Okul müdürlüğündeki mülakat sınavlarına tepki
Türk Eğitim-Sen Yozgat Şube Başkanı Seyfi Bayrak, müdürlük atama mülakat sınavının fiyaskoyla sonuçlandığını belirterek, ayrımcılık yapıldığını ileri sürdü. Bayrak; "Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerimizin hakkaniyetsiz bir şekilde atanma hakları ellerinden alınmıştır" dedi.

Bayrak: "Sınav fiyasko oldu"
Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Seyfi Bayrak yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği çerçevesinde eğitim kurumlarında bulunan boş kadrolara yönetici atamak amacıyla yapılan sınavın ikinci bölümünü oluşturan sözlü bölümde sübjektif değerlendirme ile öğretmenlerin haklarının gasp edildiğini söyledi.
Bayrak; "Yapılan sözlü sınavda adaylara yönlendirilen sorulara doğru cevaplar verilmesine rağmen komisyon tarafından eksik puan verilerek Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerimizin hakkaniyetsiz bir şekilde atanma hakları ellerinden alınmıştır. Mesleki bilgi gerektiren sorulara doğru cevaplar verilmiş olmasına karşın, tamamen kişilerin takdirine bağlı olarak; analitik düşünme ve analiz yapabilme kabiliyeti, temsil kabiliyeti ve liyakat düzeyi, muhakeme gücü ve kavrayış düzeyi, iletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti gibi subjektif olduğu tartışılmaz değerlendirmeler ile sözlü puanlarının düşürülmesi hakkaniyetli değildir" dedi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun verdiği karar gereği sözlü sınavda adayın sorulara verdiği yanıtların teknolojik imkânlardan yararlanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınması gerektiğini hatırlatan Bayrak, buna karşılık Danıştay On İkinci Dairesi'nin verdiği kararda, sözlü sınavın komisyon üyelerinin her biri tarafından değerlendirme yapılarak tutanağa bağlandığını, soruların ve cevaplarının neler olduğu ve bu cevaplara komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçeleriyle ortaya konulmadığı gibi sözlü sınavda verilen cevapların teknolojik imkânlardan yararlanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmadığına dikkat çekti.
Bayrak, sözlü sınavda sendika üyesi öğretmenlerin başarısız sayılmasının hukuka
ve ahlaka uygun bulunmadığını belirterek şunları söyledi:
"Sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi
günümüzde mümkün olduğundan bu imkânın kullanılmamasının hukuk devleti ilkesinin
sağladığı güvenceyi zedelemiş ve komisyon üyelerine olan güveni ortadan kaldırmıştır.
Sözlü ve görüntülü kayıt imkânı varken ve hukukta böyle emrederken ayrıca sözlü
sınav komisyon üyelerinin soru ve cevaplarının tutanağa geçirilmesi, sözlü sınavda
komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçelerinin ortaya konulması, sınav
öncesinde soruların ve cevaplarının hazırlanmış olması gerekmektedir.
Yapılan sözlü sınavda sorulara verilen cevaplar teknolojik imkânlardan yararlanarak
sesli ve görüntülü kayıt altına alınmamıştır. Yapılan sözlü sınavda subjektif
bir değerlendirme yapılmış olup yazılı sınav puanlarını bertaraf edilmek için
sözlü sınavdan düşük puan verilerek üyelerimizin atanma hakları ellerinden alınmıştır."
"Müdür adaylarının mülakat sınavına başvuruları alınırken yönetmelik hükümlerine aykırı bir şekilde Ek-1 Yönetici Değerlendirme Formunun ve onaylı eklerinin birlikte istenmesinin maksadı nedir" sorusuna Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerinin yanıt vermesini isteyen Seyfi Bayrak;
"Halbuki mülakat sınavı neticesinde müdür adayı münhal bulunan okula/okullara
başvurmak isterse Ek-1 belgesinin ekleri ile birlikte istenmesi gerekiyordu
ancak Yozgat İl MEM bunun tam aksi bir uygulama yapmıştır. Bunu bilgi eksikliğinden
dolayı yapmadıklarına göre maksatları nedir? Acaba aynı okulları düşünen müdür
adayları arasında bir eleme yapmak mı ? ilan edilen mülakat sınavı sonuçları
incelendiğinde bazı müdür adaylarının çok yüksek puanlar almış olmasının idarece
izahı nedir ve bununla bir bağlantısı var mıdır? Yozgat MEM'in resmi sitesinde
yayınlanan mülakat sınavı sonuç belgesinin altında komisyon üyelerinin ad ,
soyad ve imzalarının bulunmaması vicdani bir rahatsızlığın sonucu mudur? Mülakat
sınavına resmi olarak çağırılan aday sayısı 67 iken sözlü puan verilen aday
sayısının 68 olmasının izahını İl MEM çalışma disipliniyle mi izah edecektir?
İl MEM yönetimde şeffaflığın sağlanması adına mülakat sınavı puanlarının yanında
yazılı sınav puanlarını yayınlamamış olmasını nasıl izahı edecektir ? Özellikle
genel kültür sorularının tam bir komedi olduğunu ve alay konusu yapıldığını
biliyor musunuz ?
''Mülakatlar "sınavlarında aranan kriterler yönetmelikler ile belirlendiğine
göre geriye kalan husus, mülakat merciinin adaylara eşit ve tarafsız yaklaşıp
yaklaşmadığı, sonuç gerekçelerinin somut değerlendirmeyi esas alıp almadığı
ve de kendilerine verilen takdir hakkının hukuka ve kamu yararına uygun olarak
kullanılıp kullanılmadığıdır. Nitekim İdare Mahkemeleri ve Danıştay da kararlarında;
mülakat sınavlarında, yönetmeliklerde belirtilen kriterlere uyulup uyulmadığının,
verilen puanların somut gerekçelere dayanıp dayanmadığının, takdir yetkisinin
objektif değerlendirmeyi kapsayıp kapsamadığının idari yargılama sürecinde değerlendirilmesi
ve buna göre karar verilmesi gerektiğini açıkça belirtilmektedir.
İdareye yönetmelikler ile verilen takdir yetkisi elbette idarenin sınırsızca kullanabileceği bir yetki olmayıp "bağlı" bir yetkidir. Dolayısı ile idare takdir yetkisini kullanırken bağlı yetki çerçevesinde kalacaktır. Komisyon üyelerinin takdir yetkisini usulüne uygun olarak kullanıp kullanmadığı, yani "temsil kabiliyetin, tutum ve davranışın, anlatım ve yorumlama yeteneğinin nasıl değerlendirildiğinin, bu konuda adaylar arasında tarafsız kalınıp kalınmadığının ve eşitlik ilkesine" uyulup uyulmadığının tartışılması gerekmektedir. Üyelerimiz verilen sübjektif değerlendirmeyle verilen takdir puanları ile mağdur edilmiştir" diye konuştu.
Bayrak, sınavlarda yapılan uygulamanın haksızlığa sebep olduğunu, vicdanlarda soru işareti bıraktığını belirterek, yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracaklarını sözlerine ekledi.