YÖK'e uyarı: ÖSS hatalı

Haber Giriş : 16 Kasım 2005 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'e uyarı: ÖSS hatalı

Uluslararası Yükseköğretim Konferansı düzenleyerek üniversite sistemini tartışmaya açan YÖK'e eleştiri yağdı: YÖK'ün görevleri azaltılmalı. ÖSS öğrencileri ölçemiyor. Sistem mutlaka değişmeli

YÖK tarafından düzenlenen 'Uluslararası Yükseköğretim Konferansı'nda, yabancı uzmanlardan YÖK ve üniversiteye giriş sistemine ağır eleştiriler geldi. Konferansa katılan İngiliz yükseköğretim uzmanı Quentin Thompson, Dünya Bankası'nca hazırlanan 'Türkiye'de Yükseköğretim Reformu İçin Politika Seçenekleri' başlıklı raporun sunumunu yaparken, üniversiteye giriş sisteminin değiştirilmesini istedi Konferansta en çok tartışılan konular YÖK'ün ve üniversite sınav sisteminin yapısıydı. İngiliz uzman Thompson, 'Yabancı Gözüyle Türk Yükseköğretimi' başlıklı konuşmasında Dünya Bankası'nın raporu hakkında bilgi verdi.

'Eğitimin Sindrella'sı'

Türkiye'deki yaklaşık 600 meslek yüksekokulundan birçoğunun eğitim kalitesinin iyi olmadığını vurgulayan Thompson, "Türkiye'de mesleki eğitimde oynanan siyasi oyunları bilecek kadar sistemi iyi tanıyorum. Meslek yüksekokulları, sistemin Sindrella'sı gibi. Çok önemli olsalar da çoğu zaman unutuluyorlar" dedi.

Thompson, "ÖSS'de üç saatte öğrencilerin geleceğinin belirlendiğini" ifade ederek, bu sınavın öğrencilerin yeteneklerini ve becerilerini ölçmeye yönelik olmadığını vurguladı. Sınav nedeniyle çok fazla dershanenin ortaya çıktığını, yoksul öğrencilere haksızlık yapıldığını dile getiren İngiliz uzman şöyle konuştu: "Bu sınavın doğasının değişmesi gerekiyor. Becerinin yanı sıra, yeteneğin de dahil edildiği daha kapsamlı bir sistem önerilebilir. Çünkü bugünkü sınav çok karmaşık, birtakım katsayılar, ağırlıklandırmalar var."

YÖK'ün çok ayrıntılı görevlere sahip olduğunu da dile getiren Thompson, "YÖK için bir çerçeve oluşturulmalı. Ama çerçeve deli gömleği gibi elini kolunu bağlamamalı" diyerek yükseköğretim için önce reformun gerçekleştirilmesini, yasanın ise daha sonra çıkarılması gerektiğini belirtti.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan "İktidara gelen her hükümetin ilk vaadinin, üniversiteye giriş sınavını kaldırmak" olduğunu belirterek, "Fakat üniversiteye giriş sınavı bugüne kadar kaldırılamadı, koşullar değişmedikçe kaldırılamaz" dedi. Yarımağan, "öğrencilerin kaderi 3 saatte belirleniyor" eleştirisine "Biz de sınavı 3 saat 15 dakikaya uzattık" esprisiyle yanıt verdi. Sınava giren öğrenci sayısının 500 binin altına indirilmesi gerektiğini vurgulayan Yarımağan, "Buna ulaşıldığında AB'ye girmeye hazır hale gelmiş oluruz" dedi.

'Yeni YÖK projesi'

Dün sona eren iki günlük konferansın ardından YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Toplantının amacı stratejimizin ne olacağı yönündeki temel ilkeleri ortaya çıkarabilmekti. Tabii konuşulmayan konularımız var. Onlar bizim 2. sayfamızı oluşturacak. İkinci aşamada yapılacak toplantı YÖK içinde planlanacak. Hedefimiz bunu bir üniversite projesine dönüştürmek. Bunu üniversitelerden görüş alarak oluşturacağız. Bunun ileri aşaması yeni bir YÖK tasarısı oluşturmak. Görüşlerimizi hem Cumhurbaşkanı'na hem hükümüte ulaştırmaya devam edeceğiz."

Toplantıya damgasını vuran Dünya Bankası raporunda yer alan diğer bazı öneriler ise şöyle:

Daha fazla özerklik sayesinde üniversiteler, başlangıç atamaları da dahil olmak üzere personelinin seçilmesi, atanması ve terfi edilmesi ile ilgili kendi kriterlerini ve süreçlerini belirleyebilmeli.

Farklı konular için farklı sınavlar olmalı ve sınavlar öğrencilerin gelecekteki yönelimlerini de değerlendirmeli.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber