İstanbul'a 17 yeni ilçe geliyor

Haber Giriş : 31 Ekim 2005 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

32 olan ilçe sayısı, bazı belde belediyelere ilçe statüsü kazandırılmasıyla 49'a çıkıyor Bölünmesi düşünülen 14 ilçe, son nüfus durumlarına göre ele alınıp değerlendirildi

İÇİŞLERİ Bakanlığı, İstanbul'daki ilçe sayısını, 49'a çıkarmak için çalışma başlattı. İller İdaresi Genel Müdürlüğü, nüfus ve yüzölçümleri bakımından büyük olan 14 ilçeyi bölerek 17 ilçenin daha kurulabileceğini tespit etti.

Dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul'da yeni ilçeler oluşturuluyor. Yıllardır konuşulan ve her hükümet döneminde gündeme gelen İstanbul'da yeni ilçeler kurulması fikri, bu defa AKP'nin gündeminde yer buldu.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, yeni oluşturulacak ilçelerle ilgili yaptığı çalışmaya ışık tutması açısından, İstanbul Valiliği'nden bilgi istedi. Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Alim Barut imzasıyla 27 Ekim'de İstanbul Valiliği'ne gönderilen yazıda, Esenyurt, Bahçeşehir, Kemerburgaz'ın da aralarında bulunduğu bazı beldeler, bağlı bulundukları ilçelerden ayrılarak, yeni ilçe oluşumun içine alındı. Beylikdüzü'nün ise ilçe listesinde yer almaması dikkat çekti.

Renkli harita istendi

Bakanlık, İstanbul Valiliği'nin yeni oluşturulacak 17 ilçe için en son yapılan nüfus sayımına göre nüfus durumları ve teklif edilen ilçeye bağlanması uygun görülen birimlerin listesini oluşturmak için hemen çalışmalara başlamasını istedi. Bakanlık ayrıca, Büyükşehir Belediyesi sınırlarını, bu sınırlar içerisinde bulunan merkez ilçe ve ilçe olması teklif edilen yerleşim birimlerinin komşu ilçelerle sınırını da gösteren renkli bir haritanın elektronik ortamda hazırlanması talimatını da verdi.

Beylikdüzü yok

İstanbul'da yeniden yapılandırılacak olası ilçeler içerisinde olması beklenen Beylikdüzü'nün listede yer almaması ise şaşkınlık yarattı.

Nüfus yoğunluğu ve bölgedeki diğer beldelerin merkez noktasında olması nedeniyle ilçe olacağı söylenen 39 bin nüfuslu Beylikdüzü için umutlar başka bahara kaldı. Bunun yanında, son yıllarda toplu konutların bir anda yoğunlaştığı ve nüfus bakımından büyük artış gösteren 593 bin nüfuslu Küçükçekmece'ye bağlı Halkalı'nın ilçe olma ihtimali sevindirici bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı KİPTAŞ konutlarında oturan yüz bini aşkın vatandaş, işlemleri daha yakın merkez olan Halkalı'da yaptıracak olmaktan son derece mutlu.

Sabiha Gökçen Havaalanı'nın hizmete girmesi ve toplu konut bölgesi olmasıyla son yıllarda büyük bir nüfus yoğunluğunun toplandığı ve turizm cazibe merkezi haline gelen Kurtköy'ün de yeni ilçeler arasında gösterilmesi vatandaşlarca olumlu bulundu.

6 beldenin bağlı olduğu 441 bin nüfuslu Ümraniye'nin artan nüfusa cevap verememesi üzerine bölünmesinin gündeme gelmesi, yerinde bir karar olarak değerlendirildi. Sarıgazi İlçesi'nin oluşturulmasıyla civar beldelerdeki vatandaşların işlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

19 bin nüfuslu Bahçeşehir ve 148 bin nüfuslu Esenyurt beldelerinin de Büyükçekmece'den ayrılarak yeni ilçe yapılmasına da olumlu bakıldığı öğrenildi.

Turizm beldesi

Şile Otoyolu'nun hizmete girmesinden sonra turizm beldesi Ağva'nın yıldızının daha da parlaması, ilçe olarak düşünülmesinde en büyük etken olduğu belirtildi.

Çalışma, ?veri' için

İÇİŞLERİ Bakanlığı Basın Müşaviri İbrahim Saraçoğlu, böyle bir çalışmanın olduğunu doğrulayarak, ?Ancak bu çalışma, elimizde veri olsun diye yapıldı. Rutin bir çalışma. Özellikle bütçe planlaması için yapılan bir çalışma. Bu çalışmalar, İzmir için de, Ankara için de yapılıyor. Bu çalışmanın yapılmasıyla hemen ilçe oluşturulacak diye bir şey yok. Örneğin milletvekilleri bir önerge verdiğinde biz de bakanlık olarak elimizdeki bu hazır verilere bakıyoruz? dedi.

Esenyurt'a tamam

BU çalışmayı kısmen desteklediğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ?Ben 30 yıllık belediyeciyim. Bu çalışma 1993 yılından bu yana var. Ancak bir türlü tamamlanamadı. Esenyurt'un, Kıraç ve Yakuplu ile birleşip bir ilçe olmasına olumlu bakıyorum. Çünkü Esenyurt'ta bir oluşuma ihtiyaç var. Ancak Bahçeşehir'in Büyükçekmece'de kalması gerekir. Bu ayrılmaya, Bahçeşiherliler'in olumlu bakacağını sanmıyorum? dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber