Savunma sanayinin ihracatı 781 milyon dolara ulaştı

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş savunma sanayinin geçen yıl ve bu yılın ilk yarısında başarılı performanslar sergilediğini belirterek, "2013 Ocak-Temmuz dönemi ihracatımız 781 milyon doları aştı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2013 23:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savunma sanayinin ihracatı 781 milyon dolara ulaştı

Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9'luk bir artışı ifade ediyor. Bu oran Türkiye genel ihracat artış oranının üzerinde" dedi.

Aliş, düzenlediği basın toplantısıyla savunma ve havacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yıl sonu için ihracat hedefini 1,5 milyar dolar olarak belirlediklerini aktaran Aliş, sektörün gerek geçen yıl, gerekse bu yılın ilk yarısında önümüzdeki döneme ilişkin umut veren bir tablo çizdiğini aktararak, "2008'de 600 milyon dolar düzeyinde seyreden ihracatımız, 2012 sonunda 1,26 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektör ciromuzun 3'te 1'ini de ihraç eder konumdayız. 2013 Ocak-Temmuz dönemi ihracatımız 781 milyon doları aştı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9'luk bir artışı ifade ediyor. Bu oran Türkiye genel ihracat artış oranının üzerinde" diye konuştu.

Türkiye savunma sanayindeki Ar-Ge harcamalarının 772 milyon dolar düzeyine ulaştığını belirten Aliş, sektörün yüksek katma değerli ve know-how yoğun bir sektör olması dolayısıyla Ar-Ge harcamalarında daha büyük artışlar beklediklerini kaydetti.

Sektörün stratejik ara hedefinin 2016 yılında 4 milyar dolarlık üretim ve 2 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı olduğunu anlatan Aliş, "Mevcut veriler bu hedefleri yakalayabileceğimizi gösteriyor. Stratejik ana hedefimiz de her zaman belirttiğimiz gibi 2023'te savunma ve havacılık sanayinde 25 milyar dolar mal ve hizmet ihracatına ulaşmaktır" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK)'nın ihtiyaçları açısından yüzde 54'ü aşan bir "yerlileşme" oranına ulaştıklarını aktaran Aliş, TSK'nın Türk savunma sanayisinin üretimlerini envanterine kaydetmesinin, sektör ihracatının elini güçlendirdiğini anlattı.

- "Bu yıl en çok uçak ve helikopter aksamları ihraç edildi"

Savunma ve havacılık sektöründe bu yıl en fazla ABD ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) ihracat yapıldığını söyleyen Aliş, "Baktığımız zaman 2013 içinde en çok sattığımız ürünler, uçak ve helikopter aksamları, uçak motorları, zırhlı kara araçları, gemiler ve süratli botlar, füze, roket ve fırlatma platformları, hafif silahlar ve mühimmatları, elektronik sistemler (Telsiz, komuta kontrol sistemleri, simülatörler, sensörler ve uygulama yazılımları), lojistik destek ürünleri (Mutfak, hastane, giyim malzemeleri) ve mühendislik ve teknoloji transferi hizmetleri oldu" bilgisini verdi.

- "Ticari bankalarımızın sektörümüzün gelişen ihracatına, özel kredi imkanlarıyla katkı vermesini bekliyoruz"

Savunma ve havacılık sanayisinin teknoloji açısından yoğun, yüksek katma değerli ve özgün tasarıma dayalı olması dolayısıyla stratejik öneme sahip bir sektör olduğunu vurgulayan Aliş, son dönemde devletin sektöre çok önemli destekler verdiğini dile getirdi.

Aliş, şöyle konuştu:

"Özellikle son birkaç yıl içinde belirgin bir imalat ve ihracat artışı görüyoruz. Devletimiz, başta Ekonomi ve Milli Savunma Bakanlıklarımız ve tabii ki Savunma Sanayii Müsteşarlığımız (SSM), ihracatın artması için sektöre destek olmaya özel önem veriyor.

İhracatın finansmanı konusunda geçmiş yıllarda sektör olarak dile getirdiğimiz beklentiler büyük oranda karşılandı. Ocak ayında SSM&Eximbank Protokolü imzalandı ve firmalarımıza kredi imkanı sağlandı. Buna ek olarak ticari bankalarımızın sektörümüzün gelişen ihracatına özel kredi imkanlarıyla katkı vermesini bekliyoruz. Ayrıca, Hazine destekli ve ülke spesifik savunma sanayii kredileri konusunda da ilerleme sağlanmasını bekliyoruz."

Savunma ve Havacılık Tanıtım Grubu kurulduğunu belirten Aliş, "Grubumuz faaliyetlerine başladı. Sektörün yurt dışı tanıtımlarını daha koordineli ve etkin bir çalışmayla yürüteceğiz. Bunun yanında yurt dışı fuarlarda savunma sanayi alımı gündemde olan ülkelerin fuarlarına daha fazla ağırlık vereceğiz" dedi.

- "Mısır'a ihracatımız durdu"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Aliş, döviz kurundaki oynaklığın yapısı gereği savunma sanayini etkilemeyeceğini belirterek, "Sektöre ara mal alırken de dövizle alıyorsunuz ihraç ederken de. O yüzden sektör yapısı gereği kurdan çok fazla etkilenmeyecektir. Projelerin çok uzun süreli projeler olması da bu noktada etkili. Yani çok kısa süreli etkileşimler sektörde büyük oranda belirleyici olamıyor" dedi.

Sektörün yazılım konusunda da kendini geliştirdiğini ifade eden Aliş, savunma sanayisinde kullanılan yazılımların yoğun know-how gerektirdiğini hatırlattı.

Aliş, Birleşmiş Milletler'in (BM) aldığı karar gereği dünya genelinde Mısır'a silah satışının durdurulduğunu hatırlatarak, Türk savunma ve havacılık sektörünün de ülkeye ihracatının sekteye uğradığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber