Kablo TV özelleşiyor, telefon görüşmesi daha da ucuzlayacak

Haber Giriş : 24 Nisan 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Televizyon yayınının yanı sıra ucuz telefon ve internet hizmeti verilmesine imkan sağlayan Kablo TV'de lisanslar şirketlere bugün veriliyor.

Kablo TV, özelleştirilme sırasında Türk Telekom'dan ayrılarak Türksat'a bağlanmıştı. Ancak, kablo hizmeti veren şirketlerle yapılan sözleşme gereği, Türksat bu alanda yatırım, işletme ve bakım yapamıyor. Aboneler, hizmette meydana gelen aksaklıklardan şikayet ederken, hizmetin yaygınlaşması da gecikiyor.

Şubat ayında Telekomünikasyon Kurumu'nun Kablo TV hizmetlerine lisans (2. tip telekomünikasyon ruhsatı) verilmesine dair yönetmeliğin yayınlamasıyla hızlanan süreçte bugün yeni bir adım atılıyor. Kablonet, İnteraktif ve Ultra firmaları bakır kablolu Türk Telekom şebekesinden verilen tüm hizmetlere alternatif olabilecek Kablo TV altyapısının ruhsatlarını alacak. Kablo TV sayesinde 9 yıldır çok kanallı ve yüksek görüntü kaliteli televizyon hizmetleri veren firmalar, abonelerine telefon ve internete bağlanma imkanı da sağlayacak. Böylece maliyetlerin yarı yarıya düşeceği ve hem telefon görüşmelerinin hem de internet bağlantısının daha kaliteli ve ucuza gerçekleşeceği belirtiliyor. Gelişme en çok Telekom'un yüksek ara bağlantı ücretleri sebebiyle zor durumda olan 44 Uzak Mesafe Telekom Hizmeti veren firmayı sevindirdi. Şirketler söz konusu altyapıyı kullanarak daha düşük maliyet karşılığında ses ve internet hizmeti sunabilecek. Alınan lisanslar telefon, hızlı internet, kiralık devre ve dijital yayıncılık, şifreli TV kanalları ile FM radyo yayını gibi hizmetlerin Kablo TV üzerinden vatandaşa ulaştırılması imkanı sağlayacak. 8 yıl önce kamu şirketi Türksat'ın yanı sıra Kablonet, Ultra, Topaz, İnteraktif ve Kablotek tarafından ortaklaşa yapılan mevcut Kablo TV altyapısının Avrupa ülkelerinden bile ileride olduğu belirtiliyor.

Türksat, özelleştirmeden sonra Telekom'dan devraldığı Kablo TV'ye, Kablonet, İnteraktif, Ultranet, Topaz ve Kablotek şirketleri ile yapılan 10 yıl süreli ?Gelir Paylaşım Ortaklığı' anlaşması sebebiyle yatırım, işletme ve bakım yapamıyor. 22 ilde yaklaşık 2 milyon 600 bin abone kapasitesi bulunan Kablo TV'nin 1 milyon 200 bin abonesi var. Lisans devrinin gecikmesi yüzünden Kablo TV hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında aksaklık yaşanıyor. İşletmecilerle yapılan sözleşme gereği, Kablo TV şebekesinin tüm yatırım işletme ve bakım giderlerinin, gelir paylaşımcı özel firmalar tarafından karşılanması gerekiyor. Ancak lisansı alamayan şirketler bu işlemleri gerçekleştiremezken, aboneler de yaşanan aksaklıklardan Türksat'ı sorumlu tutuyor. Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ Genel Müdürü Osman Dur, her geçen gün artan abone şikayetlerinin muhataplarının kendileri olmadığını belirterek, hukuki açıdan Kablo TV üzerinde düzenlemeye gitmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Operatörlerin, dijital yayına yatırım yapmadıkları için mevcut altyapının ?ölü' haline dönüştüğünü ileri süren Dur, kalan bir yılın daha heba olmaması için operatörlere çağrıda bulundu: ?Bir yılın bedelini verelim, bırakın gidin.? Kablo TV'nin Türksat'a geçmesi halinde, kısa bir süre içinde kanal sayısını 300'e çıkaracaklarını dile getiren genel müdür, şöyle devam etti: ?Kablo TV üzerinden birçok hizmet çeşitliliğine gidilebilir. İnternet, telekonferans, telefon, televizyon üzerinden alışveriş, tarih kanalı, film kanalı, spor kanalı ve çocuk kanalı gibi hizmetler verilebilir. Mesela, Kablo TV üzerinden aboneye ulaştırılan internet hizmeti ile, Telekom'un ADSL'si kıyas bile edilmez. Kablo TV'nin interneti daha hızlı ve sıhhatlidir. Ancak, tüm bunlar operatörler yatırım yapmaktan kaçındığı için gerçekleştirilemiyor.?

Osman Dur'un iddialarına, İnteraktif Telekom Genel Müdürü Hakan İzgiey katılmıyor. İzgiey, abone şikayetlerinin, Kablo TV'nin Türksat'a geçtikten sonra vatandaşların nereye başvuracaklarını bilemediklerinden çoğaldığını vurguluyor. Bu durumun abone sayısını aşağı çektiğini savunan İzgiey, önceki dönemde ayda 3 bin, 3 bin 500 abone bağlantısı yapmalarına karşın, bu sayının 200-300'e kadar gerilediği bilgisini verdi. İzgiey, Dur'un ?operatörler, pahalı olduğu için altyapı yatırımı yapmıyor' ifadelerini kısmen kabul etmemekle birlikte, bağlantı ücretlerinden zarar ettiklerini açıkladı. İzgiey, 43 YTL olan bağlantı ücretinin şirketlere maliyetinin 70 YTL civarında olduğunu belirterek ?Şirketler olarak, yapılan yatırımların geri dönüşünü hesap etmek durumundayız. Ancak, ?yatırım yapılmıyor' ifadesi de doğru değil. Milyon dolarları toprağa gömenler bu şirketlerdir.? dedi. İzgiey ayrıca, sayısal yayın için şebekelerinin hazır olduğunu söyledi.

?Abone sayısı birkaç yıl içinde 250 binden 5 milyona çıkar'

Kablo yayıncılığı için 2000 yılından beri mücadele eden Telkoder Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, lisans öncesinde tekel konumundaki kablo şebekesinin layıkıyla işletilemediği ve gelir paylaşımıyla yapıldığı için yatırımların son birkaç yıldır yavaşladığı görüşünde. Kablonet Genel Müdürü Serdar Aktan, ruhsatlandırmayı telekom alanında dönüm noktası olarak nitelendirdi. Ultra Kablo Genel Müdürü Tanju Erkoç daha önce gelir ortaklığı çerçevesinde hizmet verildiği için kablo hizmetlerinin yeterince pazarlanmadığını, firmaların ruhsat aldıkları bölgede yatırım yapabileceğini vurguladı. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Başkanı Yusuf Ata Arıak, ?Bu hazine toprağın altında duruyordu. Sadece 50 kanallı televizyon için kullanıyorduk. Şimdi hızlı internet için kullanabilme imkanı oldu.? değerlendirmesinde bulundu. Kablo TV altyapısının 250 bin evde kullanıldığına dikkat çeken Arıak, yeni yatırımlarla birkaç yıl içinde 5 milyon Kablo TV abonesine ulaşılacağını dile getirdi. Kablo TV şebekelerinin telefon görüşmelerinde yarı yarıya varan ucuzluğu beraberinde getireceğini ifade eden Kablonet Genel Müdürü Serdar Aktan'a göre kendilerine verilecek lisanslar herkesin menfaatine olacak. Aktan, ?Telekom'un altyapısını yüksek maliyetler yüzünden kullanamayanlar bizim üzerimizden müşteriye ulaşacak. Biz sektöre giren 44 firmanın ayakta kalabilmesi için alternatif şebeke sunuyoruz.? dedi. Ultra Kablo Genel Müdürü Tanju Erkoç ise lisanslama öncesinde kablo şirketlerin pasifleştirilmiş durumda olduğunu belirterek, ?Söz konusu sebepten dolayı ürün yelpazemizi zenginleştirmemiz mümkün olmuyordu. Nihayet abonelerimize ucuz hizmet götüreceğiz.? şeklinde konuştu. Zeliş Yıldıral, Şerif Erdikici, İstanbul, İzmir

10 yıldır hizmette

Kablo TV yaklaşık 10 yıl önce hizmete başladı. Hizmetler, geçmişte Türk Telekomünikasyon AŞ tarafından yürütülüyordu. Telekom özelleştiği için Kablo TV hizmetleri, 18 Mayıs 2005 tarihinde imzalanan protokolle Türksat Uydu Haberleşme, Kablo TV ve İşletme Genel Müdürlüğü'ne devredildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber