Ombudsmanlıkta, ikincil mevzuat hala yayınlanamadı

Ombudsman bir kurum olarak ilk kez İsveç’te ortaya kurulmuş; daha sonra Finlandiya, Danimarka ve Norveç’te hayata geçirilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Mart 2013 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ombudsmanlıkta, ikincil mevzuat hala yayınlanamadı

Günümüzde bu kurum, aralarında Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya ve Hindistan'ın da bulunduğu yüze yakın devlette ülke, bölge, kent veya sektör itibarıyla hizmet vermektedir. Ayrıca Avrupa Birliği de, Avrupa Birliği bürokrasisi tarafından yapılacak yanlış uygulamalara karşı üye ülke vatandaşlarının haklarını korumak üzere “ombudsman” kurumunu oluşturmuştur.

Kamu yönetiminin dünyada ve ülkemizdeki değişme ve gelişmelere paralel olarak yeniden yapılanması ihtiyacı çerçevesinde 14/6/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu 29/07/2012 tarihli ve 28338 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.


*Hangi idari işlemler, ombudsmana götürülebilecek?


6328 sayılı Kanun “Yürürlük” başlıklı 36 ncı maddesinin hükmü uyarınca “(1) Bu Kanunun 17 nci maddesi yayımı tarihinden dokuz ay sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.”kamu denetçiliği kurumu gerçek ve tüzel kişilerin şikayetlerinin 29/03/2013 tarihinden itibaren almaya başlayacaktır.

Mahalli idarelere ilişkin şikayetler ise geçici 1 inci madde hükmü uyarınca 29/03/2014 tarihinden itibaren yapılabilecektir.

Söz konusu kanun uyarınca Gerçek ve tüzel kişiler;

1-Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri

2-Sosyal güvenlik kurumlarını,

3-Mahallî idareleri, mahallî idarelerin bağlı idarelerini,

4-Mahallî idare birliklerini, döner sermayeli kuruluşları,

5-Kanunlarla kurulan fonları,

6-Kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşları,

7-Kamu iktisadi teşebbüslerini, sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait kuruluşlar ile bunlara bağlı ortaklıklar ve müesseseleri,

8-Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını,

9-Kamu hizmeti yürüten özel hukuk tüzel kişilerini,

a)Her türlü eylemlerini

b)İşlemlerini

c)Tutum ve davranışlarına ilişkin şikâyetlerini yapabileceklerdir.

Ancak hali hazırda Kamu Denetçiliği Kurumunun 6328 sayılı Kanunun 8 inci maddesi uyarınca yürürlüğe konulması gereken iş bölümüne ilişkin yönetmelik ile 17 inci maddesi hükmü uyarınca yürürlüğe konulması gerekli olan şikâyetin usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik henüz uygulamaya girememiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber