tanımı
Devlet Personel Başkanlığı bir ilke daha imza atarak bir kadronun görev tanımını mevzuata sokmuştur. Halbuki Devlet Personel Başkanlığının asli görevlerinden biri de tüm kadroların görev tanımlarının yapılmasıdır. Ama bu konuda bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Özelleştirme uygulamaları nedeniyle diğer kamu kurum ve kuruluşlara Araştırmacı olarak atanan personele kötü muamele yapıldığı ve hatta evrakçılık bile yaptırıldığı sıkça duyulan konulardan biridir. Bir zorunluluktan doğan bu kadronun tanımı yapılarak söz konusu kadroya atana personelin mağduriyetinin engellenmesi amaçlanmıştır.

Başkanlığa bildirilen personele; bulunduğu kadro/pozisyondan görevde yükselme niteliğinde olacak şekilde daha üst kadro/pozisyon teklif edilmez. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personel hariç olmak üzere Şef ve daha üst unvanlarda bulunan personel için kadro/pozisyon imkanı ve personel ihtiyaçları çerçevesinde öğrenim durumu itibariyle ihraz ettiği unvana uygun kadro/pozisyon teklif edilebilir.


08/09/2003 tarihli ve 25253 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğ

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
Madde 1- Bu Tebliğin amacı, özelleştirme programına alınan, özelleştirilen, faaliyeti durdurulan, küçültülen, kapatılan veya tasfiye edilen kuruluşlardaki istihdam fazlası ve nakle tâbi personelin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 01.08.2003 tarihli ve 4971 sayılı Kanunla değişik 22 nci maddesine göre Başkanlığa bildirilen personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak
Madde 3- Bu Tebliğ, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 01.08.2003 tarihli ve 4971 sayılı Kanunla değişik 22 nci maddesi ile 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesinin (f) bendi ve 20 nci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4- Bu Tebliğ'de geçen;
a) Başkanlık; Devlet Personel Başkanlığını,
b) İdare; Özelleştirme İdaresi Başkanlığını,
c) Kuruluş; özelleştirme programına alınan, özelleştirilen, faaliyeti durdurulan, küçültülen, kapatılan veya tasfiye edilen kuruluşu,
d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi personel; Teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda, karar alma, alınan kararları uygulatma ve uygulamayı denetleme yetkisi verilmiş asli ve sürekli görevleri genel idare esaslarına göre yürüten ve 22.01.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde kadro unvanları gösterilen personel ile bu Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 3 üncü maddesi kapsamında bulunan personeli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre nakledilecek memur statüsündeki diğer personeli,
e) Sözleşmeli personel; Teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel idare esasları dışında yürüttükleri hizmetlerinde 22.01.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hukuki esaslar çerçevesinde akdedilecek bir sözleşme ile çalıştırılan ve işçi statüsünde olmayan personel ile 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre nakledilmesi öngörülen ve sözleşme ile istihdam edilen diğer personeli,
f) Kapsamdışı personel; 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 21 nci maddesi gereğince sendikaya üye olamama sebebiyle zorunlu kapsamdışı kalan personel ile, örgütlenme ve toplu iş sözleşmesinden yararlanma hakları yönünden herhangi bir kanuni sınırlama bulunmayan, sendika üyesi olabilen, ancak, toplu iş sözleşmesinin taraflarınca kapsam dışında tutulan personeli,
g)Nakle tâbi personel; Kuruluşların, özelleştirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payının % 50'nin altına düşmesi veya bunların müessese, işletme ve işletme birimlerinin satılması, devredilmesi, küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının değişmesi sebebiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İdare tarafından Başkanlığa bildirilen personeli,
h) İstihdam fazlası personel; Özelleştirme programındaki kuruluşlarda ihtiyaç fazlası olarak belirlenen ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İdare tarafından Başkanlığa bildirilen personeli,
ı) Kazanılmış hak aylık derecesi; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak geçirilen ya da ilgili mevzuatı gereğince bu kapsamda geçmiş gibi değerlendirilen hizmet süreleri ile öğrenim durumu veya kariyeri dikkate alınarak uygulanan derece veya kademe ilerlemeleri sonucunda ulaşılan derece ve kademeyi,
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Personel Bildirimi ve Nakil

Bildirim
Madde 5- Kuruluşların, özelleştirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payının %50'nin altına düşmesi veya bunların müessese, işletme ve işletme birimlerinin satılması veya devredilmesi halinde satış veya devre ilişkin sözleşmenin imzalanmasından, bunların küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının değişmesi veya kuruluşların ihtiyaç fazlası personel belirlemeleri halinde bunlarla ilgili işlemlerin sonuçlanmasından itibaren onbeş gün içerisinde İdare, bu kuruluşlarda çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi personel ile sözleşmeli personel(kapsamdışı personel dahil) bilgilerini ekli İstihdam Fazlası/Nakle Tâbi Personel Bilgi Form/Formlarını doldurarak Başkanlığa bildirir.

İstihdam Fazlası/Nakle Tâbi Personel Bilgi Formları, kodlama sistemine uygun olarak (24.1.2001 tarihli ve 24297 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2001/3 sayılı Başbakanlık Genelgesinin ekinde yer alan okul kodları kullanılmak suretiyle) bilgisayar ortamında (excel) doldurulur ve disket ile birlikte gönderilir. İstihdam fazlası/nakle tabi personelin varsa çalışmak istedikleri "il" tercihlerine de Bilgi Formlarının ilgili bölümünde yer verilir. Tercihte bulunmayanların karşısına "Tercihte Bulunmadı" kaydı konulur.

Kapsamdan Çıkarılma
Madde 6- Başkanlığa bildirilen personel, atama işleminin onaylanmamış olması kaydıyla, kuruluşun talebi (İdareye bağlı olanlarda kuruluşun talebi ve İdarenin uygun görüşü) üzerine Başkanlıkça kamu istihdam politikaları dikkate alınarak kapsamdan çıkarılabilir.

Nakil
Madde 7- İdare tarafından bildirilen personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş kadrolarından Başkanlıkça tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların (özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç olmak üzere Kamu İktisadi Teşebbüsleri için diğer ilgili mevzuat prosedürü tamamlanarak bu maddenin son fıkrasına göre talepte bulunulması kaydıyla) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir. Bu personelden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri araştırmacı unvanlı kadrolara yapılır. Başkanlık tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum veya kuruluşuna intikalinden itibaren kanunda belirtilen otuz gün içerisinde bu kurum veya kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi uyarınca atanılmış olan kadrolar, mezkur Kanun gereği ilgili personel için kazanılmış hak teşkil etmediğinden bu durumdaki personelin atama tekliflerinde, halen bulundukları kadro dereceleri değil, kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınır.

Başkanlıkça atama teklifi yapılan personelin atama işleminin yapılması kanunî süreye tabi olduğundan, söz konusu personelin atamaya esas bilgi ve belgeleri, atama işleminin kanunî süresi içinde yapılmasını sağlayacak şekilde ilgili kamu kurum ve kuruluşuna ivedilikle gönderilir.

"Araştırmacı" unvanlı kadroya atanan personel;
A) Merkez Teşkilatında: Danışma birimlerinde Daire Başkanı, danışma birimi bulunmayan kurumlarda ise yardımcı birimlerde Daire Başkanı, Daire Başkanı bulunmaması halinde Şube Müdürü,
B) Taşra Teşkilatında:
a) Taşra Teşkilatı Bölge Kuruluşlarında: Atama teklifi yapılan İl'de; Bölge Müdürlüğüne bağlı İl Müdürlüğü bulunması halinde İl Müdürü, İl Müdürlüğü bulunmaması halinde ise Şube Müdürü veya Başmühendis,
b) Taşra Teşkilatı İl Kuruluşlarında: İl Müdürü, Defterdar, Cumhuriyet Başsavcısı,
c) Taşra Teşkilatı İlçe Kuruluşlarında: İlçe Müdürü, Defterdarlıkça uygun görülecek Müdür, Cumhuriyet Başsavcısı,
C) Üniversitelerde: Rektörlükçe uygun görülecek Daire Başkanı,
emrinde görevlendirilir.

Araştırmacı unvanlı personelin görevleri; Kurumun veya görevli olduğu birimin görev ve hizmetleri ile ilgili konularda verilecek görevleri ifa etmek, kurumun veya görevli olduğu birimin görevleri hakkında araştırma, inceleme yapmak ve bu konuları değerlendirerek sorunlara çözüm yollarını belirlemek, rapor yazmak, koordinasyon ve danışmanlık yapmak, bu konularla ilgili toplantı ve etkinliklere katılmak, araştırma programlarını hazırlamak, Kalkınma Planları ve Yıllık Programlar ile kuruma verilen görevler hakkında araştırma yapmak ve verilecek diğer görevleri yerine getirmektir.

Başkanlık, atama tekliflerinde kadro veya pozisyon tespit yetkisine sahiptir. Sözleşmeli statüde istihdam edilen personelin (kapsamdışı personel dahil) kadro ve kazanılmış hak aylık derecesinden söz edilmesine olanak bulunmadığından, sözleşmeli personelin (kapsamdışı personel dahil) Başkanlıkça yapılan atama tekliflerinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde yer alan Ortak Hükümlerin (A) fıkrası göz önünde bulundurulur. Ancak, bu personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak geçirdiği ya da bu kapsamda geçmiş gibi değerlendirilen hizmet süreleri ile öğrenim durumu veya kariyeri dikkate alınarak uygulanan derece veya kademe ilerlemeleri söz konusu ise, bu durum ilgili hakkındaki atama teklifinde dikkate alınır.

Atama teklifleri yapılırken kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet ve insangücü ihtiyaçları ile söz konusu personelin ekli Formda belirtilen il tercihleri dikkate alınarak bu illerden birine; buralarda münhal kadro veya pozisyon bulunamaması halinde diğer illere atama teklifinde bulunulur. İl tercihi bildirmeyen personelin atama teklifi öncelikle görev yaptığı İl'e olmak üzere yapılır.

Başkanlığa bildirilen personele; bulunduğu kadro/pozisyondan görevde yükselme niteliğinde olacak şekilde daha üst kadro/pozisyon teklif edilmez. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personel hariç olmak üzere Şef ve daha üst unvanlarda bulunan personel için kadro/pozisyon imkanı ve personel ihtiyaçları çerçevesinde öğrenim durumu itibariyle ihraz ettiği unvana uygun kadro/pozisyon teklif edilebilir.

Kamu kurum ve kuruluşları, Başkanlığa bildirilen personelden yukarıdaki esaslar çerçevesinde kendi kadrolarına atamak istedikleri hakkında ilgili personelin atanacağı kadro ve görevlendirileceği il konusunda muvafakatını almak ve bu Tebliğe ekli "İstihdam Fazlası/Nakle Tâbi Personel Talep Formu"nu eksiksiz doldurmak suretiyle Başkanlıktan ismen talepte bulunabilirler. İstihdam fazlası/nakle tâbi personelin, 4046 sayılı Kanunun değişik 25 inci maddesi çerçevesinde Kurumlara tahsis edilen kadrolara atanmalarının öngörülmesi halinde, söz konusu kadro hakkındaki Başkanlık kayıtları esas alınır.

Atama Teklifinin Değiştirilmesi
Madde 8- Kamu kurum ve kuruluşlarına Başkanlık tarafından ataması teklif edilen ancak atama işlemi onaylanmamış personel için herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunun o personelin atanmasına ilişkin talep yazısının veya ilgilinin belgeye dayalı haklı bir mazeretinin bulunması hallerinde kadro veya pozisyon imkanları çerçevesinde Başkanlıkça atama teklifinde değişiklik yapılabilir.

Atama ve Tebliğ
Madde 9- Atama teklifi yapılan personel, Başkanlığın atamaya ilişkin teklifinin kurumlara intikal etmesini müteakip ilgili kurumlar tarafından kanunî süresi içinde atanır. Atama teklif edilen yerde münhal kadro bulunmaması halinde kurumlarca 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesi hükümlerine göre merkezden taşraya nakil de dahil olmak üzere birimler arası kadro aktarımı yapılarak münhal kadro sağlama yoluna gidilir.

Başkanlık tarafından ataması teklif edilen personelin muvafakatı halinde ve hizmet icapları dikkate alınarak çalıştırılacağı il ile yükselme niteliğinde olmama şartıyla unvanda değişiklik yaparak atama yapmaya kurumlar yetkilidir. Bu halde kadro/pozisyon bilgileri de ayrıca Başkanlığa bildirilir.

Kuruluşun satılması veya devredilmesi halinde bu kuruluşta çalışan nakle tâbi personelin ataması yapıldıktan sonra atama emri, ilgili personele atamayı yapan kurum veya kuruluş tarafından, istihdam fazlası personel için yapılacak atama emri ise kuruluşu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Personelin işe başlama sürelerine ve işe başlamama halinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümlerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum ve kuruluşu sorumludur.

Kurum ve kuruluşlar ilgililerin atama ve göreve başlatma tarihlerini ayrı ayrı en geç onbeş gün içerisinde Başkanlığa bildirir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

Münhal Hale Gelen Kadro ve Pozisyonlar
Madde 10- Bu Tebliğ çerçevesinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak nakil sebebiyle boşalan kadro ve pozisyonlar, 4046 sayılı Kanunun değişik 22 nci maddesi gereğince boşaldıkları tarihten itibaren her hangi bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

İstihdam Fazlası Diğer Personel
Madde 11- 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanunun değişik Geçici 1 inci maddesi ile 4743 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi çerçevesinde tespit edilen istihdam fazlası personelin, 27/1/2000 tarihli ve 4502 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu, Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Telsiz Kanunu ve Posta, Telgraf ve Telefon İdaresinin Biriktirme ve Yardım Sandığı Hakkında Kanun ile Genel Kadro Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 4 üncü maddesinde belirtilen istihdam fazlası personel ile 4046 sayılı Kanunun değişik 22 nci maddesi gereğince nakil işlemi yapılacak olan ve burada yer almayan kuruluşların istihdam fazlası personelinin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakillerinde de yukarıda belirtilen Kanunlarda yer alan hükümler dışında bu Tebliğ (Ek formlar dahil) uygulanır.

Tereddütlerin Giderilmesi
Madde 12- Bu Tebliğin uygulanmasından doğacak tereddütleri gidermeye Başkanlık yetkilidir.

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 13- 13/03/2002 tarih ve 24694 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 24/11/1994 tarih ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde İstihdam Fazlası Personelin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Nakledilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ ile ek ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
Madde 14- Bu Tebliğ hükümleri, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 15- Bu Tebliğ hükümlerini, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.



YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN 24/11/1994 tarih ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde İstihdam Fazlası Personelin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Nakledilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
Madde 1- Bu Tebliğin amacı, özelleştirme programına alınan, özelleştirilen, faaliyeti durdurulan, küçültülen, kapatılan veya tasfiye edilen kuruluşlardaki istihdam fazlası personelin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam
Madde 2- Bu Tebliğ, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 22 nci maddesine göre kuruluşlar tarafından istihdam fazlası olarak belirlenen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel ile sözleşmeli personelin (kapsam dışı personel dahil) diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak
Madde 3- Bu Tebliğ, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 22 nci maddesi ile 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesinin (f) bendi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4- Bu Tebliğ'de geçen;
a) Başkanlık; Devlet Personel Başkanlığını,
b) İdare; Özelleştirme İdaresi Başkanlığını,
c) Kuruluş; özelleştirme programına alınan, özelleştirilen, faaliyeti durdurulan, küçültülen, kapatılan, veya tasfiye edilen kuruluşu,
ifade eder.


İKİNCİ BÖLÜM
İstihdam Fazlası Personel Bildirimi ve Nakil

Bildirim
Madde 5- Kuruluşların;
a)Özelleştirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payının %50'nin altına düşmesi veya bunların müessese, işletme ve işletme birimlerinin satılması veya devredilmesi halinde; satış veya devre ilişkin sözleşmenin imzalanmasından,
b) Küçültülmesi, faaliyetlerinin kısmen veya tamamen durdurulması, süreli veya süresiz olarak kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının değişmesi halinde bunlarla ilgili işlemlerin sonuçlanmasından,
itibaren onbeş gün içerisinde işlem sonuçları İdare tarafından ilgili kuruluşa bildirilir. İlgili kuruluş, bildirim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde istihdam fazlası personele ait bilgileri ekli İstihdam Fazlası Personel Bilgi Form/Formlarını doldurarak İdare kanalıyla Başkanlığa bildirir.
Bu maddenin (a) ve (b) bentlerindeki haller gerçekleşmemiş olmakla birlikte Özelleştirme Programında bulunan Kuruluşlardaki istihdam fazlası personelin bildirilmesi de süreler hariç olmak üzere yukarıda usule tabidir.
İstihdam Fazlası Personel Bilgi Formları kodlama sistemine uygun olarak (24.1.2001 tarihli ve 24297 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2001/3 sayılı Başbakanlık Genelgesinin ekinde yer alan okul kodları da kullanılmak suretiyle) manyetik ortamda doldurulur. Kuruluşlar istihdam fazlası personelin varsa çalışmak istedikleri "il" tercihlerine de Bilgi Formlarının ilgili bölümünde yer verirler. Tercihte bulunmayanların karşısına "Tercihte Bulunmadı" kaydı konulur.

İstihdam Fazlası Personel Kapsamından Çıkarılma
Madde 6- İstihdam fazlası olarak bildirilen personel, atama işleminin onaylanmamış olması kaydıyla, kuruluşun talebi (İdareye bağlı olanlardan kuruluşun talebi ve İdarenin uygun görüşü) üzerine Başkanlıkça kamu istihdam politikaları dikkate alınarak bu kapsamdan çıkarılabilir.
Kuruluştaki kamu payı %50'nin altına düşünceye kadar muvazzaf askerlik hizmetini ifa etmekte olan personelin istihdam fazlası personel olarak bildirilmemesine özen gösterilir.

Nakil
Madde 7- Başkanlığa bildirilen istihdam fazlası personel, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının (özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlar ve bağlı ortaklıkları hariç) Başkanlıkça belirlenen münhal kadro ve pozisyonlarına atanmak üzere Başkanlıkça kanuni süresi içerisinde teklif edilirler. Atama teklifleri yapılırken kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet ve insangücü ihtiyaçları ile istihdam fazlası personelin ekli Formda belirtilen il tercihleri dikkate alınarak bu illerden birine; buralarda münhal kadro veya pozisyon bulunamaması halinde diğer illere atama teklifinde bulunulur. İl tercihi bildirmeyen personelin atama teklifi öncelikle görev yaptığı İl'e olmak üzere yapılır.
İstihdam fazlası personele; öğrenim durumu sebebiyle, bulunduğu kadro/pozisyondan unvan itibariyle yükselme niteliğinde olacak şekilde daha üst kadro/pozisyon teklif edilmez. Şef ve daha üst idari kademelerde bulunan personel için kadro/pozisyon imkanı ve personel ihtiyaçları çerçevesinde öğrenim durumuna uygun kadro/pozisyon teklif edilebilir.

Kamu kurum ve kuruluşları, istihdam fazlası personel kapsamında bulunanlardan yukarıdaki esaslar çerçevesinde kendi kadrolarına atamak istedikleri hakkında; ilgili personelin atanacağı kadro ve görevlendirileceği il konusunda muvafakatını almak ve bu Tebliğe ekli "İstihdam Fazlası Personel Talep Formu"nu eksiksiz doldurmak suretiyle Başkanlıktan ismen talepte bulunabilirler. Ancak, kurum ve kuruluşlar 4046 sayılı Kanunun 25 inci maddesi gereğince tahsis edilen kadrolara ilişkin talepte bulunamazlar.

Atama Teklifinin Değiştirilmesi
Madde 8- (Değişik- 11.5.2002/24752 Resmi Gazete) Kamu kurum ve kuruluşlarına Başkanlık tarafından ataması teklif edilen ancak atama işlemi onaylanmamış personel için herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunun o personelin atanmasına ilişkin talep yazısının veya ilgilinin belgeye dayalı haklı bir mazeretinin bulunması hallerinde kadro veya pozisyon imkanları çerçevesinde Başkanlıkça atama teklifinde değişiklik yapılabilir.

Atama
Madde 9- Başkanlığın atamaya ilişkin teklifinin kurumlara intikal etmesini müteakip istihdam fazlası personel, ilgili kurumlar tarafından ivedilikle atanır. Atama teklif edilen yerde münhal kadro bulunmaması halinde kurumlarca 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesi hükümlerine göre merkezden taşraya nakil de dahil olmak üzere birimler arası kadro aktarımı yapılarak münhal kadro sağlama yoluna gidilir.

Başkanlık tarafından ataması teklif edilen personelin muvafakatı halinde ve hizmet icapları dikkate alınarak çalıştırılacağı il'de değişiklik yaparak atama yapmaya kurumlar yetkilidir. Bu halde kadro/pozisyon bilgileri de ayrıca Başkanlığa bildirilir.

Atamaları yapılan personelin işe başlama sürelerine ve işe başlamama halinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümleri uygulanır. (son cümle iptal- 11.5.2002/24752 Resmi Gazete)

İlişiği kesilen ve yeni atandığı Kurumda göreve başlayan personel en geç 15 gün içinde Başkanlığa bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

Münhal Hale Gelen Kadro ve Pozisyonlar
Madde 10- Bu Tebliğ çerçevesinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak nakil sebebiyle boşalan kadro ve pozisyonlar, 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi gereğince boşaldıkları tarihten itibaren iptal edilmiş sayılır.

Kişisel Başvurular
Madde 11-Bu Tebliğin uygulanması ile ilgili konularda 2 nci madde kapsamındaki personel kuruluşlarına başvurur. Kuruluşlar gerekli gördüğü talepleri Başkanlığa intikal ettirir. Başkanlığa yapılacak kişisel başvurular işleme alınmaz.

Nakle Tabi Diğer Personel
Madde 12- 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanunun değişik Geçici 1 inci maddesi çerçevesinde tespit edilen istihdam fazlası personelin, 27/1/2000 tarihli ve 4502 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu, Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Telsiz Kanunu ve Posta, Telgraf ve Telefon İdaresinin Biriktirme ve Yardım Sandığı Hakkında Kanun ile Genel Kadro Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 4 üncü maddesinde belirtilen istihdam fazlası personel ile 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi gereğince nakil işlemi yapılacak olan ve burada yer almayan kuruluşların istihdam fazlası personelinin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakillerinde de yukarıda belirtilen Kanunlarda yer alan hükümler dışında bu Tebliğ (Ek formlar dahil) uygulanır.

Tereddütlerin Giderilmesi
Madde 13- Bu Tebliğin uygulanmasından doğacak tereddütleri gidermeye Başkanlık yetkilidir.

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 14- 1/11/1997 tarih ve 23157 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özelleştirilen veya Özelleştirme Programına Alınan Kuruluşlardaki İstihdam Fazlası Personelin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Nakil İşlemlerinde Uygulanacak usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
Madde 15- Bu Tebliğ hükümleri, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 16- Bu Tebliğ hükümlerini, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.


4046 sayılı Kanunun 4971 sayılı Kanunla değişik 22 nci maddesi;

Madde 22. - Kuruluşların, özelleştirilmeleri sonucu sermayelerindeki kamu payının % 50'nin altına düşmesi veya bunların müessese, işletme ve işletme birimlerinin; satılması veya devredilmesi halinde satış veya devre ilişkin sözleşmenin imzalanmasından, bunların küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması veya tasfiye edilmesi sonucu istihdam yapısının değişmesi veya kuruluşların ihtiyaç fazlası personel belirlemeleri halinde bunlarla ilgili işlemlerin sonuçlanmasından itibaren onbeş gün içerisinde, bu kuruluşlarda çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi personel ile sözleşmeli personel (kapsamdışı personel dahil) diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere İdare tarafından Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.

Nakle tâbi personelin, geçici 9 uncu madde dikkate alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş kadrolarından Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların (özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir. Bu personelden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri araştırmacı unvanlı kadrolara yapılır. Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum veya kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içerisinde bu kurum veya kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur.

Kuruluşun satılması veya devredilmesi halinde bu kuruluşta çalışan nakle tâbi personelin ataması yukarıdaki hükümlere göre yapıldıktan sonra atama emri, ilgili personele atamayı yapan kurum veya kuruluş tarafından, istihdam fazlası personel için yapılacak atama emri ise kuruluşu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Personelin işe başlama sürelerine ve işe başlamama halinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümlerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum ve kuruluşu sorumludur. Kurum ve kuruluşlar atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunu en geç onbeş gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildirirler. Yeni kurumunda görevine başlayan personel istekleri halinde, boş kadro bulunması ve ilgili mevzuatına uygun olması şartıyla eski kadro veya pozisyonuna uygun kadrolara kurumlarınca atanabilirler. Askerlik görevlerini yapmakta olanlar için yukarıdaki süreler terhislerini takip eden aybaşından itibaren başlar. İstihdam fazlası personel bildiren kuruluşlar aynı unvan, pozisyon ve görevler için hiçbir şekilde yeni personel alamazlar ve bu kuruluşlardaki memur, sözleşmeli personel, kapsamiçi ve kapsamdışı personel statüleri arasında geçiş yapılamaz. Bu madde gereğince diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak nakil sebebiyle boşalan kadro ve pozisyonlar, boşaldıkları tarihten itibaren herhangi bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

Bu maddenin birinci fıkrasına göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personelin, eski kurumları ile ilişkilerinin kesilip yeni kurumlarında göreve başlayacakları tarihe kadar geçecek nakil sürecinde eski kadro veya pozisyonlarına ilişkin aylık ücret, varsa ikramiye, ücrete bağlı diğer malî haklar, sosyal hak ve yardımlar (harcırah, sağlık giderleri, cenaze giderleri ve ölüm yardımı) Özelleştirme Fonundan ödenir ve bunlardan T.C. Emekli Sandığına tâbi olanların bu süre içinde Sandıkla olan ilgileri devam eder. Bu personelden nakil sürecinde emekli olanlara T.C. Emekli Sandığınca ödenen emekli ikramiyeleri, makam, görev ve temsil tazminatları ile ölüm yardımı ödenmesini takiben iki ay içerisinde faturası karşılığında Hazine tarafından T.C. Emekli Sandığına ödenir. Nakle tâbi personelin nakil sürecinde hak kazanması halinde alacağı kıdem tazminatı özelleştirilen kuruluş tarafından ödenir. Ancak, özelleştirilen kuruluşun işletme veya işletme birimi olması halinde bu kuruluşta çalışan nakle tâbi personelin nakil sürecinde hak kazanacağı kıdem tazminatı, işletme veya işletme biriminin bağlı olduğu kuruluş tarafından ödenir.

Bu madde hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personele, atamayı yapacak kurum ve kuruluş tarafından ikinci fıkra uyarınca atandıkları tarihteki eski kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatları (ek tazminat ve bankacılık tazminatı dahil), makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, sözleşme ücreti, ücret (fazla mesai ücreti hariç), ek ücret, ek ödeme, teşvik ödemesi, döner sermaye payı ve benzeri adlarla yapılan ödemelerin toplam net tutarı; nakledildiği kurum ve kuruluştaki kadro veya pozisyonlara ilişkin olarak yapılan her türlü ödemelerin ( fazla mesai ücreti, fiilen yapılan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı herhangi bir kesintiye tâbi tutulmaksızın ve fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. İsteğe bağlı olarak, atandıkları kurumdaki kadro unvanı veya pozisyonlarında herhangi bir değişiklik olanlarla, başka kurumlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen personel hakkında da bu fıkra hükümleri uygulanır.

Ancak bu madde gereğince nakledilen personelden (bu Kanuna göre anonim şirket halinde birleştirilen kuruluşlardaki personel dahil) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (1) sayılı cetvelde belirtilen personelin, eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, zam, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı bir bütün olarak ve atandıkları kurumda ve aynı kadro unvanında kalmaları kaydıyla atamayı yapacak kurum ve kuruluş tarafından ikinci fıkra uyarınca atandıkları tarihi izleyen aybaşından geçerli olmak üzere üç yıl süre ile saklı tutulur. İlgililerin eski kadrosu için, yeni kadroya atandığı tarihten önce mevcut olup saklı haklar kapsamında bulunan gösterge, puan, oran ve katsayı artışları şahsa bağlı haklarda artış sayılır; ancak eski kadro için bu tarihten sonra ihdas edilmiş hiçbir malî ve sosyal hak ve yardım ile sair ödemeler şahsa bağlı hak kapsamında değerlendirilemez. Atanılan kadrodaki derece yükselmeleri veya kademe ilerlemeleri, aylık gösterge ve ek gösterge dışındaki ödemeler haricinde, şahsa bağlı olarak saklı tutulan hakların ödendiği eski kadronun derecelerinin yükseltilmesi veya kademelerinin ilerletilmesi sonucunu doğurmaz.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber