Kursa katılmak eş ve çocuk yardımının kesilmesine yol açar mı?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Ekim 2013 08:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ben devlet memuruyum ve eşim İş-Kur'dan geçici çalışacak. Acaba eş yardımı ve çocuk yardımı kesilecek mi? Neler yapmam lazım? Mutemede bunu ben mi bildireceğim? Bildirmem gerekir mi?

Daha önceki yazılarımızda eşi İŞKUR'dan işsizlik ödeneği alanların aile yardımının ödenip ödenmeyeceğini detaylı bir şekilde izah etmiştik. İŞKUR vasıtasıyla yapılan kurslara katılma ve bu kurslar nedeniyle ücret alınması ise biraz farklılık arz etmektedir.

Bu bağlamda konuyu izah etmek gerekirse, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun aile yardımı ödeneği başlıklı 202'nci maddesinde; ' Evli bulunan devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 2134, çocuklarından her biri için de 250 gösterge rakamının (72'nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. ' hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca eş için yardımın ödenmesi için iki şart vardır. Bunlar;

1- Menfaat karşılığı çalışmama,

2- Bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almama.

Bu kapsamda şayet eşiniz işsizlik ödeneği alıyorsa aile yardımı almasında herhangi bir sıkıntı yoktur. Ancak, iş garantili kurslar (bu kurslara katılanlara günlük 20 TL ödeme yapılıyor) nedeniyle menfaat karşılığı çalışma olması nedeniyle bu ödeme kesilmektedir.

İŞKUR'un istihdam garantili kurslarına katılmak aile yardımını keser

İŞKUR tarafından meslek edindirmeye yönelik olarak düzenlenen kurslardan biraz bahsetmek gerekirse konu daha iyi anlaşılacaktır.

İŞKUR tarafından meslek edindirmeye yönelik birçok kurs düzenlenmektedir. İstihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanların en az yüzde ellisi, en az yüz yirmi gün olmak üzere kurs süresi kadar istihdamda kalmaktadır.

Mesleki eğitim kurslarına katılacaklarda aranan şartlar

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber