36 saatlik nöbet ameliyata 'uykulu' girmelerine neden oluyor

nobet.com.tr sitesinin kurucusu Anestezi Teknisyeni Atilla Ayar, Türkiye'deki eğitim ve araştırma hastanelerinde 36 saati bulan asistanların nöbet süresinin ameliyatlara ‘uykulu' girmelerine neden olduğunu iddia etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2013 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
36 saatlik nöbet ameliyata 'uykulu' girmelerine neden oluyor

Sağlık çalışanlarının 24 ila 36 saate varan nöbet tuttuklarını belirten Ayar, "Bir çok memur ve özel sektör çalışan bayramlarda, yılbaşlarını, doğum günlerini evlerinde sevdikleriyle birlikte geçiriyor. Ancak sağlık çalışanları insanların mutlu olduğu bu günleri büyük bir özveriyle hastanelerde nöbet tutarak geçiriyor. Ben de bir sağlık çalışanı olarak nöbet tutmak gibi kutsal bir görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Ancak 24 hatta 36 saate varan nöbetler, sağlık çalışanlarında yorgunluk, bitkinliğe yol açabiliyor" dedi.

UYKULU OPERASYON

Özellikle asistan hekimlerin çalışma sürelerinin çok uzun olduğunun altını çizen Ayar, "Asistanlar uzun çalışma süreleri nedeniyle çok yoruluyorlar. 24 saat nöbet tutup hala çalışmaya devam eden asistan arkadaşlarımız, nöbetin ardından hiç dinlenmeden ameliyata girmek zorunda kalıyorlar. Bazen asistanların ameliyatlara uykulu bir şekilde girdiğine şahit oluyorum" diye konuştu.

"36 SAAT NÖBET ÇİLESİ SONA ERMELİ"

Bu sıkıntılar nedeniyle birçok asistanın uzmanlık eğitimlerinin ilk yıllarında istifa ettiğini anlatan Ayar, şunları söyledi: "Asistanlarla sürekli iletişim halindeyim. Zaman zaman birlikte dertleşiyoruz. Ve onlara, 'Sabırlı olun, bunlar da geçecek' diye telkinde bulunuyorum. 36 saatle varan uzun ve ağır ve nöbet sorunları nedeniyle bir çok asistan arkadaşımız uzmanlık eğitimlerinin ilk yıllarında istifa etmek zorunda kalıyor. Buradan Sağlık Bakanlığı yetkililerine, Türkiye'deki eğitim ve araştırma hastaneleri yöneticilerine ve klinik şeflerine seslenmek istiyorum. Asistanların nöbet sorunu bir an önce düzenlenerek çözülmelidir. Böylece genç yaştaki asistan arkadaşlarımız daha mutlu bir asistanlık eğitimi geçirebilirler. Bunun da kısa sürede başarılacağına inanıyorum"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber