KPSS'de kirli para trafiği

KPSS sorularının çalınmasına ilişkin 2010'da başlatılan soruşturmada, bazı ÖSYM yöneticileri ile uzmanlarının banka hesaplarında 1,5 milyon TL'ye kadar hesap hareketliliği tespit edildi.

Haber Giriş : 31 Mart 2013 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
KPSS'de kirli para trafiği

2010 yılında soruların çalındığına ilişkin başlatılan KPSS soruşturması kapsamında alınan ifadelerden ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Şüpheli sıfatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne çağrılan ve Mali Suçlarla Mücadele Ekiplerinin yanı sıra siber suç uzmanları tarafından da ifadeleri alınan şüphelilerden elde edilen bilgilere göre, ÖSYM'de çalışan uzmanların ve üst düzey yöneticilerin hesaplarında 1,5 Milyon TL'ye kadar hesap hareketlerine rastlandığı anlaşıldı.

ŞAHSİ HESAPLAR

Mali ve teknik uzmanlardan oluşan ekiplerin görevlendirilmesi sonucu soruşturma öncesi hazırlanan bilirkişi raporuna göre, ÖSYM'de 2005-2011 yılları arasında görev yapan bazı uzmanların ve üst düzey yetkililerin kendilerine ait banka hesaplarında 1,5 Milyon TL'ye kadar hesap hareketine rastlandı. Söz konusu mali harEketliliğin genelde şahısların hesaplarına dışarıdan yatırılan paralar şeklinde olduğu ifade edilirken, bunun bir şüphe uyandırdığı ve bu yüzden savcı tarafından ifadelerinin alınmasının istendiği anlaşıldı.

SİSTEM ZATEN BÖYLEYDİ

Soruşturma kapsamında savcılığın ifadelerine başvurulmasını istediği isimlerin Mali ve Siber Suçlar Ekipleri tarafından ifadeleri alındı. Elde edilen bilgilere göre şüphelilerin, kendilerine sorulan teknik ve mali konulardaki sorulara ilişkin iddiaları reddederken kendilerini savundu. Şüphelilerin, başta sınav sorularının hazırlandığı birimlerdeki bilgiayarlarda bulunan internet bağlantıları ve veri giriş çıkışını sağlayan teknik donanımları ne şekilde kullandıklarına ilişkin sorular olmak üzere mali konulardaki sorularda yer alan iddiaları reddetti. Bazı şüphelilerin 'Biz geldiğimizde burada sistem zaten böyleydi' diyerek kendini savunduğu belirtildi.

Yarımağan'ın ifadesi alınabilir

Açılan soruşturma kapsamında dönemin ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ahmet Ünal Yarımağan'ın ifadesine soruşturma savcısının kendisinin başvurabileceği ifade edildi. ÖSYM personeli ve Yarımağan'ın ifadeleri doğrultusunda savcı, şüpheliler hakkında gözaltı ya da yakalama kararı verecek. Öte yandan Yarımağan'ın ifadesine başvurulan 143 kişi ile ne tür bağlantılarının olduğu da mercek altın alınacak.

METEKSAN bağlantısı mercek altında

Bilirkişi raporları doğrultusunda yapılan incelemeler sonrası elde edilen bilgilere göre, ÖSYM il METEKSAN firması arasında yapılan anlaşmalar ve para trafiği konusunda da birtakım usulsüzlükle rastlandığı ifade edildi. İki firma arasındaki paranın yatırıldığı hesapları da kontrol eden uzmanlar, ÖSYM personeliyle firma arasında göreceli bir bağlantının olduğunu tespit etti. ÖSYM'nin kendi hesaplarına aktarılması gereken paraların bazı ÖSYM çalışanların bireysel hesaplarına aktarıldığı bilgisine ulaşıldığı ifade edildi.

İddianame beklenecek

ÖSYM'de inceleme yapılması için aralarında Maliye Bakanlığı ekiplerinin de bulunduğu teknik ve mali uzmanlardan oluşan bilirkişi heyeti oluşturdu. İncelemelerin ardından ÖSYM'deki güvenlik zafiyeti başta olmak üzere yolsuzluk ve usulsüzlükler bulundu. Rapor daha sonra savcılığa sunuldu. Raporun incelemesinin ardından da şüpheli 143 kişinin ifadesine şüpheli olarak başvuruldu. İfadelerin ardından soruşturma savclığı tarafından yazılacak iddianameyle tüm ayrıntıların netleşeceği belirtildi.(Yenişafak)


KPSS'de hırsızlık belgelendi!

Bazı personelin hesabına 1.5 milyon liraya varan para aktarılmış!

ANKARA Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın talimatıyla yürütülen KPSS soruşturmasında sona yaklaşıldı. 2010 yılında soruların çalındığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada bilirkişi raporunun ardından, 'örgüt kurmak, örgüt faaliyetleri kapsamında nitelikli dolandırıcılık ve rüşvet' iddialarına ilişkin şüpheli listesi oluşturuldu. Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda sınav sorularının hazırlandığı birimlerdeki uzmanlara ait bilgisayarlarda internet bağlantısı bulunduğu ve mail trafiğine rastlandığı tespit edilmişti. Son olarak 143 personel ifadeye çağırıldı. 2005 ve 2011 yılları arasında ÖSYM'de görev yapan üst düzey bürokrat ve uzmanların ifadeleri alındı.

YOĞUN PARA TRAFİĞİ

Raporda dikkat çeken en önemli bulgu Maliye Bakanlığı ekiplerinin 143 şüphelinin o dönemki hesap hareketlerine ilişkin incelemelerindeki ayrıntılar oldu. Uzmanların yaptıkları incelemelerde şüpheliler arasındaki bazı çalışanların 2009-2010 döneminde hesaplarına dışarıdan 150 bin ile 1,5 milyon TL arasında paranın aktarıldığı tespit edildi.(Habertürk)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber