En kıdemli büyükelçi emekli oluyor

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, en kıdemli büyükelçi olarak yarın görev süresini tamamlayacak ve emekliye ayrılacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2014 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
En kıdemli büyükelçi emekli oluyor

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, en kıdemli büyükelçi olarak yarın görev süresini tamamlayacak ve emekliye ayrılacak.

Türkiye'ye dönecek olan Büyükelçi Burcuoğlu, Paris'te büyükelçi olarak son kez Türk basınıyla bir araya geldi ve görev yaptığını dönemi değerlendirdi.

Burcuoğlu, daha önce 1983-1985 döneminde de Paris'te görev yaptığını hatırlatarak, iki yıl boyunca ne Fransa'dan Türkiye'ye, ne de Türkiye'den Fransa'ya müsteşar düzeyinde bile kimsenin gidip gelmediğini belirtti. Şimdi ise yoğun bir diplomasi trafiği sürdürdüklerini vurgulayan Büyükelçi Burcuoğlu, o dönemden bugüne büyük mesafeler kat edildiğini dile getirdi.

"Ermeni dosyası bir daha önümüze çıkmaz diyemem"

Paris'te çalıştığı süreyi Nicolas Sarkozy ve François Hollande dönemi olarak ikiye ayırdığını ifade eden Burcuoğlu, özellikle Sarkozy döneminde sözde Ermeni soykırımı iddiaları konusunda oldukça zor bir dönem geçirdiklerini söyledi.

Fransız Anayasa Konseyi'nin kararına rağmen, Ermeni meselesinin tamamen ortadan kalkmadığının da altını çizerek, "Ne yazık ki 'Ermeni dosyası Fransa Anayasa Konseyi'nin kararıyla tamamen kapandı, bir daha önümüze çıkmaz' demem mümkün değil. Dolayısıyla, hem vatandaşlarımız hem devletimiz hem de misyonlarımızın fevkalade tetikte olması gerekmektedir" dedi.

Burcuoğlu, Fransa'ya geldiği dönemde dört olan başkonsolosluk sayısının bugün Bordeaux ve Nantes dahil altıya çıktığını kaydetti.

"Giderayak nota gönderdik, bu da benim son görevim"

Büyükelçi, Paris'ten ayrılmadan hemen önce, bugün Fransa Dışişleri Bakanlığı'na bir nota gönderdiklerini söyleyerek şöyle konuştu:

"Bugün Fransa Dışişleri'ne giderayak nota gönderdik. Büyükelçi İsmail Erez ve şoförü Talip Yener'in 1975'te şehit edildiği noktaya bir plaket asmaya karar verdik. İnşallah Fransızlar bunu kabul eder. İnşallah o plaket şehitlerimizi anma vesilesiyle oraya asılabilir. Zaten son yıllarda şehitlerimizi anmak için orada 18 Mart'ta toplanıyorduk. Bu da benim Paris'teki son görevim."

Dışarıdan atamalar, istisnai durumlar hariç, fevkalade yanlış

Burcuoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda dışarıdan büyükelçi atamaları yapılmasına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Çok istisnai ve özel durumlar dışında dışarıdan büyükelçi atamanın kendisine göre yanlış olduğunu ifade eden Burcuoğlu, şimdi kadar 15 büyükelçinin dışarıdan atamayla görev yaptığını ve bu rakamın çok yüksek olduğunu dile getirdi.

Dışarıdan atamaların yaygınlaştırılmaması gerektiğini savunan Burcuoğlu şunları söyledi:

"Hükümetin siyasi takdiridir, bakanlık dışından elçilik atamaları yapılıyor. Çok istisnai yerler ve görevler dışında bunu genelleştirmenin fevkalade yanlış olduğu kanısındayım. Zaten daha önce de söyledim. Dışişleri kadrolarını görmek, oralarda pişmek lazım. Çünkü oralarda belli bir süreçten geçiyorsunuz, sınavlara giriyorsunuz ve her yerde bir şeyler öğrenerek gelişiyorsunuz. Gördüğüm kadarıyla bu sayı her geçen gün artıyor ve genelleşme gibi bir eğilim var. Bunun doğru olmadığı kanaatindeyim."

Burcuoğlu, Fransa'da mart ayında yapılacak belediye seçimlerinde, listelerde yer alan Türk vatandaşlara da başarılar dileyerek, Türk toplumunun Fransız siyasetinde daha çok yer alması gerektiğine olan inancını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber