Kuzu: YSK oyları nasıl geçersiz kılarız buna oynuyor

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, yerel seçimde iptal edilen oylar ve bu oyların iptal gerekçeleriyle ilgili, "YSK, oyları nasıl geçersiz kılarız buna oynuyor" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2014 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kuzu: YSK oyları nasıl geçersiz kılarız buna oynuyor

Esin IŞIK

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bu konuda iyi bir sınav veremediğini iddia ederek reddedilen, geçersiz sayılan oyların haybeden gittiğini savundu.

Türkiye genelinde neredeyse 1 milyon oyun geçersiz sayıldığına dikkati çeken Kuzu, şöyle devam etti:

"Sırf Ankara'da 124 bin oy iptal. Zarfa muhtarın kağıdını koymuş. Ne olmuş koymuşsa yani. Yasada bunun temeli falan yok. Oraya dayandırıyorlar ama yorum farkından kaynaklanıyor. Biz bunları düzelteceğiz, ilk işimiz bu olmalı. Bu oyların geçersizliğine sebep olan YSK kararlarının yasal dayanakları varsa, -çok olduğunu zannetmiyorum- yorumdan kaynaklanıyor. Bunları derhal düzeltmemiz lazım. Asıl olan demokraside milletin, kişinin vermiş olduğu oyunu geçerli saymanın yollarını aramaktır. YSK oyları nasıl geçersiz kılarız, sandık kurulu oyları nasıl geçersiz kılarız, buna oynuyor. Böyle bir şey olabilir mi? Tam tersi olması lazım. Yani bir oy nasıl geçerli kılınabilir bunu sağlamak gerekirken tam aksini yapıyor. Ufak bir şey, hemen geçersiz. Ne güzel. Bu Türkiye'nin çok ciddi bir sorunudur. Bugünkü kavgalarda buradan çıkıyor. Türkiye'de neredeyse 1 milyona yakın oy geçersiz. Böyle bir şey olabilir mi? 124 bin Ankara, 200 bin de İstanbul olsa al sana yaptı 300 bin. Bu kadar oya yazık değil mi? Kağıdın içine muhtarı koymuş, geçersiz. Atarsın muhtarın kağıdını geçerli kılarsın."

"Seçimde kullanılan mührün şekli hemen değiştirilmeli"

Bunun için yasanın değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Kuzu, "Her şey tek zarf içine konulsun. Onun içinden ayıklasınlar. İşleri ne yani.... Sandığın başındaki adam ayıklasın, saysın. 50 defa git gel arka kutuya, ön kutuya onunla mı uğraşacak. Tek zarfa koyduracaksın bitti. Seçim orada biter. Şaşırıyor millet. Arkada muhtarın kağıdı var. Gidiyorsun orada muhtarın kağıdı, 'Allah Allah bu ne burada duruyor' diyor" dedi.

Seçimde kullanılan mührün şeklinin değişmesi gerektiğini de vurgulayan Kuzu, şunları söyledi:

"Öyle mühür mü olur. Yukarıda 'evet' yazıyor. Millet tutuyor 'evet' müh aşağıya getiriyor. 'Evet' orada yazıyor diye. O kadar çok ki. Doğru dürüst bir mühür bulsunlar. Bu ne biçim iş Allah aşkına. Bakın bir oyla Yalova'da ne olduğunu gördünüz. Tamam sayılmış 6 oy. 6 oy çok bir oy değil ki fark olarak. Demek ki iptaller sağlıklı olsa, iptal olmazsa belki de seçimin sonucu farklı olacak. Yazık değil mi? Mühür daha kolay, anlaşılır hale getirilsin. Mührün yukarısında evet yazıyor. Zannediyor ki adam bu eveti aşağı vurursam evet. Böyle garip bir şey. Görmediğimiz, bilmediğimiz bir tip. Bir sürü oy heba oluyor. Bizim YSK'nin çalışma biçimi oyları nasıl geçersiz kılarız. Buna göre düzenlenmiş. Böyle yapıyorlar."

Bu sorunu çözmek ve konuyu netleştirmek gerektiğini belirten Kuzu, "O zarf, bu zarf yerine, tüm oylar tek zarfa konur, ayırarak sayılır. Bitti bu kadar" diye konuştu.

"Yol geçen hanı mı Türkiye?"

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Twitter ile ilgili kararına da değinen Kuzu, Twitter ve Youtube'nin iletişim aracı olduğunu ancak kamu düzenine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Kuzu, "AYM 'özgürlükler' filan diyor. Tamam katılıyoruz da ama bu kurumlar vergi ödemiyorlar. Devlet bunları kapatmayıp ne yapacak? O zaman vergi ödemeden, mahkemenin verdiği kararları da uygulamadan devam et. Yol geçen hanı mı Türkiye? Mahkemeler kendilerine göre bir karar veriyorlar ama kamu düzeni denen bir şey var. Hükümet bunu durduk yere keyfinden yapmıyor herhalde" dedi.

AYM'nin kararının ferdi başvuru kararı olduğunu anımsatan Kuzu, şunları kaydetti:

"Tek tektir. Üç kişi gitmiş, üç kişi için geçerlidir. Dördüncü kişi için uygulayamazsın onu. Onun sitesini açarsın sadece. Tabii herkes tek tek kendi gidecek. Adı belli ferdi başvuru zaten. Bir yasanın iptali değil ki bu. Böyle hükümete bir talimat verme havası çıktı gibi... Bunları da doğru bulmuyorum. Böyle bir tablo olamaz zaten. Neticede üç kişi gitmiş, bu karar üçü için geçerlidir. Dördüncü kişi için geçerli değildir, onunda gitmesi lazımdır. Kim gitmişse onu bağlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber