İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bekar memurlar bir lojmanda kalmaya zorlanabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2005 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Bir Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışmaktayım. Okula ait lojmanlarda ikamet etmekteyim. Ancak bekar olduğum için bir
lojmanda 3 veya 4 bekar öğretmen kalmamız gerektiği okul müdürlüğü tarafından belirtiliyor. Bekarların lojmanlarda kalmasıyla ilgili sayı bakımından belirli bir ölçüt var mı? Y.İ.B.O ait lojmanda tek olarak kalma hakkım var mı?

CEVAP: Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının a) Özel tahsisli konutlar, b)Görev tahsisli konutlar, c) Sıra tahsisli konutlar, d) Hizmet tahsisli konutlar olarak tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanunu 11 inci maddesinde yer alan "Bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar; Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş ay içinde, Maliye Bakanlığının koordinatörlüğünde, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Bayındırlık, Sanayi ve Teknoloji ve İmar ve İskan bakanlıklarıyla müştereken hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Bu yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanır." hükmü uyarınca Kamu Konutları Yönetmeliği 16.7.1984 tarih ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan yönetmeliğin sıra tahsisli konutların tahsis şekli başlıklı 9 uncu maddesinde ise "Sıra tahsisli konutlar, Yönetmeliğe ekli (4) sayılı puanlama cetveli esas alınarak konut dağıtım komisyonunca hak sahiplerine tahsis edilir. Hak sahiplerinin puanlarının eşit olması halinde, hizmet süresi fazla olana, hizmet süresi de eşit ise, yetkili ev dağıtım komisyonunca ad çekme yoluyla, konut tahsis edilir.
..
Konutların herhangi bir nedenle boşalması halinde fiilen boşaltıldığı tarihten itibaren en geç (30) gün içinde Yönetmelik hükümlerine göre hak sahiplerine tahsis edilmesi gerekir.
Türk Silahlı Kuvvetleri personeli hariç, bu maddenin birinci fıkrası uyarınca hak kazananlardan, bulunduğu ülke, merkez, bölge, il veya ilçe ayrımı yapılmaksızın daha önce Yönetmelikte belirtilen oturma süresince veya daha fazla süre konutta oturanlara, konut tahsis edilemez. Bu durumda olanlara tekrar konut tahsisi, mevcut talepler karşılandıktan sonra, kalan boş konut olursa Yönetmelik esaslarına göre yapılır. ..."
denilmektedir.

Ayrıca, Anılan yönetmeliğin 20nci maddesinde
"Özel, görev ve hizmet tahsisli konutlarda, tahsise esas olan görev veya hizmetin devamı süresince oturulabilir.
Sıra tahsisli konutlarda ise oturma süresi beş yıldır.
Ancak,
a) Bu sürenin tamamlanmasından sonra, konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, belli bir süre verilmeksizin ve şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesine izin verilebilir.
b) Konuta girmek için sıra bekleyen bulunduğu takdirde, beş yıldan fazla oturma süresi en fazla olandan başlamak üzere, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde konut boşaltılır.
c)Görevi gereği hizmet veya görev tahsisli konut tahsis edilenler, bu görevlerinden ayrıldıkları takdirde, kendilerine yapılacak tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde konut boşaltılır. Bunlara Yönetmelik hükümleri çerçevesinde sıra tahsisli konut tahsis edilir.
d) Eşyalı görev tahsisli konutlar, boşaltıldıkları tarihte bu konutlardan yararlanacak kişilerin mevcut olmaması halinde, (2) sayılı cetvelde görev unvanları belirtilen kişilere eşyalı olarak tahsis olunabilir."
hükmü yer almaktadır.

Mezkur yönetmeliğe ekli 4 sayılı puanlama cetvelinin d, e, f bentlerinde
"d) Personelin eşi için (+ 6) puan,
e) Personelin kanunen bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının her biri için (+ 3) puan, (yalnız iki çocuğa kadar),
f) Personelin, eşi ve çocukları dışında, kanunen bakmakla mükellef bulunduğu ve konutta birlikte oturacağı her aile ferdi için (+ 1) puan, "
verileceği düzenlenmiştir.

Sözkonusu yönetmelik uyarınca sıra tahsisli konut veya diğer kamu konutlarının tahsisinde evli olma şartı bulunmamaktadır. Yalnız evli, çocuklu ve bu çocuklarla birlikte kamu konutunda oturacak olan memurlara puanlama avantajı sağlanmıştır. Konuya ilişkin olarak bir başka düzenleme bulunmamaktadır.

Lojman tahsis komisyonları Devlet memurlarının lojman taleplerini belirtilen mevzuat çerçevesinde değerlendirmek suretiyle hak sahibine sıra tahsisli kamu konutunu tahsis etmesi gerekir.

Sıra tahsisli Kamu konutunda oturmaya hak kazanmış olan bekar hak sahibi diğer memurlarla birlikte aynı konutta oturmaya zorlanamaz.

Ancak bekar Devlet memuru rızası ile diğer bekar memurlarla lojmanda kalmasına yasal bir engel bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber