Hükümet, emekli maaşının TÜFE'ye endekslenmesinde ısrarlı

Haber Giriş : 12 Mart 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanlığı'nın sosyal taraflarla uzlaşma arayışları kapsamında Emek Platformu'nu oluşturan örgütlerle yaptığı teknik çalışma emekli maaşlarının TÜFE artışına bağlanması ve yaşlılık aylığını hak etmede aranan prim gün sayısı konusunda tıkandı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı üzerindeki uzlaşma arayışları kapsamında Emek Platformu'nu oluşturan örgütlerin temsilcileriyle Çalışma Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tuncay Teksöz'ün de bulunduğu teknik komite çalışmalarında emeklilik yaşı ve maaş artışı gibi konularda anlaşmaya varılamadı.

Edinilen bilgiye göre, tasarıdaki malullük aylığı bağlanabilmesine ilişkin maddede anlaşma sağlanamadı.

Tasarıya göre, malullük aylığı için sigortalının toplam 3600 gün veya en az on yıldan beri sigortalı bulunup sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak 180 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması ve yıl için ortalama olarak 180 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olması gerekiyor. Ancak Emek Platformu malullük sigortasından yararlanmak için 5 yıl sigortalı olma ve ortalama her yıl için 180 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödemiş olmanın yeterli görülmesini istiyor. Emek platformu başka birinin sürekli b akımına muhtaç derecede malül olan sigortalılar için 1800 olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme gün sayısının 900 güne düşürülmesini istiyor.

EMEKLİLİK YAŞI

Emeklilik yaşını kademeli olarak 68'e yükselten ve prim ödeme gün sayısını 9000 gün prim ödeme koşulunda da anlaşma sağlanamadı. Emek Platformu, İş Yasası'nda esnek çalışma usulleri kabul edildiği dikkate alınarak, yaşlılık aylığını hak etmede ön görülen prim gün sayısının tam aylıkta 7000 gün kısmi aylıkta 4500 gün olarak düzeltilmesini istiyor. 50 yaşını doldurmuş olup da erken yaşlandığını raporla belgeleyenlere diğer şartları yerine getirmiş ise yaşlılık aylığı bağlanması gerektiği görüşünü savunuyor.

İşe girmeden önce malul durumda olan sigortalılara 15 yıl sigortalılık süresini tamamlanıp 3600 gün prim ödemeleri halinde yaşlılık aylığı bağlanmasını ve maden yer altı işlerinin sürekli işlerinde çalışanlarda yaş sınırının 55 olarak öngörülmesini istiyor.

Emek Platformu, aylıkların hesaplanmasına esas kazançların güncellenmesinde prim değişim oranıyla tüketici indeksindeki değişim oranının tam alınmasını ve aylık bağlama oranı, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının, 4320 gününün her 360 günü için yüzde 4.2, sonraki 2880 gününün her 360 günü için yüzde 1.8 ve daha sonraki günlerin her 360 günü için yüzde 2 oranları esas alınarak hesaplanması görüşünü savunuyor. Malullük ve ölüm aylığı aylık bağlama oranlarıyla sakatlık nedeniyle emekli olanların aylık bağlama oranlarının hesaplanmasının da buna göre yapılması isteniyor. Sürekli iş göremezlik geliri, malullük ve yaşlılık aylıkları bu yasaya göre belirlenecek olan prime esas alt kazanç sınırının bekar sigortalı için yüzde 50'sinden, evli sigortalı ile hak sahibi durumundaki çocuklu dul sigortalı için yüzde 60'ından, evli ve hak sahibi durumundaki çocuklu sigortalı için yüzde 65'ten az olmaması öneriliyor.

"EŞEL MOBİL İSTENMİYOR"

Tasarıya göre, emekli aylıklarının her yılın ocak ve temmuz ödeme tarihlerinden geçerli olmak üzere bir önceki altı aylık döneme göre TÜFE oranında artırılması öngörülüyor. Emek Platformu ise buna karşı çıkıyor. Geçmiş yıllarda vazgeçilen "eşel mobil" sistemine karşı çıkan Emek Platformu'nu oluşturan örgütler, emekli aylıklarının, her yıl ocak ayında bir önceki yılın GSYİH sabit fiyatlarla gelişme hızı oranı kadar artırılarak emeklilere refahtan pay verilmesini istiyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber