Yerli araca ilk adım

Türkiye'deki ilk yerli dizel motorun sahibi TÜMOSAN'da yeni hedef, 2015 yılına kadar kamyon ve otobüslere yönelik motor üretimini gerçekleştirmek. TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, 'Bu teknolojiye sahibiz. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman AB pazarına da açılacağız' dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Kasım 2013 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerli araca ilk adım

Türkiye'nin ilk yerli dizel motorunu üreten, Borsa İstanbul A.Ş.'nin (BİST) ise en genç sanayi şirketi olan Tümosan Motor ve Traktör Sanayi (TÜMOSAN), kamyon ve otobüslerde kullanılacak yüzde 100 yerli üretim motorunu 2015'te piyasaya sürmeyi hedefliyor. TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, 'Bu teknolojiye sahibiz. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman AB pazarına da açılacağız' dedi. Ar-Ge çalışmalarına yıllık 5 milyon euro ayırdıklarını dile getiren Öğün ayrıca, Türkiye'nin yerli tank projesi olan Altay tankının, motor ve transmisyon üretimine de talip olduklarını hatırlattı. Yerli traktörün kalbinin attığı Konya'daki üretim üssünde sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Öğün, 'Kendi traktörü üzerinde kendi motorunu kullanan ve AB normlarına başarı ile uyum sağlayan sayılı üreticilerden biri olarak, çalışmalarımızı, ulusaldan evrensel marka olmak doğrultusunda sürdürüyoruz' dedi.

DEVLET DESTEKLİ DÖNÜŞÜM

Türkiye'de 1,5 milyon traktörün kullanımda olduğunu belirten Öğün, bu traktörlerin yaş ortalamasının AB standartlarının çok üstünde olduğuna dikkat çekti. Öğün, 'Türkiye'de kullanımda olan traktörlerin yaş ortalaması 23 yıl. Avrupa ülkelerinde yaş ortalaması ise 10 yıl. Yaşlı traktör filosunun yenilenmesinin milli ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyorum' diye konuştu. Traktörlerini yenileyen çiftçilere devlet desteği sağlanmasının dönüşümü de hızlandıracağına vurgu yapan Öğün, 'Çiftçilik belgesi varsa ve tarıma devam edecekse devletin traktörde, eskiyi getirip yeniyi götürene hibe ve kredi desteği vermesinin yararlı olduğunu düşünüyorum' dedi.

2023'TE PAZAR LİDERLİĞİ HEDEFİ

TÜMOSAN olarak tek başlarına Konya'daki üretim üssünde yılda 45 bin adet traktör, 75 bin adet de motor üretim kapasitesine ulaştıklarını ifade eden Öğün, 'Hedefimiz, 2023 yılına varmadan pazar lideri olmak. Sadece traktör konusunda değil, inşaat, hasat makineleri ve diğer bazı ekipmanlar konusunda da söz sahibi olmak istiyoruz. Avrupa'da ciddi bir ihracatçı marka haline gelmeyi amaçlıyoruz' dedi.

6 silindirli dizel motora yol açıldı

Türkiye'de yüzde 100 yerli traktör üretmenin önemine vurgu yapan Öğün, 'Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli, yüksek beygir gücüne sahip traktörlerini üretmek üzere gereken altyapıya şu anda sahip durumdayız' dedi. Bu kapsamda güç üniteleri ile araç sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesinde uluslararası kabul görmüş FEV Türkiye ile yaptıkları işbirliğinin önemine değinen Öğün, böylece traktörlerde kullanılan dizel motorların ihtiyaç duyduğu yüksek güç ihtiyacını karşılayacak altı silindirli dizel motor üretimin yolunun açıldığını ifade etti.

Net karını dokuz ayda ikiye katladı

Türkiye'de tek çatı altında gerçekleştirilen en yüksek traktör üretim kapasitesine sahip olan TÜMOSAN, yılın ilk dokuz ayında net karını 2012'nin aynı dönemine göre yüzde 105,5 artırarak 20 milyon liradan 41,1 milyon liraya çıkardı. Yılın ilk dokuz aylık döneminde cirosu yüzde 49,6 artışla 202,1 milyon liradan 302,4 milyon liraya çıkan TÜMOSAN'ın borçları ise 2012 yıl sonuna göre yüzde 48 azaldı. Yüzde 15'lik pazar payı ile sektörde ikinci sırada bulunan TÜMOSAN'ın elde ettiği ekonomik performansı değerlendiren Öğün, 'Bu bilanço performansı Türk tarım sektörünün özellikle yerli traktör üretimine olan ihtiyacının bir göstergesidir' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber