Memurlardan Başbakan'a KEY mektubu

Haber Giriş : 14 Ocak 2006 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, KEY adıyla bilinen konut edindirme yardımı hesaplarındaki paralarının hak sahiplerine ödenmesini istedi.

Çalışanlar, 1999 sonu itibariyle 395 milyon YTL'ye olduğu belirtilen konut edindirme yardımı hesaplarındaki paraların peşine düştü.

Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikası (BASK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek, KEY adıyla bilinen konut edindirme yardımı hesaplarındaki paraların hak sahiplerine ödenmesini istedi.

BASK Genel Başkanı Resul Akay ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Bayram Zengin imzasıyla Başbakan Erdoğan'a gönderilen mektupta, "Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkındaki Yasa"nın uygulanmasına 1996 yılı başından itibaren son verildiği anımsatılarak, aradan 10 yıl geçmesine karşın hak sahiplerinin hala belirlenememesi eleştirildi.

Mektupta, 1999 sonu itibariyle 395 milyon YTL bulunan KEY hesabı kapsamındaki hak sahiplerini belirlenmesi için ilgili kurumlara 18 Ağustos 2001 tarihine kadar süre verildiği anımsatılarak, "Ancak anılan sürenin bitmesine ve bu sürenin üzerinden yaklaşık 52 ay (4 yıl 4 ay) geçmiş olmasına rağmen hak sahipleri belirlenememiş ve ilgili kurumlara da yeni bir ek süre verilmemiştir" denildi.

ONLARCA YILA GEREK VAR

Hak sahiplerinden memur ve memur emeklilerinin listelerinin büyük ölçüde hazırlanmış olmasına karşın, işçi ve işçi emeklilerinin listelerinin SSK tarafından hazırlanmasında büyük sorunlar yaşandığına işaret edilerek mevcut şartlar altında söz konusu listelerin hazırlanmasının mümkün olmadığı hatta, Ankara, İstanbul, İstanbul, İzmir ve Adana gibi illerde onlarca yıla gereksinim duyulduğuna dikkat çekildi.

Mektupta, SSK Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü'nün personel ve teknik donanım ihtiyaçları karşılandığında söz konusu tespiti 4 yılda bitirebileceğini açıkladığı da anımsatıldı.

"BÜROKRATİK SÜRECE MÜDAHALE EDİN"

Mektupta, KEY hesapları uygulamasına son verilmesinin üzerinden 9 yıl, tasfiye sürecinin başlamasının üzerinden de 6 yıl geçmesine karşın hak sahiplerinin hala belirlenememiş olmasının, hak sahiplerinin mağduriyetini artırdığı ve sorunun giderek büyüdüğü kaydedildi.

Mektupta, "6 yıllık bir süre geçmesine karşın KEY hesaplarının tasfiyesi ve hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi mümkün olamamaktadır. Bürokratik sürece müdahale edilmediği takdirde KEY hesaplarının tasfiyesi mümkün olamayacaktır. Bu nedenle KEY hesabında hak sahibi olan bütün çalışanlar, Başbakan sıfatıyla sürece müdahale etmenizi ve kangren haline gelmiş bu yaranın tedavisini beklemektedir" denildi.

"NAKDEN VE DEFATEN ÖDENMELİ"

BASK Genel Başkanı Resul Akay, konuya ilişkin olarak ANKA'ya yaptığı açıklamada, KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında 1 milyon 500 bini memur ve emeklisi 3 milyon 500 bini de işçi ve emeklisinden oluşan yaklaşık 5 milyon hak sahibi belirlenemediği için yasal bir boşluk bulunduğunu söyledi.

Akay, hak sahiplerinden memur ve emeklilerinin listeleri yüzde 90 oranında belirlendiğini, ancak işçi ve emeklilerinin belirlenmesi mümkün olmadığını belirterek, "Bir çok işletme 2001 krizinde kapanmıştır. Ayrıca 5 yılı geçen evraklar ise işletmelerce imha edilmektedir. Bu durumda görev SSK'ya düşmekterir. SSK yetkilileri ise listelerin mevcut imkanlarla hazırlanmasının uzun bir süre alacağını belirtmektedir. Bu süre bazı illerde 100 yılı aşmaktadır" dedi.

Akay, hak sahiplerinin belirenmesi için hazırlanan yasa taslağında sadece belirleme işlemi için 2 yıl süre istendiğini anımsatarak, "Hükümeti bu komediye bir son vermeye çağırıyoruz. Yasal düzenlemeler bir an önce yapılarak, hak sahiplerine kesintileri, nemalarıyla birlikte nakden ve defaten ödenmelidir" dedi.

"NASIL DEĞERLENDİRİLDİĞİ BELLİ DEĞİL"

Resul Akay, tasfiyenin başlatıldığı Aralık 1999'da hesapta 395 trilyon lira olduğuna işaret ederek, bu miktarın önce Emlak Konut A.Ş.'ye aktarıldığını ardından da sermayesinin yüzde 61'I KEY hak sahipleri olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kurulduğunu anımsattı. Akay, şunları söyledi:

"KEY hak sahipleri, ortağı durumunda bulundukları şirket hakkında hiçbir bilgiye sahip değiller ve şirket yönetiminde temsil edilememektedirler. Bu uyglama bir hukuk devleti için utanç vericidir. Sayın Başbakandan olaya el koymasını, hak sahiplerine nakden ve defaten ödemeyi sağlayacak yasa tasarısının bir an önce Meclis'e sevkedilmesini ve hak sahiplerinin daha fazla mağdur edilmesine göz yummasını istiyor ve bekliyoruz."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber