Sezer, AKP Hükümeti'nin icraatlarını, kanunlara uymadığı gerekçesiyle sürekli veto edince, hükümette cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlama yoluna gidiyor

Haber Giriş : 06 Kasım 2003 01:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer, AKP Hükümeti'nin icraatlarını, kanunlara uymadığı gerekçesiyle sürekli veto edince, hükümette cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlama yoluna gitti.

Anayasa Komisyonu, 53 maddeden oluşan yeni değişiklik paketini hazırladı. Son çalışmalar da tamamlandıktan sonra Başbakan'ın görüşleri doğrultusunda pakete son şekli verilecek.

Yeni Anayasa paketi, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerine sınır getiriyor, YÖK yerine Üniversitelerarası Yüksek Kurul ön plana çıkıyor. 2-B'lerle ilgili değişikliğin de pakete dahil edilmesi planlanıyor.

Meclis Anayasa Komisyonu, 53 maddelik yeni bir Anayasa paketini tamamlamak üzere. Hazırlıklar bittikten sonra paket Başbakan'a sunulacak. Anayasa değişiklikleri, 82 Anayasası ile yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki bozulmuş ilişkilerin düzenlenmesini amaçlıyor.

CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİLERİ KISITLANIYOR


Yeni paketin en önemli maddelerinden biri, Cumhurbaşkanı'nın kimi yetkilerinin kaldırılması. Atamalar ve kanun hükmündeki kararnameler, Köşk'e gönderilmeyecek, halen tümünü Cumhurbaşkanı'nın seçtiği Anayasa Mahkemesi üyelerinin 3/1'ini Meclis, diğerlerini ise üniversiteler ve yargı belirleyecek.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE DÜZENLEME

Anayasa Mahkemesi'nin oluşumu da düzenlenecek. Avrupa'daki gibi mahkeminin daireler şeklinde çalışması, üye sayısının arttırılması planlanıyor. Vatandaşa Anayasa Mahkemesi'ne dava açma hakkının verilmesi, Yüksek Hakimler Kurulu'nun değiştirilmesi de pakette yeralıyor.

YÖK'TE DEĞİŞİKLİK

YÖK'de yapılması düşünülen değişiklikler de paketin bir diğer önemli maddesi. Üniversitelerarası Kurul ön plana çıkartılacak, YÖK daha arka planda kalacak. Üniversiteler kendilerini yönetecekler, YÖK Başkanı gibi atananlar ise koordinasyon görevini üstlenecekler.
Orman arazileri ile ilgili 2B olarak adlandılarılan düzenlemelerinde bu pakete dahil edilebileceği belirtiliyor.

İÇTÜZÜK DE DEĞİŞİYOR

Anayasa değişikliğiyle birlikte aynı zamanda içtüzük değişikliği de hazırlanıyor. 40-50 maddeden oluşacak yeni içtüzükte seçmenin Ankara'ya gelmesi yerine milletvekililin bölgesine gitmesi için Meclis'in üç hafta çalışıp bir hafta tatil yapması hükmü yeralacak. Hafta içi çalışma günlerinin ise 3 günden 4'e çıkartılması planlanıyor.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber