Okul yakma eyleminde 3 tahliye

Ağrı'da bir ilköğretim okulunu yakma eylemi nedeniyle Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 7 üniversite öğrencisinden 3'ü tahliye edildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2013 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul yakma eyleminde 3 tahliye

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Ağrı Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören Metih Ö., Halit Ç., Seyithan E., Kemal K., Erkan E., Fariş K. ve Serhat O. hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak', 'kamu malını yakarak zarar vermeye teşebbüs' suçlarından haklarında 20-30 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.

PKK-KCK Ağrı Gençlik Yapılanması eylem faaliyetleri kapsamında 11 Kasım 2012 günü Ağrı Yavuz Selim İlköğretim Okulu'na molotof kokteyli saldırı düzenlemek için yüzlerine kar maskesi takarak okulun yangın merdiveninden çıkarak okulu ateşe vermek isteyen Seyithan E., Metin Ö. ve Halit Ç. ile birlikte 7 öğrenci gözaltına alındı. Ağrı Birinci Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan öğrenciler, “silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “kamu malını yakarak zarar vermeye teşebbüs” suçlarından tutuklanarak Ağrı M Tipi Cezaevi'ne kondu.

Duruşmada yakma eyleminin teşebbüs aşamasında kaldığını ifade eden öğrenci Seyithan E., “Cezaevlerindeki açlık grevlerine destek olmak için okul yakma eylemine karar verdik. Okulu yakamadan teşebbüs halinde bıraktık. Bu kararı örgütten almadık. Aynı mahallede oturduğumuz için soy ismini bilmediğim Fesih isimli tiner bağımlısı ile paylaştım. Fesih de bana, 'Biz de okul yakalım' diyerek bu eylem kararını aldık. Yüzümüze kar maskesi takıp, elimize eldivenleri giydikten sonra, okula gittik. Burada eylemi gerçekleştirmeden teşebbüs aşamasında kaldık. Okul bahçesinden kaçarken polise yakalandık. Pişmanım” dedi.

Duruşmada Kürtçe-Türkçe savunma krizi yaşanırken, tutuklu öğrenciler Metin Ö. ve Seyithan E. 'pişmanız' sözlerine Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, “Sizi okul da yaksalar mutlu olur muydunuz. Bakın öğrencilerle birlikte 7 bin 500 Kürt vatandaşını mağdur edecektiniz. Mantığınız neydi, neden böyle bir yakma eylemi kararı verdiniz. Bunu bana izah eder misiniz?” dedi.

'KÜRTÇE METİNLER CEZAEVİNDE Mİ HAZIRLANIYOR' SORUSU

Duruşmada Kürtçe ifade vermeye başlayan tutuklu sanıklardan Seyithan E.'yi uyaran Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, “Bak senin ifaden önemli bize sağlıklı ifade ver. Bazen cezaevinden Kürtçe metinler hazırlanarak elinize veriliyor. Bu okuduğun metni kağıda bakmadan okur musun” uyarısında bulundu. Bu sırada Seyithan E. elindeki savunma metnini okuyamadı. Seyithan E. avukatının 'Türkçe konuş, Türkçe konuş' uyarısı ile savunmasını Türkçe yaparak tamamladı. Başkan Kahya'nın uyarıları üzerine duruşmayı izleyen tutuklu öğrenci yakınlarının alkış yapması üzerine adliye polisi tarafından dışarı çıkarıldı.

Sanık Seyithan E.'nin tercümanlığını yapan Mehmet Oktay ise, “Kağıda bakarak oku bende anlatayım” yaptığı Kürtçe uyarısını Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, duruşma zaptına geçirdi.

Duruşmaya ifadesi alınmayan diğer üç sanığın ifadesinin alınması için öğleden sonra ara verildi.


OKUL YAKMA EYLEMİNDE 3 TAHLİYE

Ağrı'da bir ilköğretim okulunu yakma eylemi nedeniyle Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 7 üniversite öğrencisinden 3'ü tahliye edildi.

Cezaevlerindeki açlık grevlerini destekleme eylemleri adına Ağrı'da Yavuz Selim İlköğretim Okulu'nu yakma eylemini gerçekleştiremeden yakalanan üniversiteli 7 öğrencinin yargılanmasına Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Sabah başlayan duruşmaya öğleden sonra da devam edildi. Tutuklu sanık avukatları Avukat Timur Demir özellikle mahkemede yeminli görev yapan tercümanların sağlıksız bir şekilde tercüme yaptığı ifade etti. Demir, “Bize göre akademik eğitim almış lisanslı eğitim uzmanları tarafından tercümanlık yapılması gerektiği görüşündeyiz. Bu şekilde yapılan tercümanlık görevleri sağlıksız ve hukuki anlamda tam anlamıyla yargılama yapılamıyor. Sorunlarda buradan kaynaklanıyor. Tercümanlı sıfatı haiz olmayanlarla sıkıntı yaşıyoruz” şeklinde görüş belirtti.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya ise, “Bize verilen görev ne ise kanun çerçevesinde yerine getiriyoruz. Buradaki görevimiz ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin birebir bir yüz yüze ilkesi yargılamasını yaparak kişilerin suçlu veya suçsuz olmadığı yönünü araştırıyoruz. Bizim de gönlümüz doğruyu bulabilmek” dedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Erkan E., Paris K. ve Farhat O.'nun tahliye edilmelerine karar verirken, Metin Ö., Halit Ç., Seyithan E. ve Kemal K.'nin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber