Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı kabul edildi

Haber Giriş : 25 Nisan 2006 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temel kanun olarak görüşülen Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Görüşmeleri geçen hafta tamamlanan tasarı, bugünkü oylamanın ardından yasalaştı.

Kanuna göre, Türkiye'de aile kütüğü bulunmayan ve yabancı ülkelerde oturan vatandaşlar, İçişleri Bakanlığı'nın göstereceği bir nüfus müdürlüğünde açılacak aile kütüğüne kaydedilecek. Nüfus kayıtları ve ilgili belgeler gizli olacak.

Türk vatandaşları, nüfus kütüğüne kaydolmak ve nüfus cüzdanı almakla zorunlu olacak.

Her çocuk, doğumdan itibaren yurtiçinde 30 gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise 60 gün içinde dış temsilciliğe bildirilecek.

Babanın evlilik dışı çocuğunu tanıması, babanın yazılı başvurusu üzerine, mahkemece ya da noterce tanımanın yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde nüfus müdürlüğüne bildirilecek. Bu tanıma, vasiyetnamedeki beyanla olursa, bu durum, vasiyetnameyi açan hakim tarafından bildirilecek.

Evlat edinme kararı, bu kararı veren mahkemenin yazı işleri müdürünce nüfus müdürlüğüne bildirilerek, aile kütüğüne tescil edilecek.

Aile kütüklerinde din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak kaydolunacak, değiştirilecek, boş bırakılacak veya silinecek.

Nüfus cüzdanlarına, kanunla öngörülenlerin dışında kayıt ve işaret konulamayacak. Nüfus cüzdanları, hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak.

Özel hayatın gizliliği prensibi doğrultusunda, bir kişinin nüfus kaydı hakkında, üçüncü kişiler bilgi veya özet alamayacak.

Kimlik numarası, kişiye bir defa verilecek ve değiştirilemeyecek. Türkiye'de kaydı tutulan yabancılara da kimlik numarası verilecek.

Kişiler adına düzenlenecek her türlü form, beyanname, kimlik kartı, ehliyet, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yer alacak.

Gerçeğe aykırı ikametgah veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarı ile herhangi bir işlem nedeniyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Kanun yürürlüğe girinceye kadar, anne hanesine kaydolunan çocuklar, ergin ise kendisinin, ya da anne veya babasının başvurusuyla, babasının hanesine kaydolabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber