3 KHK'ya kısmi iptal gerekçesi açıklandı

Anayasa Mahkemesi, Orman ve Su İşleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı teşkilat ve görevlerine ilişkin KHK'ların, kadrolara girişleri düzenleyen düzenlemelerini, "kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin kanun hükmünde kararname ile düzenleme yapılamayacağı" gerekçesiyle iptal etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2013 12:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
3 KHK'ya kısmi iptal gerekçesi açıklandı

Anayasa Mahkemesinin, Orman ve Su İşleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarının teşkilat ve görevlerine ilişkin KHK'ların, kadrolara girişleri düzenleyen düzenlemelerini, "kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin kanun hükmünde kararname ile düzenleme yapılamayacağı" gerekçesiyle iptaline ilişkin kararlarının gerekçeleri Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) , müfettiş yardımcılığı, Orman ve Su İşleri Uzman Yardımcılığı ve Orman ve Su İşleri Uzmanlığı kadrolarına girişi düzenleyen hükümlerin iptaline karar verdi.

639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin, uzman ve uzman yardımcılığı kadrolarına atanabilmeyi düzenleyen hükümleri ile müfettiş yardımcılığına alınmayı düzenleyen hükümlerini de iptal eden Yüksek Mahkeme, bu düzenlemelere ilişkin iptal hükmünün 6 ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin de uzman ve uzman yardımcısı kadrolarının ihdas edilmesine ilişkin hükümleri iptal edildi. İptal hükmü, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

-"KHK ile düzenlenemez"

Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçede, Anayasa'nın 91. maddesinin birinci fıkrasında, "Sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı kalmak üzere, Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler..."in kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemeyeceğinin öngürüldüğü hatırlatıldı.

Anayasa'nın "Kamu hizmetlerine girme hakkı" başlıklı 70. maddesinin birinci fıkrasında ise her Türk'ün, kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğu belirtildikten sonra ikinci fıkrasında hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemeyeceğinin kurala bağlandığı hatırlatılan gerekçede, "Buna göre, Anayasa'nın 70. maddesinde düzenlenen ve 'Siyasi Haklar ve Ödevler' başlıklı dördüncü bölümünde yer alan kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin kanun hükmünde kararname ile düzenleme yapılması mümkün değildir" ifadesine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber